Ingen mår riktigt bra

07.09.2016 kl. 20:00

Det har talats mycket om att må dåligt här i Finlandssvenska bloggvärlden och jag nappar på. För på något sätt är det ju både väldigt tröstande och obehagligt att vi alla verkar må dåligt på något plan. Det finns sociala fobier, det finns depression, ångest, press, stress, utbrändhet, tristess och mycket mer. Ingen mår riktigt bra. Inte jag heller, även om jag stort sett är lycklig och tacksam.

Jag har OCD. En riktig djävulsk sådan. Jag måste utföra vissa handlingar för att det inte skall hända något hemskt. Jag tänker tankar som bryter ner mig själv och sedan letar jag febrilt efter tröst och godkännande av någon för att försäkra mig om att det nog bara är hjärnan som bråkar. Jag har så hemska tankar ibland att jag undrar om mitt huvud hatar resten av mig. Tankar som kan sätta igång ett verkligt illamående som pågår i flera dagar, veckor, månader. Onda tankar som jag inte kan kontrollera. Och som gör mig galen.

Men det slutar inte där.

Jag lider också av ångest och någon form av social fobi, samtidigt som jag är överkänslig, HSP. Det finns inget skönare än att gå in i ett rum och bara gråta utan orsak om jag umgås med för många människor och inte får min egentid i tillräckligt stor grad. Jag blir också rädd och nervös över småsaker och bygger upp hemska scenarion i huvudet och börjar må dåligt på grund av det. Jag har många svårigheter och de flesta av dem vet jag inte alls varifrån de kommer. Min sociala fobi har delvis fått sin början från en jobbig period några år sedan, men ändå är jag förvånad över hur stor makt den har över mig, då jag ändå glömt det som hände då. Psyket är konstigt. Ett helvete faktiskt.

Kommentarer (2)
Hej! Super starkt av dig att berätta och dela med dig, som du säger är det på något plan en lättnad att många lider av någon sorts psykisk ohälsa. Jag vet inte om du redan gör något för din OCD och eller sociala fobi, men en bok som jag tror kunde hjälpa många med sin psykiska ohälsa är "lyckofällan" av russ harris. Läs lite om den på nätet och ifall du fastnar för nåt råder jag dig att läsa den, en bättre självhjälpsbok än så går inte att hitta(enligt mig)! kämpa på, och huuuuur coolt att du är zero waste! Keep on going on!
Ida17.09.16 kl. 23:10
Oj tack, har inte gjort något än eftersom jag är lite rädd för läkare och läkarbesök framförallt hehe, så en bok skulle nog vara toppen!!! Tack snälla du för att du tipsade om den, skall kolla ifall jag hittar den i mitt bibliotek :) Och zero waste är nice<3
18.09.16 08:37
HÄR är länken till en summering av boken lyckofällan! http://www.lyckobloggen.se/?p=3015
Ida17.09.16 kl. 23:12

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!