Smoothiemåndag: Jordgubbar och röda vinbär

15.08.2016 kl. 07:00

Idag får ni ta del av en otroligt god och smakmässigt en ganska traditionell smoothie - nämligen en jordgubbs-vinbärssmoothie. Fullpackad med näringsämnen du behöver och framförallt en verklig smakupplevelse. Testa!

Du behöver:

1 banan
ca 1 ½ msk kvarg
en näve frysta jordgubbar
½ dl frysta röda vinbär
1 tsk honung
havremjölk
frivilligt: mynta och sesamfrön

Mixa allt utom myntan och sesamfröna till en krämig smoothie, känn efter hur mycket havremjölk du behöver med tanke på konsistensen. Toppa sedan med mynta och sesamfrön för en trevlig servering. Och njut! Visst är det extremt gott?

Varför är den hälsosam?

Banan
Innehåller långsamma kolhydrater, är vitaminrik och kan förhindra cancer. Dessutom har den en bra funktion för smoothies: den ger hälsosam sötma och dessutom stadga till drycken.

Kvarg
Proteinrik och mättande. Kan utelämnas - jag använde den egentligen bara för att vi för länge sedan fryst ner kvarg som höll på att bli dålig och nu vill jag ha bort allt onödigt ur frysen. Tips hur som helst för kvargälskare - det går att frysa ner!

Jordgubbar
Antioxidantrikt bär som kan förebygga cancer. Mycket C-vitaminer och dessutom anses bären kunna förhindra depression. Även hjärnan klarar sig bättre med hjälp av jordgubbens kraft.

Röda vinbär
Liksom jordgubbar är röda vinbär väldigt antioxidantrika samt kan påverka hjärtat positivt. Röda vinbär kan också hjälpa dig med matsmältningen och håller ditt blodsocker på en bra nivå.

Honung
Innehåller mjölksyrabakterier vilket hjälper till att döda bakterier. Honung kan också fungera bra som botemedel vid inflammationer och är slemlösande - vilket jag älskar. Fungerar utmärkt vid slemmig hals.

Havremjölk
Ett bra alternativ till komjölk om man vill utesluta animaliska produkter. Dessutom mycket bättre än sojamjölk som innehåller fytoöstrogener och som ofta även är genmanipulerade.

Mynta
Är bra mot bl.a. förkylningar och inflammationer.

Sesamfrön
Ett omega-6- och mineralrikt frö som kan förebygga cancer och andra sjukdomar.

Och varför är det bra att något är antioxidantrikt? Jo, när vi andas in syre bildas "fria radikaler" och de här är inte nödvändigtvis alltid så värst nyttiga för våra celler. Antioxidanter skyddar cellerna mot det här. 

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer