Plastet

17.09.2016 kl. 17:00

Kan vi tala om plast, tack? Det är nämligen så att när jag valde att börja min Zero Waste-livsstil, så fick jag säga farväl till plastet. Har det varit svårt? Har det varit ett hevetiskt beslut? Nja, nej. Svårt på det viset att vissa anser att man skall paketera in alla ekoråvaror i slutna plastpåsar innan de säljs i butiken, men annars har det varit bland det bästa jag någonsin gjort. Att inte släpa hem plastpåsar, plastlådor och plastfolie. Att ha en diskborste i trä. Att göra sin egen deo i stället för att köpa konventionell. Det här har utan tvekan varit det mest empowering jag någonsin fått erfara.

Så varför använder människor ändå plast dagligen och i stora mängder? För att det är bekvämt.

Men det behöver inte vara det enda bekväma alternativet. Det behöver inte vara svårt att slänga in (eller alltid ha) en tygkasse i skolväskan. Det behöver inte vara svårt att köpa kött i lösvikt i egna lådor och det behöver inte vara svårt att tacka nej till ett sugrör. Det gäller bara att orka och våga. Orka förbereda dig med en tygkasse, glasburk för smoothie, återanvändbar låda för kött eller take away-mat och en handduk som får fungera som servett.

Så kan du (om du inte redan gör det) tacka nej till plastpåsen nästa gång? Och har du glömt tygkassen hemma kanske du kan bära dina varor i famnen? Jag har gjort det mången gång och jag är fortfarande helt glad och välmående. Man överlever utan plast. Man gör det nog.

Kommentarer (1)
Super att va plastfri! Har du tänkt på köttindustrins påverkan på miljön??? Om inte läs gärna här: http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/livsmedel Köttindustrin är den största miljöboven och att äta vegetariskt är typ en av de lättaste sakerna man kan göra för att ta hand om planeten. Eller så kanske det är så att du inte äter kött men vill få andra att känna sig inkluderade i din blogg? Tänk om. Det bästa är att bara utesluta köttsnacket, sluta prata om det som ett allternativ. För det är inte ekologiskt att äta kött. Ekologiskt kött kräver fortfarande mer resurser än icke ekologiska grönsaker.
Frank L.19.09.16 kl. 13:50
Hej och tack! Är helt medveten om allt det och äter till väldigt stor del helt veganskt, men ibland ändå kött, ägg och vissa mejeriprodukter. De som läser min blogg ser att de flesta av mina recept är vegetariska eller veganska:) eftersom någon ändå skulle fråga "hur gör du med köttet om du är zero waste" så kände jag att det var bra att nämna detta. Alla människor kommer tyvärr inte sluta äta/minska på köttet men vill kanske göra andra gärningar för miljön. Då är det ju bra att åtm minska med plastet och t.ex cykla ist för bil fastän man fortsätter äta kött. Så jag känner att det är ok att jag skriver sådär och precis som du säger känner fler sig inkluderade. Tack för din kommentar!
19.09.16 15:12

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer