Svagis snoris

Hej där! Jag har varit sjuk de senaste dagarna och bara kunna se film, dricka te och sova. Vaknar med en fruktansvärt sjuk hals, hes röst och slem ända ner till tarmarna ungefär. Egentligen är det ju ganska mysigt att vara sjuk när man bara får vara hemma och 1) inte behöver förklara varför man ser förjävlig ut och 2) har en orsak att tvinga alla andra att göra något för en.

Imorgon har jag spanskaordförhör som jag måste klara av och dessutom skola överlag... URK. Är så trött och slapp efter de här snytasigfemtongångeritimmen-dagarna. Det enda jag kan tänka är att det snart är veckoslut, men jag förstår inte hur jag skall kämpa igenom skoldagarna innan dess. Nåja, hjälper inte att gnälla. Ha en bra kväll, snyt snyt!

14.03.2017 kl. 19:00

Zero Waste-pasta! (hemgjord)

Jag har äntligen kånkat hem mamma och pappas pastamaskin och gjort egen pasta som lyckades! Jag testade en gång utan maskin och det blev ganska dåligt. Att göra pasta är hur som helst helt sjukt roligt, älskar att se hur degen blir till tagliatelle. Och så är det ju väldigt enkelt också! Orsaken att jag gör min egen pasta är för att det sorgligt nog verkar 100 % otänkbart enligt butikerna att sälja pasta som inte är i plastförpackning, typ. Så här kan jag välja mjöl i papperspåse och ägg i kartong = lätt att sortera!

Pastadegen består av 5 dl durumvetemjöl och 4 ekologiska ägg. Placera mjölet i en hög på bordet, gräv en grop i högen och lägg i äggen. Vispa ihop alltsammans och knåda.

Därefter är det bara att kavla ut en långsmal bit och köra igenom maskinen. Först körde jag degen genom den delen som plattar till degen och gör den jämn (längst till vänster på bilden på maskinen), och därefter genom tagliatelle-delen (i mitten på bilden på maskinen). Koka i saltat vatten 3-7 minuter och avnjut med något gott! Jag åt med en vegansk sås betående av palsternacka, morot och kokosmjölk samt en avokadoröra och lite gurka. Naminam.

14.03.2017 kl. 07:00

Fem sätt att förbättra världen här och nu

Sprid lite ljus i världen


Bevara regnskogarna genom att undvika icke-ekologisk soja, djur som ätit soja (gäller både kött- och mjölkprodukter) och palmolja. Certifierad soja och djur som ätit finskt havre (t.ex.) är skonsammare alternativ. Palmolja är enkelt att undvika genom att låta bli att köpa färdiga produkter. Problemet med soja och palmolja är att man skövlar regnskog för att odla av dessa istället (och det är inte så värst småskaligt).


Ge bort dina kläder du inte längre använder till frälsningsarmén eller insamlingar för asylsökande istället för att sälja. Jag kan såklart inte tala för alla finska medborgare och asylsökande men jag tror att de flesta asylsökande som nyligen anlänt hit behöver kläderna mer än man själv behöver pengarna man kunde få för dem.


Gör mat på sådant du har hemma. Man hittar ofta ovanligt mycket torrvaror man inte visste om, bara man lite rensar. Jag lyckades göra en god quinoaportion med kokosmjölk och gammal palsternacka och morot fast jag trodde att jag inte hade något hemma. Ofta finns det någonting och att göra såhär tvingar en att vara kreativ i matlagningen och det här minskar matsvinnet i världen (på riktigt).


Donera mer. Du kan donera 50 cent om du inte vill ge mer men allting är faktiskt mer än 0 euro. Donera till föreningar som arbetar med välgörenhet (stor kärlek för t.ex. Operaatio Ruokakassi) eller naturskydd eller annat viktigt. Rädda pandorna i Kina, asylsökanden världen över, de utsatta i USA, gatubarnen i Sydamerika, djuren i regnskogarna, kvinnor som känner att de måste sälja sig själva, sjöar som är övergödda och så vidare. Du kan donera 50 cent eller 200 €, allting är framåt.


Kritisera inte människor som följer sina drömmar. De kan göra under. De galnaste idéerna är de mest värdefulla. Tro på alla som vill något, för det är viljan som är drivkraften. Vill din kompis bli världskänd artist? Vill du själv starta en volontärförening? Vill någon halvbekant leva på fotografi? Peppa. Lyft varandra, va.

Något annat?

13.03.2017 kl. 07:00

ResQ the leftovers

I samarbete med ResQ

Har du också någon gång förfärat dig över mängden bortkastad mat? Ätbara potatisar som ingen köper på en restaurang, eller maten din bekant inte orkar äta upp på restaurangen, och som därefter bara hamnar i soporna? Enligt Saa Syödä! (länk) slänger varje finländare bort 20-30 kilo mat per år per person, vilket naturligtvis är 20-30 kilo för mycket. Men vet ni vad? Det finns faktiskt en lösning på allt detta matsvinn! Nämligen appen ResQ.

ResQ är en app som samarbetar med olika restauranger och caféer för att minska mängden bortkastad mat. Varje restaurang eller café som råkar ha överbliven mat när stängningsdags närmar sig, kan annonsera om exakta mängden portioner på ResQ, varefter appens användare köper maten rakt via appen och hämtar portionerna från restaurangen eller caféet ifråga. Det kan t.ex. stå "Getostlasagne" samt namnet på restaurangen/caféet och därefter en symbol som talar om exakt hur många portioner av denna delikatess som finns kvar. Man klickar på produkten och väljer hur mycket man behöver, och betalar! Appen talar också om hur länge produkterna är tillsalu och när de senast skall hämtas. Väldigt praktiskt om ni frågar mig.

Som Zero Waste-person vill jag ju gärna köpa min take away-mat i egna burkar som jag återanvänder, och då tycker jag att man bra kan köpa något via ResQ, ringa restaurangen eller caféet och meddela att man har med sig en egen låda. Hur bra?! Så bra!

ResQ är inte bara miljövänligt, utan också väldigt förmånligt. Med stor sannolikhet får du finfin mat för under ynka fem euro. Fem euro för något som annars kostar kanske t.o.m. flera tior, är ju onekligen en riktig guldgruva för t.ex. en studerande som kämpar med ekonomin. Det finns restauranger och caféer som har samarbete med ResQ i bl.a. Vasa, Uleåborg, Åbo och Helsingfors, samt de mellersta och östra delarna av landet. Denna nya app är stor, och inget under! ResQ räddar maten, miljön och plånboken och fungerar otroligt smidigt. Så vad väntar du på? Ladda ner appen direkt!

 

Yhteistyössä ResQ

Oletko sinäkin joskus ollut kauhistunut poisheitetyn ruoan määrästä? Syöntikelpoiset perunat ja kaverin ruokaannos jota hän ei jaksa syödä, jotka molemmat heitetään pois. Saa Syödä!-sivuston mukaan, Suomessa heitetään pois n. 20-30 kiloa ruokaa vuodessa henkilöä kohden (linkki). Tämä on mielestäni 20-30 kiloa liikaa, mutta onneksi tähän ongelmaan on nyt ratkaisu! Nimittäin sovellus ResQ.

ResQ on sovellus joka tekee yhteistyötä eri ravintoloiden ja kahviloiden kanssa ehkäistääkseen ruokahävikkiä. Jokainen ravintola tai kahvila ilmoittaa ResQ-sovelluksen kautta mitä heillä on vielä myytävänä kun sulkemisaika lähestyy. Sovelluksen käyttäjät näkevät siis tarkalleen kuinka monta annosta ruokaa vielä on jäljellä.

Sovelluksessa saattaa olla tarjolla esim. vuohenjuustolasagnea, ja nimen perässä näkyy symboli, joka kertoo käyttäjälle kuinka monta tällaista annosta on vielä myynnissä. Jos sovelluksen käyttäjä klikkaa juuri tätä tuotetta, hän pystyy valitsemaan kuinka monta annosta hän haluaa ja maksaa ne heti sovelluksessa. Sovelluksessa näkyy myös mihin asti annoksen voi noutaa kyseisestä ravintolasta/kahvilasta. Tämä on mielestäni todella kätevää.

Zero Waste-henkilönä haluan tietysti ostaa take away-ruokaa omassa uudelleenkäytettävässä purkissa tai rasiassa. Yksi tapa käyttää sovellusta on siis ostaa ruokaa ja heti perään soittaa ravintolaan tai kahvilaan ja ilmoittaa että otat oman kipon mukaan. Tämä on ihan mahtavaa!

ResQ ei ole ainoastaan ympäristöystävällinen sovellus, vaan myös lompakkoa säästävä sellainen. Annokset jotka myydään ovat usein hyvin edullisia, ja kunnon luksusruoan voi saada jopa alle 5 eurolla. Esimerkiksi opiskelijalle tämä on loistava tapa syödä hyvää ruokaa edullisesti. Ravintoloita ja kahviloita, jotka käyttävät ResQ-sovellusta Suomessa, löytyvät muun muassa Oulusta, Vaasasta, Turusta, Helsingistä, Tampereelta ja Keski- sekä Itäsuomesta. Tämä on todella onnistunut sovellus, enkä ihmettele sitä yhtään. ResQ pelastaa ruoan, luontoa ja lompakkoa ja toimii todella hyvin. Mitä vielä odotat? Lataa sovellus puhelimeesi heti!

12.03.2017 kl. 20:00

Veckans fem: morgonljus, hundar, Paris

1. Morgonljuset idag. Två dagar av fantastiskt solsken har gjort mig så glad + hippiebordet och den här taxen.

2. Promenaden i Katrinedal igår. Jag behöver mer av dessa vinterpicknickar. Vi gick i kanske två timmar med hunden och åt hemgjorda semlor med avokado och gurka som fyllning uppe på ett berg vid havet. Så åt vi också lite ugnsbakade morötter och palsternackor. Och solen sken sken sken.

Den där gången jag var ensam i Montmartre

3. Alla coola Instagram-konton jag hittat på sistone. Jag önskar att jag var en sådan där hipp parisisk kvinna med högmidjade vintage jeans och en vit skjorta. Enda som stör mig med min miljövänliga livsstil är att äkta vintage jeans är svindyra (= har inte råd) och de andra som säljs billigt på t.ex. HM och inte är äkta vintage men skitsnygga, är helt för oetiska och går emot mina värderingar. How will a green girl wear them vintage jeans?! Säg att någon har ett par gamla att sälja till mig, snälla snälla säg.

PST: Några av kontona är humanlovers, lesparisiennesdumonde, mylittleparis, adenorah.

4. Den här snygga butiken med endast etiska ekologiska kläder: ECOSPEHERE.SE. Inget samarbete, bara en rekommendation från min sida. Så snygg sida, precis vad ekovärlden behöver mer av.

5. Zero Waste på Svenska Klubben i onsdags. Så kul att få vara där och prata om det jag brinner för. Efteråt fick jag en löjligt god soppa dessutom, mustig som bara den.

Vad har varit era bästa fem den här veckan?

12.03.2017 kl. 12:00

6 extremt inspirerande vackra bloggar på engelska

The every girl

Livstips för alla unga och gamla. In och titta!

Bild lånad av The blissful mind med deras tillstånd.

The blissful mind

En blogg med fokus på hälsa och tankar. Precis vad jag vill läsa om men dessutom i en stilren version. Kan egentligen inte bli bättre.

Heartmade

Bild lånad av Boubouteatime med deras tillstånd.

Boubouteatime

Ytterligare en extremt vacker blogg med bilder i alla färger. Bara känslan som dyker upp när man kommer till bloggen.. den är helt oslagbar. Ett lugn och samtidigt så mycket inspiration.

Bild lånad av Polkadot Passport med deras tillstånd.

Polkadot Passport

Kanske min absoluta favorit av alla dessa. Älskar headern, så unik! Och den känns så glad och inspirerande också, hela vägen.

Le Monde Est À Nous

Designen är snygg, texterna är viktiga och bloggen en absolut ny favorit. På franska men man får ju försöka ;).

11.03.2017 kl. 10:00

Tre hoppfulla ekovideor

En helt fantastisk växthusuppfinning som jag vill ha. En dröm är onekligen att kunna odla all sin mat utan att det kräver resurser. It could be possible.

En kvinna får hjälp av Trash is for Tossers (The Zero Waste Q-U-E-E-N) att leva Zero Waste under fem dagar. Inspiration för dem som vill lära sig!

Här ser ni personer som arbetar för att bevara regnskogen. Visste ni att ett bra sätt att bevara regnskogen här i Finland är att antingen inte köpa kött överhuvudtaget eller att välja kött som inte blivit matat med soja. Sojaodling är ofta något som orsakar regnskogsskövling.


Några videoklipp för er denna fredag. Vad skall ni göra ikväll? Fest eller hemma? Hoppas det blir en bra fredulidag i alla fall. Jag skall träffa Stina och bara andas ut, jag hoppas lite på att glass uppenbarar sig eller något. Så skönt med veckoslut. Så. Skönt.

10.03.2017 kl. 07:00

SECCO - reused sailor

I samarbete med SECCO

Den här fina blusen är från online-loppiset SECCO som jag nyligen hittat - tack till en läsare som tipsade!

Jag älskar att företaget krossar fördomar gentemot second hand genom att helt enkelt bjuda på väldigt snygga basplagg och i god prisklass. Jag tror att många människor inte går på loppis för att de anser att produkterna är sjabbiga, men så behöver det ju inte vara, och SECCO bevisar det dessutom. Deras webbsida är enkel att navigera på och plaggen är snygga. Jag suktade lite efter en mjuk smutsrosa blus som jag såg där inne, men tyckte också mycket om den här Massimo Dutti-silkesskjortan. Perfekt när man vill vara lite stiligare.

SECCO är alltså ett online-loppis som egentligen fungerar som en återförsäljare för privatpersoners kläder eller inredningsprodukter. Tanken bakom företaget är att underlätta livet för dem som vill hitta snygga, trendiga second hand-plagg. SECCO strävar också efter att göra second hand-mode till något normalt och vanligt, så att också de som inte annars är intresserade av begagnat blir det. Man kan dessutom lämna in överblivna textilier m.m. hos SECCO, vilket jag naturligtvis gillar som den Zero Waste:are jag är. Mer återvinning i världen, tack <3

Klicka in dig på sidan direkt, så lovar jag att du inte blir besviken!

09.03.2017 kl. 07:00

Att täcka in mat utan plast

Det finns två väldigt enkla och bra sätt att täcka in mat utan något plast överhuvudtaget. Kanske vi alla kan vara överens om att plastfolie är lite överskattat? Tänkte väl det :)

Ett sätt är att täcka in maten med en tallrik helt enkelt. Har du en skål är det ännu enklare att lägga en tallrik ovanpå, men det fungerar också så som på bilden. Man kan också ha t.ex. glasburkar som man bara sätter locket på för att maten skall förvaras bättre. Om man vill.

Ett annat enkelt, men tyvärr inte gratis, sätt att täcka in maten utan plast är med hjälp av "bee's wrap", som är ett naturligt alternativ till folie. Går att användas om och om igen och du kan forma wrap-pappret så att det sluter sig om tallriken/skålen/burken/whatever, precis så som folie också gör. Bee's wrap är ett bra giftfritt alternativ dessutom - plast kan ju frigöra toxiner då det kommer i kontakt med värme (t.ex. varm mat). Zero Waste!

Hur gör ni för att täcka in er mat? Och hur gör ni med t.ex. bröd ni fryser ner m.m.? Har ni ett plastfritt alternativ för det? Nyfiken!

PST! För tillfället är jag på Svenska Klubben i Åbo och talar om Zero Waste! Ganska nice. Det här inlägget är tidsinställt.

08.03.2017 kl. 19:00

Morgonlistan

Jag snodde denna lista av Kaneli.

När går du upp?
Jag vaknar oftast före åtta av mig själv. En sådan där konstig inre väckarklocka som jag hatar. Spela ingen roll om jag lagt mig tre på natten eller fyra på eftermiddagen dagen innan, jag vaknar ändå sju-åtta på morgonen. Vardagar stiger jag upp lite efter sju och förbannar skolsystemet typ. Skulle bara vilja sova.

Vad är det första du gör varje morgon?
Går igenom allt på telefonen. Egentligen önskar jag att det skulle finnas ett annat lika effektivt sätt att vakna men nej, inte om man är trött. Jag kollar bloggen, ratata.fi, bloggstatistik, Instagram, Facebook, Lisa Olssons blogg. Kanske gör jag samma sak en gång till, för att vara helt säker att jag har allt under kontroll.

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?
Inte värst länge. Ibland orkar jag inte ens tvätta ansiktet bara för att jag är så obehagad av att ha vått hår där var håret börjar i pannan. 

Är frukost viktig?
Mer än viktigt. Jag är inte en människa om jag inte äter morgonmål varje dag. Ofta har jag dock så bråttom att jag tar med mig maten till skolan för att inte behöva panik-äta det klockan 8.05.

Vad äter du till frukost?
Nästan alltid min kanelbullegröt; havregröt med mycket salt, kanel, kardemumma och en skivad banan.

Är du morgontrött?
Jo minsann! Men ändå vaknar jag ju som sagt av mig själv kring sju. Förstår ni hur jobbigt det är?

Vad har du för alarm?
Någon tragisk sång.

Hur ser en perfekt morgon ut?
För mig är en perfekt morgon faktiskt en som jag vaknar efter klockan nio på. Många andra skulle säga tvärtom: att man vaknar tidigt och har hela dagen på sig. Men jag känner att om jag lyckas sova till nio eller tio så kanske jag trots allt är lite normal ändå, för det är ju inte normalt att av sig själv vakna innan man sovit ut (dvs kl. 7). En perfekt morgon innehåller också fotografering till bloggen, ett gott glädjande morgonmål och skönt häng på datorn.

Vad är det bästa med morgonen?
Jag vet faktiskt inte. Kanske soluppgången på sommaren.

Hur går du helst klädd på morgonen?
I skönaste fulbyxorna någonsin samt en stor lös tröja.

Hur ser er morgon ut?

08.03.2017 kl. 07:00

Vardagsrutor gånger sex

I gamla Sointus utrymmen öppnar Buzz som inte stavat "gastro" rätt. Jag blev lite fnissig av det men min syster tror att det är ett PR-trick eftersom många har lagt upp bilder på just detta. Vad tror ni? På bilden till höger är en citron jag balanserade på saltburken innan jag åt maten jag visade er här imorse. Salt, citron och peppar är... livets salt!

Jag har också hunnit testa Oatlys chokladhavremjölk i brist på sällskap. Jag äter när jag har tråkigt. Den var riktigt god. Och så har jag lyckats få en sådan där rolig knut upptill på huvudet. SÅ BEKVÄMT.

Jag har jobbat lite mer på Fabbes än på ett tag, vilket är skönt. Pengarna kommer onekligen lämpligt. Jag har också varit i Nådendal och bl.a. sett magi-ljus nummer ett. När det är sol i Nådendal så är det sol i Nådendal, helt enkelt.

Det var några bilder från mina senaste dagar, vad har ni gjort?

07.03.2017 kl. 19:00

Delikat mat på rester

Jag älskar resträtter därför att de blir så kreativa. Man måste använda det man har och kan då komma på helt nya kombinationer. Oftast blir det ju så gott, så.

På veckoslutet slängde jag ihop en lördagslunch av gammalt ris, en överbliven hård ost, gammal lök, gammal batat och fyra överblivna ägg. Jag slängde ner allting i en stekpanna tillsammans med överblivet smör från något bakningsexperiment och saltade och pepprade ordentligt. Lite citron pressade jag också i för att fullgöra smakupplevelsen - och där lyckades jag nog! Supergott att äta närsomhelst. Och snabbt.

07.03.2017 kl. 07:00

Lär dig shoppa second hand!

Några av mina loppisfynd

Många människor förundrar sig över hur jag alltid hittar så fina kläder på loppis. Det är ju en vanlig fördom att det mesta är sjabbigt om det är begagnat, men jag tycker ju inte alls det. Jag älskar att gå på loppis, också fast jag inte skulle hitta något. Men hur gör jag egentligen för att fynda? Jag har några tips!

 Gå till de stora loppisarna för bästa resultat. Jag föredrar alltid Manhattan i Åbo framför allt annat, men säkert är t.ex. Kirppiscenter i Länsikeskus lika bra. Stora loppisar med hyllor på rad kan erbjuda hur fina skatter som helst. I Åbo åker buss 20 (Muhkuri) till Manhattan, avgår från hållplats T10 vid torget!

 Ha ett tema då du går på loppis. Ibland brukar jag satsa på att hitta skor, ibland på basplagg och ibland på klänningar. Det är så mycket större chans att hitta vad du vill ha när du vet vad du letar efter. Om du bara vill hitta "något fint" är sannolikheten inte så stor att du gör det. Var specifik! Tänk ungefär "jag behöver en svart långärmad vardagsskjorta". Då ser du inte ens de andra färgerna runt dig, utan fokuserar bara på det svarta. Mycket lättare än att se på allt! Om jag har "olika teman" på samma dag brukar jag ta två rundor. Om jag skall hitta både skor och lilafärgade jackor, då går jag först en runda med fokus på jackorna och därefter en runda med fokus på skorna (eller tvärtom). Då vet jag att jag inte missar någonting.

 Gå igenom allt! Hoppa inte över en hylla bara för att några människor just då tagit över och du inte kommer åt den. Memorera numret på hyllan och kom tillbaka lite senare.

 Ta med dig allt, som ser ens någorlunda lämpligt ut, till provrummet och fokusera inte alltför mycket på storlekar. M kan vara för liten för någon som annars använder M, eller så kan den vara stor. Storlekar är bara riktgivande men aldrig absoluta. Om du hittar en fantastisk klänning som är riktigt dyr, ta med den till provrummet ändå. Om den sedan visar sig vara för stor eller liten eller ful i modellen så vet du att du med gott samvete kan lägga tillbaka den på hyllan och inte betala för den.

Har ni några tips?

06.03.2017 kl. 07:00

Om bra ekonomi och illamående planet

Att sälja saker gjorda av återvunnet material är också ett bättre alternativ för miljön och ekonomin kombinerat.

Ett argument som jag ofta hör om varför konsumtion är viktigt, är att det gynnar ekonomin. Och det gör det ju. Ju mer vi sliter och slänger, desto bättre mår ekonomin. Absolut. Men desto sämre mår också planeten.

Det finns nog en lösning på hur vi kunde gynna både miljö och ekonomi, och det är genom att satsa på mer icke-materiell konsumtion. Kultur, som t.ex. teater, bio, musik, dans, muséer m.m. kräver inte samma form av slit och släng-tänk som en HM-fabrik i Bangladesh (och konsumenterna i västvärlden). Samma sak med andra sorters upplevelser, som naturstigar, seglatser, äventyrsbanor, tävlingar osv. Eller t.ex. tjänster - städning, personlig assistens, privatundervisning m.m. Varför inte satsa mer på sådant och mindre på det materiella? Alla pengar gynnar ju ekonomin, oberoende om det innebär att du säljer något fysiskt eller något som man kan uppleva.

05.03.2017 kl. 20:00

Veckans fem

1.
Middagen på Delhi Darbar igår med min pojkke. Det är så fruktansvärt god mat där varje gång och igår fick nog cashewnötssåsen 10+ av mig.

2.
Ett skitcoolt bloggsamarbete jag fick!! Jag kan inte säga annat än att det handlar om något med telefoner. Mer säger jag inte!!!

3.
Jag bestämde mig för att jag hädanefter inte får använda datorn på soffan - då blir jag för lat. så nu är det arbete vid bord som gäller, och det känns så mycket bättre.

4.
Mitt ekologiska och veganska nagellack från Boho. De använder relativt miljövänliga förpackningsmaterial också, älskar märket! Inget samarbete utan egna tankar.

5.
Jag märkte att Granit säljer sugrör i glas!! Blev så glad, men köpte inte för att jag ändå hellre väljer dem i stål så att de håller bättre. Ett tips till er andra hur som helst! Bekämpa plastet!!

05.03.2017 kl. 12:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer