Att sortera matavfall och undvika bananflugor

05.09.2016 kl. 20:00

Ett stort problem för min pojkvän är hans stora rädsla för bananflugor. Och visst är de ju ett djävulskt påhitt då de plötsligt finns överallt för att man glömde en liten matrest framme över natten. När vi fick en biosorteringscontainer till husets gård blev jag ju överlycklig och började genast sortera. Ett bra tips som ramlade in genom dörren på en lapp skriven av avfallshanteringsföretaget, var att man kunde göra små biopåsar av tidningspapper (jag skrev om det här). Jag tyckte idén verkade bra (i stället för att slänga avfallet rakt i en låda som sedan skulle bli sjabbig och smutsig) och gjorde mina egna påsar av tidningar jag hittade i tidningssorteringscontainern.

Ett problem hur som helst. De där bananflugorna som jag hatar (och som min pojkvän hatar ännu mer), de var precis överallt.

Jag körde med bananflugefällor (1 del vitvinsvinäger, 1 del vatten och lite diskmedel) och dammsög flugor dag ut och dag in. Kändes inte så praktiskt eller hållbart på något sätt. Men så en dag bara insåg jag vad man kan göra i stället:

Ha bioavfallet i en skål antingen i frysen eller i kylskåpet.

Då når inga bananflugor dit och de känner inte ens lukten av mat. Problemet löst. Och dessutom blir det miljövänligare då tidningspappren sorteras som papper och inte komposteras. Hurra!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer