"Jag vill att alla skall behandlas jämlikt men jag vill inte kalla mig feminist"

06.09.2016 kl. 19:00

Som någon nångång sade, så är det lika dumt att säga att man bryr sig om jämlikhet men inte vill kalla sig feminist, som att säga att man gärna nog tar emot H2O, men att ordet "vatten" är ett lite väl aggressivt ord - jag föredrar helt enkelt H2O.

Get it? Att vara intresserad och att bry sig om jämlikhet är att vara feminist.

Feminism är att alla har det jämlikt. Det handlar inte om att hata män eller att anse att kvinnor är bättre än män eller att kvinnors låga lön borde vara högre än männens, nej nej nej. Nej. Den som tror så är gammalmodig och jagorkarintepratameddenpersonen.

Det handlar om att alla skall vara på samma nivå - oberoende vem man är. Feminism är en synonym för jämlikhet och varje person som säger emot det här gör det svårt för t.ex. personer som jag som är feminist och vågar kalla mig det. Om du säger "jag vill inte kalla mig feminist", då ökar du den (tyvärr) redan existerande dåliga klangen i ordet "feminist" och feminister som jag kommer att se dåliga ut. Du förstör med andra ord mitt rykte genom att yttra dig sådär. Och det tycker jag inte om.

Förstår ni?

Jag är feminist och stolt över det. Visst finns det feminister som säger helt absurda saker ibland (och ja, jag vet att jag är ute på hal is nu, men låt mig nu säga det i alla fall), som t.ex. Zara Larsson eller Lady Dahmer. Det är min åsikt. Fantastiska människor och bra poänger har de, men ibland uttrycker de sig klumpigt. Men det gör ändå inte att alla feminister skulle uttrycka sig klumpigt. Det betyder inte heller att alla feminister håller med om vad en annan feminist säger. Man får vara feminist på sitt eget vis. Man får gå halvnaken och vara feminist, man får bara heltäckande tält och vara feminist. Feminism är frihet och inte regler om hurdan man skall vara som person. Så vad är du? Är du feminist eller jämställdist? Tänk efter nu och svara smart.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer