Jag och min zero waste-burk

14.08.2016 kl. 21:00

Här sitter jag i min så kallade hippie-hörna. När vi flyttade ihop blev det lite av en grej att jag skulle få en sådan. En liten hörna med en massa trevligheter. Och nog är den trevlig. Potatislådan, bordet, apelsinträdet. Bäst.

Men jag då? I min hand har jag min burk med det osorterbara skräp jag åstadkommit sedan 14 maj*. Det blir väldigt konkret då man ser skräpet framför sig och man börjar inse hur redan riktigt pyttesaker kan orsaka mycket skräp i längden. Det mesta i min burk är nämligen plåster och små små plastremsor samt klistermärken på frukter. Små grejer! Och ändå är min burk helt full, på tre månader.

Det är inte ett måste att samla sitt skräp i en burk då man lever zero waste. Man kan lika bra ha en vanlig skräpkorg men helt enkelt kasta bort mindre. Det är ju det som är vitsen: att mängden avfall skall vara minimal. Inte om det ryms i en burk eller inte. Så ifall du känner att just den här typens system inte fungerar dig - ta ingen stress, en skräpkorg är helt lika okej!

Valet att börja leva zero waste har verkligen varit kul. Jag känner mig bättre inuti och utanpå och har insett hur mycket här i världen vi egentligen inte skulle behöva köpa. Jag kan ju inte riktigt köpa onödiga saker längre då inget skall vara paketerat i plast. Men det tycker jag om. Jag älskar zero waste och det är faktiskt det mest empowering jag varit med om. Nu har det gått tre månader och jag är tvungen att börja på en ny burk. Först hoppades jag att den skulle ha varit min skräpkorg i flera år men nu inser jag att jag har en massa att förbättra för att lyckas med sådant. Och det är ju onekligen en värdefull lärdom, så egentligen är det bara bra att jag nu har fyllt en burk och kan börja på nästa.

Är du intresserad att börja en zero waste-livsstil? Kolla igenom mitt Zero Waste-arkiv och bli inspirerad!

* 14 maj var då jag började min nya avfallsfria livsstil. Jag har ju dock slängt saker sedan dess, men då har det varit sådant som jag köpt innan 14 maj och som ändå skulle ha slängts - som t.ex. plastlådor, tejpbitar, m.m. Så är det ju dessutom omöjligt att inte producera skräp då man jobbar på ett café då man bl.a. måste använda plasthandskar och dylikt. Bara som en liten fotnot ifall någon ville kommentera att den inte tror på mig:)

Kommentarer (1)
Wuuh! Kan du tipsa lite mera om hur det ser ut i din varukorg när du handlar? :)
Malin16.08.16 kl. 11:25
Bra idé, willdo!:)
16.08.16 22:48

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer