Du kan förändra världen

20.09.2016 kl. 18:00

En vanlig tanke hos många är att det inte spelar någon roll vad de gör gällande ett problem - för de är bara en person i världen, en liten fluglort utan möjlighet att ändra något. Jag har aldrig riktigt förstått det här, jag menar kvinnor skulle väl inte ha rösträtt idag om det inte var för att någon någongång sade STOPP! Jag vill också höras och sakta men säkert fick med sig en stor skara människor som alla ville demonstrera för samma sak. Och vips, var rösträtten här. Men okej, den här ena personen borde väl aldrig ha sagt något för det har ju ingen skillnad vad en person gör.......

Eller?

Ja, ni fattar. Sluta tänka att inte just Du skulle kunna påverka. Ingen skillnad vad det handlar om ens - miljö, feminism, djurens rätt, att bekämpa rasism, att hjälpa kompisen genom en depression. Vad som helst. Allting börjar med att någon vill skapa förändring och även om det tar tid så är alla steg mot ett bättre håll ett lyckande. Så visst kan just Du påverka. Du kan påverka massor. Du kan förändra massor. För du har makt.

Jag har kämpat för miljön sedan jag var barn. Det här är faktiskt den andra miljöbloggen jag haft! Den första skrev jag då jag var i högstadiet och önskade mig en kompost i trettonårsdag (haha tänk på det ni). Min miljöblogg förändrade många personers sätt att tänka, även om det endast var en miniliten plattform med tjugo läsare per dag. Idag skriver jag här på Grön i Åbo och får så ofta höra hur någon gjort en tvärvändning i sin livsstil tack vare mina tips och mina idéer. Och om någon ännu vill säga att detta inte är detsamma som att påverka som en ensam person så tycker jag att denna någon skall försöka sova lite extra gott inatt och imorgon vakna med mer välformulerade funderingar.

Att som ensam person försöka påverka kan visserligen kännas som fummel i mörkret och som ett evigt kämpande utan slut. Det kan kännas som att man kastar ur sig idéer lika effektivt som en magsjuk kastar upp maten - utan att man ser någon form av förbättring någonstans. Men så plötsligt en dag kommer någon fram till en eller skickar på Facebook-chatten eller citerar en i sin egen blogg eller kommenterar under något inlägg och säger att det jag gör inspirerar hen och många fler till att göra bättre val i livet. Och det vore väl galet att inte känna sig smickrad. För det är ju som att känna ett verkligt betongblock falla från axlarna. Att veta att man på riktigt har gjort skillnad genom att dela med sig av det man vet, kan och tänker. Och det är det som är så fint. Att alla människor kan påverka.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!