Smoothiemåndag: Smoothiebowl med kikärtor och grönkål

29.08.2016 kl. 07:00

Konstigaste smoothieingredienserna? Kanske det, men gott och hälsosamt! Det här är en grön tjock smoothie som passar utmärkt att äta i stället för att dricka. Toppa med valfria ingredienser och avnjut direkt. Nu kör vi!

Du behöver:

2 nävar färsk mango
1/4 avokado
1 näve kokade kikärter
1 näve grönkål
1 passionsfrukt
1 tsk spirulina
havremjölk
(+ eventuellt lite citron om man vill ha mer syrlighet)

Mixa allting och lägg i en skål för att sedan strö över valfria smaker. Jag valde pumpafrön, chiafrön och sesamfrön men t.ex. müsli går lika bra eller bananbitar m.m. Bara att testa vad man tycker om!

Varför är den hälsosam?

Mango
Frukten är kolesterolsänkande och vitaminrik. Glädjande nog ses den även som cancerförebyggande. Precis som banan ger den också stadga och sötma till en smoothie.

Avokado
Innehåller nyttigt fett som kan sänka kolesterolvärden, den är fiber- och vitaminrik. En riktig superfrukt som håller en mätt.

Kikärtor
Goda små ärtor rika på bl.a. fiber och proteiner. De håller en mätt länge och har positiv påverkan på vårt blod samtidigt som de förser oss med antioxidanter, vilket är väldigt nyttigt.

Grönkål
En kalciumrik salladsliknande grön skapelse som bl.a. är nyttig för vår lever, cancerförebyggande, mineral- och vitaminrik och dessutom en källa till hälsosamma fettsyror.

Passionsfrukt
En proteinrik liten skapelse som ger mycket energi.

Spirulina
En superfood-produkt i mörkgrön färg som innehåller allt från proteiner, vitaminer och klorofyll till mineraler och antioxidanter.

Havremjölk
Ett bra alternativ till komjölk om man vill utesluta animaliska produkter. Dessutom mycket bättre än sojamjölk som innehåller fytoöstrogener och som ofta även är genmanipulerade. Dessutom behöver man inte vara rädd att den skulle innehålla antibiotika som man matat kossan med.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer