Varför är en hemgjord deodorant bättre än en köpt?

19.08.2016 kl. 11:19

De flesta deodoranter som köps i butiken kommer i en plastförpackning och är antiperspiranta. Det betyder att de håller inne svetten och gör att man inte luktar illa. Låter ju bra! Men. Svett är en naturlig rekation hos människan och att förhindra den med hjälp av aluminium (som finns i antiperspiranta deodoranter) är rena rama giftet för människan. Enligt vissa undersökningar kan det rentav orsaka cancer.

Jag brukade använda antiperspiranta deodoranter ett tag och njöt av att inte lukta illa och inte svettas, men när jag fick veta den mörka sidan av det hela blev jag rädd och bestämde mig för att sluta. Det var svårt att hitta en produkt som höll borta svettlukten utan att innehålla aluminium tills jag kom över det recept som sedan resulterat i min älskade hemgjorda deodorant.

Jag blandar alltså:

1 del ekologisk kokosolja
1 del ekologiskt potatismjöl
1 del aluminiumfritt ekologiskt bakpulver

Det här blev ca 1 dl sammanlagt och i den mängden droppade jag sammanlagt 17 droppar eterisk olja av dofterna lavendel och bergamott blandat.

Jag tänker inte ljuga och säga att jag absolut aldrig skulle lukta svett med den här deodoranten - visst händer det om man t.ex. i tolv timmar sprungit runt och svettats på jobb och hemma. Men det gör det med antiperspiranta deodoranter också och därför ser jag inte att den här deodoranten skulle vara sämre än en "vanlig". Snarare tvärtom - för den håller nog svettlukten borta väldigt länge och potatismjölet håller armhålan relativt torr då den binder vätska, samtidigt som man inte behöver vara rädd för diverse sjukdomar.

Deodoranten kommer inte heller i någon osorterbar förpackning. Jag gjorde min av kokosolja som var i glasburk (= sorter- och återanvändningsbar), potatismjöl i kartongburk (=sorterbar), bakpulver i glasburk (= sorter- och återanvändningsbar) och eteriska oljor i små glasburkar med platslock (= delvis sorterbar och helt återanvändningsbar). Så ganska zero waste, ändå, och väldigt enkelt, billigt och praktiskt. Jag kommer aldrig att byta till en massproducerad alumiumdeodorant igen!

Kommentarer (2)
Jag har länge använt naturlig deodorant eftersom jag också är sjukt rädd för aluminium som täpper igen armhålan. Min bästa deo hittils har varit Schmidt's lime och bergamot stick deo. Priset är ganska häftigt för en studerande (17€!) men så värt det och den är sjukt dryg. Jag har funderat på att göra själv för att spara pengar när jag ändå har allting hemma men ännu har jag inte tagit mig tiden... Är lite för bekväm med det som ren fungerar. Fast nästa blir samma deo men i glasburk eftersom burken går att återvinna bättre än den nuvarande. :)
Fanny19.08.16 kl. 21:45
Vad bra att du hittat en icke-giftig som passar dig!! :) Och helt förståeligt det där med att vara bekväm med den, det är ingen synd :) Blir så glad!
21.08.16 21:11
Jag måste kommentera om plast - i Åbo är det ju möjligt att återvinna viss plast (t.ex matförpackningar). Då borde väl plastförpackningar också vara zerowaste, eller?
asd22.08.16 kl. 16:18
hej och tack! Visst har du helt rätt att det egentligen är zero waste och t.ex. det faktum att man kan panta flaskor är ju jättebra och ett sätt att minska plastproduktionen. Tyvärr hatar jag ändå plast haha :D och känner därför att det kanske är lite "fusk" att sortera plast i stället för att undvika det helt, även om jag absolut fattar din poäng. T.ex. har jag svårt att köpa icke-ekologiska bananer om de är i lösvikt och de ekologiska bananerna är i plast - då skippar jag det helt och hållet. Så för mig spelar inte endast zero waste roll utan även hur etisk/miljövänlig produkten i sig är. Problemet med zero waste kan just vara det att man glömmer VARFÖR man är zero waste - för miljön - och då känner jag att det bästa är att undvika plast helt och hållet även om det skulle kunna sorteras. Det är ju tyvärr en extremt omiljövänlig produkt. Men din poäng är riktigt bra och alla får naturligtvis göra som de själv tycker :)
22.08.16 16:50

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer