Butiker i Åbo

05.08.2016 kl. 07:00

(Det här är mina egna åsikter, inte ett samarbete!!)

När det kommer till en hållbar livsstil är det inte sagt att man kan köpa sin mat eller sina produkter var som helst - beroende på ens värderingar. Om man vill ha ekologiskt men inte har någon skillnad ifall det är zero waste eller inte, då är det relativt lätt att hitta miljövänligt! I de flesta butiker finns det nuförtiden ett ordentligt utbud av eko. Om man hur som helst vill vara zero waste så är det verkligen inte någon jag blev serverad allt på ett guldfat-situation. Det är svårt att hitta icke-förpackad ekologisk mat i Åbo. Men jag har en liten lista åt er som kunde fungera som hjälp:

Punnitse ja säästä
En verklig hjärtebutik som gör mig varm i magen. Älskar att spatsera runt hyllorna och fantisera om vad jag kunde göra med alla nötter, frön, mjöl och godis som finns där. Det är en butik som hittas i Guldhuset (Kultatalo) i Hansakvarteret med till största delen lösviktsprodukter. Jag köper bl.a. nötter, kikärter, vitchoklad, kokosolja o.dyl. därifrån. Jag brukar dessutom ha med mig en egen papperspåse som jag fyller, så behöver jag inte ta en ny varje gång.

Ruohonjuuri
Ännu en hjärtebutik. Man blir inspirerad till allt möjligt när man går där och ser på produkterna. Härifrån köper jag schampo (oftast i påfyllbara flaskor, men senast jag var där blev det schampotvål), tvål, tvättnötter, diskmaskinstabletter, tandborstar osv. Mysig inredning och trevig personal.

REKO
Tanken är att jag skall köpa en massa färska ekologiska grönsaker från REKO-ringarna i Åbo och frysa ner så att jag överlever vintern - helt enkelt för att det är så svårt att hitta dem som zero waste i matbutikerna. Gå med i en REKO-ring på din hemort!

Vanliga matbutiker
Till stor del köper jag såklart mat från vanliga butiker. Då brukar det handla om t.ex. havregurt, banan, ägg, citron, lök, avokado och typ havregryn. Ja, sådant som man hittar ekologiskt och icke-förpackat. Havregrynen och äggen är ju förpackade dock, men i kartong.

Övrigt
I övrigt plockar jag bär och svamp själv på somrarna och fryser in. Och när det gäller sådant som ofta är packat i plast, som t.ex. bröd, då gör jag det själv!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer