Jag är grön i Åbo, del 5

16.09.2016 kl. 19:00

Låt mig presentera Ada, en tidigare åbobo som nu studerar i Stockholm och som har ett stort intresse för att sy om gamla kläder samt skapa nytt av resttyger (= eko!). En kreativ prick med cool och unik stil. Toppen och kjolen är båda hemgjorda!

Hej Ada, varifrån har ditt intresse för att sy egna kläder kommit?

Ända sedan jag var liten har jag sytt då min mormor lärde mig hur man gör. Dessutom har jag alltid tyckt om att skapa något med mina egna händer och det har alltid varit väldigt naturligt för mig.

Hur kunde vi andra lära oss att sy och vara lika kreativa som du?

Det finns massor inspiration på nätet, bl.a. YouTube. På nätet och överallt finns så mycket man kan titta på som ger en idéer för hurdan design man vill skapa. Dessutom är det praktiskt att ta ett gammalt plaggs mönster och försöka klippa ut något likadant ur ett annat tyg. Så går det ju också kurser i sådant här som man kan gå.

Hurdana plagg har du skapat själv då, förutom de du har på dig idag? Och är det här något du vill jobba med?

Jag har gjort om dynvar och jeans till kjolar, byxor till tygkassar, restbitar till vad som helst och så vidare. I första hand vill jag ändå inte jobba med det här. Jag tycker om att skapa unika plagg till mig själv men känner inte att jag vill sy åt andra på samma sätt. Det är hur som helst en dröm B om inte andra drömmar går i uppfyllelse! Jag tycker ändå att klädföretag som existerar idag borde satsa på insamlingar av gamla kläder för att undvika att textilier slängs bort då de inte längre används. Vissa företag håller på med det här men alla andra borde haka på likaså.

Om vi lämnar kläddesign och tänker på annat ekorelaterat, hur tror du att vi kunde rädda världen?

Genom att inte upprepa samma misstag vi gjort hittills gällande allting. Det behöver hända något nytt.

Nu har du flyttat till Stockholm, hur är det med hållbarhet där? Skiljer det sig från Åbo och Finland?

I Stockholm är kollektivtrafiken otroligt stor och man tar sig överallt med den! Det är bra. Sorteringen känns dock mindre fungerande, där är det ganska vanligt med sopsortering som bara är brännbart avfall. Det känns inte lika bra som i Finland där man har mycket större möjlighet att sortera mer varierat och noggrant. En bra sak i Stockholm är hur som helst de många reklamerna som uppmuntrar folket till att panta sina burkar!

Sist men inte minst, min favoritfråga: vilket är det mest udda ekotipset du kan ge?

Tvätta din BH samtidigt som du duschar dig! De skall tvättas för hand för att hållas bra längre.

Tack så mycket Ada, du är cool och inspirerande. Jag tror helt säkert att många andra nu blir ivriga att försöka göra kläder själv (t.ex. jag). Tack!

Kommentarer (1)
TUFFT!!!!!!!!
Fan16.09.16 kl. 19:42
Youknowit ;)
18.09.16 08:36

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer