Galna Dagar & Black Friday

10.09.2016 kl. 19:00

Alla människor verkar älska rea. Det är då man kan fynda sådant man länge suktat efter, men också sådant man inte ens visste om att man vill ha eller behöver. Mellandagsrean, Galna dagar och Black Friday är några stora reor som sätter fart på folket. Man krockar med andra, drar i samma plagg som någon och köar i en halvtimme för att få bränna pengar på det man hittat.

Att Galna dagar heter just så är faktiskt inte långt ifrån sanningen, för visst blir människor galna under reor.

Låt mig då vara saltet i era sår genom att berätta några intressanta fakta om såväl klädproduktion som konsumtionshets.

Det krävs ca 15 kg koldioxid för att producera ett kilogram tyg. (källa)

I många fall tillverkas materialet på ett ställe, för att sedan bli till kläder på ett annat för att slutligen transporteras över hela världen och sedan kanske ännu en gång köpas hem i en personbil som åker några kilometer till. Transporterna är sist och slutligen väldigt långa och omiljövänliga.

"Lyckoforskningen har visat att det är helt andra saker än ett överflöd av prylar som leder till verklig lycka.Två faktorer som däremot otvetydigt leder till lycka är tacksamhet, som har att göra med att glädjas över det lilla, och att få göra gott för andra." - Psykologiguiden (källa).

I Bagladesh 2013 rasade en klädfabrik och tvåtusen människor dog. Det var känt att huset var i dåligt skick men ingen gjorde något åt saken och de fattiga klädfabriksslavarna var tvugna att fortsätta jobba som om inget skulle kunna hända, för att stora kedjor skulle kunna sälja billiga kläder i stor mängd och hög hastighet. (källa + egen kunskap)

Bomull, som finns i en stor del av alla våra kläder, behöver vatten i enorma mängder och kan därför var extremt omiljövänligt - också ifall själva odlingen använder sig av ekologiska bekämpningsmedel.

Även om konsumtion kan ge tillfälliga kickar, minskar det i det stora hela den lycka vi känner. Man får fler saker, vilket stressar en, och samtidigt hamnar man i en sämre ekonomisk situation.

På vissa av de fabriker där man syr kläder till H&M får en del av arbetarna 11 kronor per dag, alltså ungefär 1 €. Hojta till om ni tycker det är sjukt. (källa)

Många av arbetarna kämpar förutom med låga löner också med enorm orättvisa. Är man gravid kan man bli av med jobbet då man föder barnet och är man sjuk får man inte stanna hemma. Cuz H&M needs its clothes.

Men vad kan vi göra då? För onekligen behöver vi kläder. Och svaret är ganska enkelt. Glöm alla reor och köp i stället second hand, byt med kompisar och fixa gamla kläder. Bilden ni ser högst upp i inlägget är en bild på mina jeans och ett långt stygn på innerlåret som jag fick sy ihop själv för att kunna använda dem en längre tid. Nu håller de igen, jag sparade pengar och miljö och inte en enda person har jobbat slaviskt för att fixa hålet. Känns bra. Så här skall jag forsätta.

Kommentarer (1)
Tips - häromkvällen kom det en dokumentär om h&m på yle. Något år gammal, så en del var kanske daterat men det handlade om deras satsning i Etiopien, fabrikeri Bangladesh och deras skatteplanering. Sevärd!!

Och så undrar jag om du har något tips på var man kan söka vinterjacka? Kanske olga-neiti?
asd11.09.16 kl. 02:34
Oj den måste jag se!! Tack :) Hmm, bra fråga! Jag tror faktiskt inte att jag någonsin köpt begagnade vinterjackor, men jag gör det gärna! Och Olga neiti är säkert ett bra ställe för de satsar på säsongsvaror och tar endast emot det som passar för årstiden :) Sedan är ju Tori.fi säkert också ganska bra och omfattande gällande kläder!
12.09.16 16:03

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer