Hållbarhet är inte rika personers privilegium

28.08.2016 kl. 18:00

Väldigt ofta verkar det som att människor tror att det är dyrt att leva ekologiskt och att bara den rika människan kan göra det. Den här fördomen irriterar mig så otroligt mycket och jag hatar när människor svarar att de inte har råd att göra si eller så, för i 9 av 10 fall har de här personerna nog råd men de prioriterar annat. Så nu skall jag berätta varför du inte behöver vara privilegierad för att kunna leva sida vid sida med planeten, i stället för att leva emot den.

Att leva ekologiskt handlar ofta bl.a. om att inte konsumera onödigt, att spara el och vatten, köpa begagnat, minska på bil- och flygresor och i stället gå/cykla eller använda kollektivtrafik, att fixa det som är sönder i stället för att köpa nytt, att göra sin egen mat och inte köpa färdigmat eller hela tiden springa på restauranger, inte slänga någon mat, inte ha ett överdrivet stort hem, inte köpa plastpåsar i butiken och mycket mycket mer.

Så vitt jag vet och förstår så sparar ovanstående miljögärningar en massa pengar och i de allra flesta fall är det just det som är så fint med att leva ekologiskt: det är så billigt!

Visst kostar t.ex. solpaneler mycket, liksom en menskopp - men de är engångsköp som i slutändan blir mycket billigare än andra alternativ. Att köpa begagnade kläder och möbler och redskap är bland det bästa man kan göra för naturen och kan kosta kring en tredjedel till en femtedel (eller ännu billigare) av produktens ursprungspris. Att låna bibbaböcker är hundra procent gratis så länge man returnerar dem i tid. Att cykla kostar väldigt lite i året - cyklar kan man få för några tior på loppis och en livslång pump kostar kanske lika mycket plus lite småredskap som t.ex. plåster till hjulen som är ca fem euro. Därefter är användningen helt gratis samtidigt som man tränar sin kropp. Att sälja sin bil och i stället satsa på kollektivtrafik är faktiskt mycket billigare. I de flesta fall kan man ta buss/cykel eller promenera till sin arbetsplats och i vissa fall är tåget bättre om man jobbar i en annan stad. Du slipper allt som heter besiktningskostnader, parkeringsslantar, bensinpriser, byte av vinterdäck, köp av extra däck och framförallt är friheten mycket större då man inte behöver oroa sig för fordonet dag ut och dag in.

Om du bestämmer att du inte längre skall spontanshoppa på HM kan du spara hundratals euro i månaden, tusentals i året. Det här är bra för din plånbok och miljön och kommer troligtvis inte att påverka ditt liv negativt överhuvudtaget. Byt kläder med vänner, sälj gamla kläder och stoppa konsumtionshetsen. Du kommer att vara mycket mycket rikare i slutändan.

Och så vidare. Jag vet att ekologisk mat i sig är dyrare, men om man drar ner på alla andra kostnader förstår jag ärligt talat inte hur det kan vara så "dyrt" att köpa ekologiskt. Det finns studerande som lägger tio- till hundratals euro på alkohol i månaden, men som inte i världen heller skulle lägga en euro mer på en miljövänlig banan. Jag vet inte riktigt, på något sätt känns det nog helt enkelt inte som att det miljövänliga livet är ett privilegium endast för De Rikare.

Det känns faktiskt inte så.

Kommentarer (6)
jag bor ute på landet där det inte finns något som "kollektivtrafik", är beroende av bil. visst, jag cyklar i mån av möjligheten men ska jag t.ex. till affären och handla måste jag ha bilen för att släpa hem matkassarna. har samlat på mig rejält med tygkassar och brukar ta med dem till affären för att handla i men hur gör du när du köper frukter? använder du plastpåsar då? jag tänker om du t.ex. köper tomater eller äpplen? (om man inte har möjlighet att odla själv). och hur gör du när du köper något i plastförpackningar, för jag antar att du måste köpa sådant ibland?
försökervarasnällmotnaturen29.08.16 kl. 10:47
Hej och tack för kommentaren! Typiskt mig att jag inte tänkte på att det faktiskt inte nödvändigtvis finns kollektivtrafik, alltid något jag missar :P Hur som helst, kanske du kunde satsa på få resor (t.ex. köpa en större mängd mat en gång per vecka eller ännu mer sällan) och samåka med bekanta till jobb o dyl? Problematiskt det där, det borde vara lag på kollektivtrafik i varje stad/kommun/by.. Gällande frukter så har jag antingen med mig en tygnätpåse vilken man ser igenom (bra alternativ till plastpåse) eller så använder jag inte påse överhuvudtaget. Alla i kassorna blir så arga (antar jag) då min grönsaker kommer rullande längs med svarta bandet bar för att jag vägrar plast:D och jag undviker faktiskt plast helt och hållet, så om t.ex. ekomorötter är i en färdig plastpåse så köper jag dem inte alls. Jag har helt och hållet raderat mat i plast ur mitt liv. Vilket absolut är svårt!
29.08.16 15:06
Tips! Förr i tiden då jag var anti-plast (nu har jag barn och behöver tyvärr dem ibland) så behöll jag frukterna i... Famnen kanske? - och sträckte bara fram frukten med klistermärket på. Tips :) Ingen klagade, vad jag minns. Fast det funkar iofs inte på lidl, men nog annars.
asd31.08.16 kl. 21:09
Ja precis! Jag ser ofta människor som tar EN tomat (!) och lägger den i påse, blir så ledsen. För man behöver ju faktiskt inte påse bara för att man köper frukt men det verkar vara något folk tror hur som helst..
01.09.16 08:33
Men alltså nu blir jag ju nog på riktigt lite störd. Det du skriver riktar ju sig till sådana som redan från början har en massa pengar, så det är ju inte konstigt om de lätt kan svänga om till en mer ekologisk livsstil. Spontanshoppa? Va? Kommer inte ihåg senast jag var inne i en riktig klädbutik. Jag har absolut inte råd att gå till ex. Punnitse & Säästä (eller Punnitse & Törsä som jag kallar butiken) utan köper mina linser o bönor från orientaliska butiker som är så mycket billigare.
Menar bara, att lever man från början på lite pengar, så är det nog ganska svårt att slå om till en helekologisk livsstil.
Annars gillar jag dina tips o annars också din fina o inspirerande blogg, tack! O förlåt för att jag kom hit o härja :)
ponks21.09.16 kl. 23:21
Jag tycker inte att det riktar sig till sådana med mycket pengar, spontanshoppandet var ett exempel bara - det finns så många som shoppar loss men absolut inte har råd att leva eko. Och det stör mig, så jag ville ta upp det. Allt jag säger är ju sådant som handlar om att leva mer sparsamt osv som att just inte använda bil utan i stället cykel/buss (MYCKET billigare i längden!!) och att inte köpa onödiga saker - vilket jag tror att alla gör oberoende pengamängd osv. Jag ser inte alls att inlägget är riktat till människor med mycket pengar, inte alls. Men tack för din kommentar och vad kul att du läser!
22.09.16 07:40
Jo. Har man råd att "shoppa loss" så har man råd att leva eko, var väl din poäng - o det förstår jag. Menar bara: att har man redan tagit fasta vid de flesta sparåtgärder som du nämner, och fortfarande har svårt att få pengarna att räcka till - då kan det hända att man tvingas välja det där oetiska alternativet med "fulel" istället för el från t.ex. vindkraftverk som är dyrare etc. Så helt enkelt är det inte.
ponks22.09.16 kl. 11:30
Ja absolut :) själv har jag inte vindkraftel och kallar mig ändå eko. Det är också viktigt: man kan nog vara eko fast man inte gör ALLT. Och som jag säger i inlägget så är det i 9 av 10 fall nån som säger att hen inte har råd men egentligen har det. Jag vet att de finns de som på riktigt strugglar med sin ekonomi och knappt klarar av det. Jag syftar inte på dem, jag syftar på de 9 andra som gnäller över att de sååå gärna skulle vara eko men inte kan det - men ändå av nån anledning kan göra en massa annat som t.o.m. är dyrare. Är man i en pengasituation som är så dålig att pengarna inte räcker till har jag full föeståelse. Synd om det här upprörde dig, menar inte alls så som du kanske uppfattade det först.. jag ska tänka på hur jag formulerar mig! Men nu vet du iaf mina tankar om inlägget :)
22.09.16 12:21
Äh, mitt "jo" blev nu helt malplacerat där i förra kommentaren, eheh. Du får ursäkta.
ponks22.09.16 kl. 11:31
Förlåt också från mig om jag lät hård o skrev att jag "blev störd", det var inte min mening - det träffade en svag punkt bara - men NU förstår jag till vilka du riktar inlägget! O du har så rätt. Kramar.
ponks22.09.16 kl. 12:30
Ingen fara hördu, bra att vi fick det klart :) Ha det fint!
22.09.16 16:07

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer