Att leva Zero Waste och minska på avfallet ytterligare

17.08.2016 kl. 14:28

Jag har minsann dragit ner på sophögarna i och med min nya livsstil men vet att jag kan förbättra ytterligare. Så här kommer några riktigt petiga tips :)

1. Då du köper t.ex. banan och mandarin, köp då en riktigt stor sats på en gång. Det krävs ju bara ett prislappsklistermärke per köp och i stället för att köpa femton bananer i tre omgångar och få tre prislappar, kan du köpa dem alla samtidigt och få en prislapp. För att bananerna sedan inte skall hinna bli gamla innan de äts upp kan man frysa ner dem för att sedan användas i smoothies bl.a.

2. Köp plåster i helt naturligt komposterbart material. Lovar att det inte är lätt att hitta men det skulle faktiskt dra ner på avfallet för mig eftersom jag använder otroligt mycket plåster. Är en expert på att få små sår som svider.

3. Använd toalettpapper av återvunnet material.

4. Om du köper krukväxter, välj då kaktusar eller något dylikt. De håller länge och man behöver (och skall) aldrig vattna dem. Då riskerar du inte heller att köpa nya växter hela tiden som kommer i plastkrukor som sedan slängs bort, köps pånytt, slängs bort.

5. Köp endast laddningsbara batterier. De kostar mer men när du väl har dem behöver du inte köpa nya. Billigare i ländgen.

6. Använd telefonskal/skydd i komposterbart eller sorterbart material. Plast är inte ett sådant.

7. Har ett lakan blivit fult och ofräscht eller kanske fått hål? Det betyder inte att det behöver slängas eller föras till en textilinsamling. Lakanet är perfekt för att sy påsar av som man kan använda då man köper mat och dylikt. Kostar ingenting och är otroligt användningsbara för en zero waste-person. Jag är inte heller någon sy-människa men jag antar att det är ungefär såhär lätt: klipp ut en rektangulär bit tyg som är dubbelt så stor som du vill att påsen blir. Vik sedan ena kortsidan mot den andra. Sy längs alla kanter utom den du vill att blir påsens öppning. Vik ca 2-3 cm av öppningen neråt och sy även runt den. Vänd sedan påsen avigt (=rätt väg) och trä en tråd igenom den lilla grejen som bildades i öppningen då du vek in den. Nu är påsen klar och med hjälp av tråden kan du stänga och öppna den.

8. Köp oftare second hand från privatpersoner så slipper du alla prislappsklistermärken som finns på de stora loppisarna.

Kommentarer (2)
Superbra punkter! Tycker att en kan ha många olika sorters växter hemma men att satsa på att byta sticklingar med andra istället för att köpa nytt :)
sandra18.08.16 kl. 14:19
Oj det har du rätt i! :) Men tyvärr är jag sämst i världen att hålla växter vid liv, haha.. så kanske jag själv måste hålla mig till kaktusar :P och tack!
18.08.16 19:26
Håller med om det där med sticklingar, det är ett jättebra sätt att få till sig nya växter! Håller med dig att man helst inte ska köpa nytt i plastkrukor som du själv säger, det känns onödigt. Däremot så finns det en hel del andra tåliga växter som inte kräver särskilt mycket vatten och om man har sådana växter kan man ju vattna med regnvatten om kranvattnet känns dumt :). Skulle själv aldrig kunna bo utan att ha större delen av mitt hem ockuperat av växter, och tar man hand om dom på rätt sätt så kan de faktiskt hänga med hela livet :)
fia, det blåa köket19.08.16 kl. 14:00
Haha ja, jag vill nog också ha andra växter men tänkte bara att det var ett ekotips:D
19.08.16 16:55

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer