Late Lunch på Fabbes Café

16.08.2016 kl. 06:20

I samarbete med Fabbes Café

Det slängs enorma mängder mat bort på restauranger som delvis beror på att det finns regler som säger att t.ex. personalen i princip inte får ta hem mat som blir över eller att man absolut inte får dela ut gratis sådan mat som "blivit gammal" (enligt datumet). Så beror det så klart också på att man kanske tar eller får en för stor portion mat och är tvungen att slänga bort för att man inte får i sig mer. Och det är ju onekligen väldigt tråkigt, eftersom maten är ätbar. Även mat som passerat bäst före-datumet är alltsom oftast perfekt att använda. Men reglerna säger nej även om matsvinn är ett problem!

För att minska på matsvinnet försöker Fabbes Café sälja bort innan maten blir dålig. Bl.a. den omtyckta late lunch-menyn är ett sätt att bli av med det som finns kvar. Late lunch serveras varje dag under den sista öppethållningstimmen (med undantag nu under sommaren då det är två timmar innan stängning) och säljs till ett billigare pris än lunchen annars. Ifall det blivit kvar av kött- eller vegetariska maten eller båda två, säljer Fabbes bort det som finns kvar. Just för att minska på matsvinnet innebär det här att det inte nödvändigtvis finns någon sallad eller bröd längre, och då görs det inte heller till av det. Allt som finns kvar ingår i priset och konceptet är just detta: att sälja bort, inte göra till.

Allting fick sin början för fyra år sedan då vi på Fabbes insåg att det helt enkelt inte fungerade i längden att det blev tiotals liter mat över varje dag, som ofta måste slängas. Det var både dyrt, oekologiskt och otroligt tråkigt! Late lunch blev genast en succé och passar utmärkt för t.ex. studerande som länge suttit och skrivit och läst på universiteten. Tack vare late lunch slänger vi mycket mycket mindre mat än vi gjorde tidigare.

Late lunch är inte det enda sättet som vi försöker minska avfallet på, men definitivt ett värt att nämna. Om du har dina vägar förbi Fabbes Café under en senare timme, titta gärna in om det finns mat kvar! Ett bra tips är att köpa hem en större sats för en billig peng, för att sedan frysa in och ta fram vid behov. Och när du är på caféet: om du inte hinner stanna är det perfekt att ta med sig maten i en återanvändbar låda eller burk, vilket du kan läsa mer om här! Zero Waste och Zero Food Waste står nära mitt hjärta. 

Yhteistyössa Fabbes Cafén kanssa

Ravintoloissa ruokahävikki on usein iso johtuen osittain siitä että esim. henkilökunta ei periaatteessa saa ottaa ruokaa kotiin jota jää yli tai on ohittanut "parasta ennen"-päivämäärän, vaan se pitää heittää pois. Myös se että esimerkiksi valmiit annokset saattavat olla liian isoja asiakkaille voi johtaa ruoan pois heittämiseen. Ja se on kieltämättä todella harmittavaa, sillä ruoka on kuitenkin ihan syötävää! Kuten varmasti tiedätte, jopa n.s. "vanhaa" ruokaa pystyy useimmiten syömään ja se maistuu yleensä ihan yhtä hyvältä kuin tuore ruoka. Mutta säännöt ovat sääntöjä.

Vähentääkseen ruokahävikkiä, Fabbes Café pyrkii myymään kaikki pois ennen kuin se vanhenee. Muun muassa suosittu late lunch-konsepti on yksi tapa päästä eroon kaikesta ylimääräisestä. Late lunch tarjoillaan joka päivä viimeisen aukiolotunnin aikana (paitsi kesäisin kaksi tuntia ennen sulkemista) hieman edullisemmin kuin muina aikoina päivästä. Jos esim. salaatti ja/tai leipä on ehtinyt loppua sitä ei silloin tehdä enää lisää, ruokahävikin vuoksi! Eli se on osa konseptia että myydään pois eikä tehdä lisää.

Kaikki sai alkunsa neljä vuotta sitten kun me Fabbella ymmärsimme ettemme voi heittää kymmeniä litroja ruokaa pois päivittäin. Se oli kallista ja huonoa ympäristölle. Late lunchista tuli heti suosittu ja sopii erinomaisesti esim. opiskelijoille jotka ovat olleet ylipoistoilla iltamyöhään lukemassa ja kirjoittamassa koulutehtäviä. Late lunchin takia Fabbes Cafén ruokahävikki on nykyään paljon pienempi.

Late lunch ei tietenkään ole ainoa tapa jolla yritämme välttää ja vähentää ruokahävikkiä, mutta ehdottomasti hyvä sellainen! Joten jos olet Fabbesin lähellä iltapäivällä, kurkkaa mielellään ovesta sisään katsomaan jos ruokaa vielä on! Hyvä vinkki on ostaa paljon edullista ruokaa kotiin ja pakastaa hätätilanteita varten. Ja kun kerran olet kahvilassa: jos et ehdi jäämään, niin voit aina ostaa ruokaa mukaan! Ota oma kulho tai purkki mukaan välttääksesi jätteitä. Voit lukea lisää siitä tässä. Zero Waste ja Zero Food Waste ovat molemmat lähellä sydäntäni. 





Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer