Den gröna listan

23.08.2016 kl. 18:06

Blev inspirerad av Kulturvis-bloggens kulturlista och tänkte ungefär så här: "hmmmm det skulle jag också kunna göra i Grön i Åbo-stil", och här sitter jag nu med datorn i famnen och skapar frågor (som jag själv svarar på) och som ni gärna får kopiera till er blogg och svara på ni också!

Vilket är ditt favorit-ord som beskriver miljövänlighet?

Hmm. Har så svårt med det här. Vad låter mest sympatiskt och inte så robot-formellt: eko, grön, miljömedveten, snäll mot miljön, miljövänlig, ekologisk? Tycker egentligen att alla dessa kan ha en lite jobbig klang ibland. Engelskans organic slår nog allt med hästlängder men går dessvärre inte att översätta som "organisk" i det här fallet.

Vilket är ditt bästa loppisfynd (pluspoäng för bild)?

Har väldigt många fynd men i klädväg är det absolut min gråa kofta för en femma och i möbelväg är det nog mitt soffbord gjort av ett skåp från 1800-talet.

Hur försöker du rädda naturen?

Jag försöker göra det mesta men misslyckas nog även jag ibland. Det viktigaste är att man i sin allmänna vardag gör så mycket som möjligt, för det är just de små sakerna som är så avgörande i längden. Jag sorterar allt, lever zero waste, äter ekologiskt, gör mina egna hygienprodukter, använder Lunette-kopp, köper begagnat, pratar om miljöproblem, återanvänder papper i all oändlighet, använder inte kemikalier osv osv osv. På många sätt.

Vad skulle du aldrig göra för miljöns skull och vad skulle du definitivt göra? (t.ex. gällande sk. uppoffringar m.m.)

Jag skulle troligtvis aldrig sluta flyga helt - tyvärr. Det här beror på att jag har en syster och hennes barn och man utomlands och om jag vill se dem mer än två gånger i året då de besöker Finland, är jag ofta tvungen att flyga pga tidsbrist. Har man en vecka på sig att inte vara i skolan/på jobb skulle 95% av tiden gå till att ta sig dit och tillbaka om man t.ex. skulle åka tåg ner till Frankrike och därifrån under kanalen till England. Tyvärr. Önskar verkligen att flygen var miljövänligare. Det viktigaste här är väl att minska på antalet flyg och kilometrar per år, och inte resa hela tiden överallt.
Däremot skulle jag definitivt t.ex. kunna ge upp TV (inte dock dator och kamera som bloggare), samt bo i en mycket mindre lägenhet, sluta köpa kläder helt och hållet (kanske med undantag från underkläder) och flytta till en gård där jag får odla själv.

Hur tror du att man kunde inspirera fler personer till att leva en ekologisk livsstil?

Absolut genom att själv leva som man önskar att andra skulle. Att tvinga någon att göra det är däremot lite skrämmande. Blir motsatt effekt.

Vilket är det mest udda ekotipset du kan ge någon?

Min favorit att fråga av andra och ett helvete att svara på själv, hahahh... Men kanske jag kunde svara några udda klassiker: vänd kalsipperna fel väg och sedan avigt och sedan ännu en gång fel väg för att använda dem riktigt ordentligt innan de slängs i tvätten (ta mig med en nypa salt) och att, då man står vid fotgängares övergångsställen, ta ett steg tillbaka och inte se ut som att man är påväg över vägen - då stannar inte bilar i onödan. Att bromsa och gasa är inte bra för naturen.

Lägg upp din bästaste bild från en vacker plats utomhus.

Helt sjukt svårt. De här är inte ens mina favoriter, men jag hade för många för att kunna hitta en lämplig. Gaa.

Tack!

Kommentarer (1)
Trevlig lista! Jag tar och kopierar den inom en snar framtid.
Hållbarhetsbloggen24.08.16 kl. 11:16

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer