En fråga och ett svar

11.09.2016 kl. 13:32

Min första Zero Waste-burk

Hej! Jag har nyligen börjat läsa din blogg och tycker du är så inspirerande och fascinerande! Jag undrar HUR GÖÖÖR DU egentligen med zero waste:andet?! Har du varit tvungen att lämna bort vissa produkter efter att du började med detta? Jag gjorde en snabb koll i kylen och såg att jag har åtminstone turkisk yougurt, sojasås och smör som är såna "basvaror" som jag "måste ha" och som är i plast. Samma sak i skafferiet, där ligger kryddpåsar och sojakrosspåsar och gudvetvad. Hur gör du när du ska köpa toapapper? Det är ju oftast inpackat i plastsäckar? :) Är du vegetarian? Är inte en del av den kosten också inpackad i plast? Och hur gör din pojkvän, följer han också detta? :) Och kan man inte återvinna plast? Vi har iallfall en container för plastsortering på vår gård och jag har alltid trott att den återanvänds och smälts ner på nåt sätt. Köper du produkter i metall eller glas? SÅ många frågor, hehe :)

Svar:

Jag svarade redan under din kommentar men tyckte att det var viktigt att ta upp det här också, så då kör vi!

Den här typens kommentarer gör att jag orkar fortsätta blogga när jag har en tung period, vilket jag har just nu så TACK på riktigt. Blir så peppad och vill bara fortsätta skriva och vara kreativ för mig själv och mina läsares skull.

Zero Waste är inte det enklaste att åstadkomma innan man kommit igång ordentligt. Man måste förbereda sig, skapa egna deodoranter och tandkrämer och ansiktskrämer osv för att verkligen kunna kalla sig Zero Waste och samtidigt spara pengar. Jag har inte ännu behövt göra t.ex. ansiktskräm för att jag fick en enorm pumpflaska med baskräm någon gång för länge sedan, och jag vill gärna använda den till slut. Även om jag är Zero Waste tycker jag att det är viktigt att inte ha för bråttom med att komma igång och därmed kasta bort gamla produkter man ännu använder. Så jag är fortfarande på min konventionellt producerade ansiktskräm men skall skriva sedan då jag får testa att göra ett eget recept! Samma gäller t.ex. kryddorna du skrev om - jag är fortfarande på mina gamla! Genast som jag fått slut på dem skall jag undersöka utbudet som skulle passa min livsstil och skriva om det. Jag kan tänka mig att man får köpa en hel del i kartongförpackning, vilket ju åtminstone är bättre än plast! Huruvida det finns i lösvikt har jag tyvärr svårt att säga. Som tur använder jag ungefär endast salt, peppar och kanel och tror att jag kommer att kunna hitta något relativt avfallsfritt då det är så få produkter. Men det återstår att se!

Sedan har jag absolut slutat köpa vissa produkter. Även om jag inte är vegan eller vegetarian har jag slutat köpa kött hem. Bjuder någon mig på en biff hugger jag nog i. Bjuder någon mig på en kycklinggryta äter jag gärna. Men jag köper inte hem det längre. Däremot borde det var helt möjligt att från bl.a. Saluhallen i Åbo få kött i lösvikt. Egen låda eller eget papper med bara!

Så även om plast till en del går att återvinna har jag bestämt mig för att låta bli det helt och hållet. Får jag av någon anledning ändå hem en liten plastremsa av diverse orsaker, då lägger jag det i min lilla Zero Waste-burk för att det inte skall hamna på soptippen. Men annars har jag tagit farväl av plastet helt och hållet! Finns så många produkter som är mycket mer hälsosamma som man kan köpa och som inte är i plast. Du kan inte köpa färdigmat full av E-ämnen i lösvikt, det går liksom inte. Så automatiskt blir man hälsosammare och äter mer grönt.

Min pojkvän lever inte Zero Waste men är bra på att sortera skräp i alla fall. Eftersom jag ännu inte hittat ett Zero Waste-alternativ till toapapper har jag bestämt mig för att det får gå på mitt samvete tillsvidare och min pojkvän får använda plastpåsen som toapappren kommer i som soppåse. På så vis blir det ändå någon form av återanvändning i systemet eftersom han ändå behöver en soppåse i något skede. Lauren Singer - Trash is for Tossers - köper toapapper som alla är packade skilt för sig i papper! Hittar jag något liknande skall jag skriva om det här tills alla i hela Åbo/Finland/bloggvärlden sett det. Skulle kännas bra om man även där kunde vara helt plastfri. Men som sagt, ännu tillsvidare kör jag så här:) Och gällande glas och metall: jag köper det fortfarande och sorterar, men letar i förstahand efter alternativ i lösvikt!

Tack för din fina kommentar och hoppas många andra också fick svar på sina frågor! Ha en bra fortsättning på denna söndag!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!