VECKOUTMANING: Zero Waste

12.09.2016 kl. 15:00

Ett av mina senaste tillskott i min Zero Waste second hand-garderob.

TJENA. Veckan börjar fint eftersom jag nu utmanar er att leva helt och hållet Zero Waste - gällande mat- och andra uppköp, hygienprodukter, take away-sessioner och så vidare. För att du skall inse hur det faktiskt är (dvs är det verkligen jättesvårt att vara Zero Waste?) så tänkte jag ge er en utmaning per dag att ta tag i. Är ni med??? OKDÅKÖRVI.

Måndag:

Ta en titt i skräpkorgen. Vad slänger du bort dagligen eller varje vecka? Är det något du kanske kunde sortera eller låta bli att köpa helt och hållet? Gå igenom skräpen och tänk om: kan jag sluta använda den här produkten eller ersätta den med något återanvändbart i stället?

Tisdag:

Gå till matbutiken och köp endast sådant som är i lösvikt. Undvik sorterbara kartonglådor också. Du kommer att märka att det du tagit hem är väldigt hälsosam fräsch mat.

Onsdag:

Köp en bambutandborste (t.ex. från en ekoaffär) och gör hemgjord tandkräm av 2 delar kokosolja och 1 del matsoda. Tvätta tänderna med det och inse att fluor inte är enda alternativet.

Torsdag:

Gå på loppis. (Mitt bästa tips i Åbo är Manhattan). Gör fina fynd och inse att begagnade kläder är lika bra som nya om inte bättre. Försök också fynda några köksredskap i metall (sorterbart Zero Waste-material).

Fredag:

Gå till en smoothie- och/eller en juicebar med en glasburk med skruvlock och köp en dryck hem i den. Be att inte få ett sugrör eller ta med ett eget återanvändbart om du har. När du ändå är igång, köp hem lite mat i en låda du tagit med hemifrån. Se hur lätt det verkligen är!

Lördag:

Gå igenom ditt hem. Kolla vilka saker som är menade för engångsbruk. Använd slut dem och köp sedan återanvändbara sådana. Det finns återanvändbara trasor, diskborstar, batterier och mycket mer. Byt ut allt du kan, men använd först till slut allt det du redan köpt.

Söndag:

Ta en titt i skräpkorgen. Hur ser den ut? Har du slängt en massa nytt? Eller har den fortfarande samma skräp som på måndag? I så fall vill jag gratta dig! Du har lyckats.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer