Idag tog jordens resurser slut

08.08.2016 kl. 20:00

Man brukar räkna hur mycket resurser människan kan använda under ett år utan att man behöver "låna" av kommande år. Idag tog resurserna för år 2016 slut och det är ännu 4,5 månader kvar av året. Vad betyder det här på svenska? Jo, att den mängd resurser som var "reserverat" för detta år inte räckte till. Jorden kan inte producera det vi behöver i den takt vi behöver. Jorden producerar i sin egen takt och vi är alltid steget före, vilket gör att vi är tvugna att använda resurser som är menade för kommande generationer.

Visst gör det ont att läsa det här men vi är tvugna att strunta i smärtan och se framåt i stället.

Vad kan du göra just nu och fr.o.m. idag för att förhindra att Overshoot Day kommer ännu tidigare 2017?

Du kan följa de här enkla tipsen:

Minska din elförbrukning. Kör manuell vispning av grädde, använd ugnen endast när en massa saker skall in i den och inte bara någon tragisk liten smörgås, stäng av kylskåpet då du är en veck eller mer på resa och läs en fysisk biblioteksbok hellre än en e-bok.

Trappa ner på djurprodukter. Jag vet att det här säkert känns uttjatat och jag vet att man kan vara miljövänlig och samtidigt äta kött men den här punkten är ändå väldigt viktig. Ät lite mindre kött, mjölkprodukter och ägg. Om du äter en s.k. normal kost är det antagligen väldigt mycket av just detta i din mat. Man tänker inte ens på det. Men kanske kunde äggen i bakning bytas ut mot blötlagda chiafrön? Och kanske morgonyoghurten kan bytas ut mot havregurt eller en portion gröt? Tänk hur bra det skulle vara om alla gjorde så. Problemet med djurproduktion är bl.a. de stora mängderna vatten som krävs, regnskogsskövlingen, de stora landarealerna samt metanutsläppen som orsakas av detta.

Minska på allt. Ät dig inte övermätt tills du rullar fram. Köp inte fler kläder än du behöver. Använd inte en deciliter schampo då du duschar dig. Minska. Trappa ner. Spara pengar.

Spara på allt. Spara vatten genom att samla allt det vatten som annars skulle rinna ut i avloppet då du väntar på rätt temperatur i köket/duschen/osv och använd det till att t.ex. vattna blommor, tvätta golv, hälla i toalettstolens rygg osv. Och spara på allt du bara kan tänka dig att spara på! Använd samma kläder flera gånger. Och så vidare.

Trampa på. Cykla, gå, spring. Bli en världsmästare i maraton bara genom nyttomotion. Det bästa är när man slår två flugor i en smäll då man får motion samtidigt som man t.ex. går till arbetet eller butiken.

Var anspråkslös - köp inte mer än du behöver. Du blir inte lyckligare av en ännu större soffa. Du blir lyckligare av relationer. Investera i dem i stället.

Släng inte, använd pånytt. Undvik plast och annat osorterbart och lär dig sortera allt rätt. Kartong är aldrig blandavfall och matrester skall helst ner bland annat bioavfall. Bli en återvinnare.

Tror du att du klarar det? Jag är säkert på att du gör!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer