Kritikern

22.09.2016 kl. 08:00

Att ha åsikter om sådant som anses viktigt och etiskt - som i mitt fall miljön - är verkligen härligt, härligt, men farligt, farligt. Det finns alltid någon som vill trycka ner en till marken och få en att förstå att man bara är väldigt enkel och har fel. Det finns vissa återkommande kommentarer som jag försökt blunda för men som jag inte längre orkar med. Så här kommer några svar på tal.

Köttindustrin är den största miljöboven, varför är du inte vegan?

Jag är för det första medveten om det här, vilket det alltid känns som att man måste påpeka för att folk skall förstå. Jag är medveten om att köttindustrin är extremt ohållbar och att fotavtrycket blir väldigt stort då man föder upp bl.a. kor. JAG VET, ok? Men av någon anledning skall man alltid kommentera det, oberoende vad diskussionen gäller. "Undvik plast" - "Ja, men kött är värre! KÖTT ÄR VÄRRE!". Eller "Jag försöker undvika att köra bil i onödan" - "Kanske du skulle bli vegan i stället?".

Av någon orsak verkar det som att alltför många idag tror att enda lösningen är att man blir vegan. Och jag förstår inte riktigt hur man resonerar då, för det finns nog veganer som t.ex. röker, köper plast, flyger, kör bil, använder simbassäng och så vidare. Så varför är det då tillåtet att alltid kommentera en person som anser kött vara helt okej eller rentav gott? Jag tycker inte att veganism är lösningen på allt. Jag tycker inte heller att bojkott av flyg är lösningen på allt. Däremot tycker jag att balans är det som krävs. Och det har jag ganska långt uppnått. Jag har minskat mitt intag av animaliska produkter helt brutalt mycket. Jag äter väldigt ofta veganskt men ibland äter jag kött, ost, smör, grädde, mjölk, ägg osv om jag blir bjuden på det eller känner för det. Jag är inte en nolltoleransvegan, utan en deltids-sådan. Och det tycker jag att är okej. Ändå kommer det kommentarer gällande honung jag använder, kött jag nämner och så vidare. Jag får inte göra ett enda snedsteg, för grönsakspolisen är snabb med att kommentera mig i allt jag gör.

Sakta men säkert har jag börjat bli ganska fruktansvärt trött på det här. Varför skall man alltid föra krig mellan de personer som anser att djurproduktionen borde avslutas helt och de som ibland vill ha kyckling för att de gillar det? Varför går det inte ett krig mellan alla andra "dieter" då också? För att det är dumt. Det är dumt att gnälla på andra konstant och, genast man kan det, slänga in en vass kommentar om hur mycket någon person förstör vår jord genom att äta djur. Varför skall det vara accepterat att tracka ner på folk? Fattar bara inte.

Och tro nu inte att jag tycker att djurproduktion är etiskt på något vis, nej det gör jag inte. Men jag skulle inte i världen heller ogilla en människa för att den äter djur. Däremot ogillar jag människor som är elaka. Så låt folk vara. Låt dem äta vad de äter och vill du verkligen förändra dem - inspirera dem då hellre i stället för att skrika åt dem. Så jävla opedagogiskt.

Du har inte riktigt förstått helheten, [föremål X] är faktiskt jättedåligt för miljön!

Ofta får jag höra att jag inte riktigt förstår allt det där med klimatförändring. Att det jag säger är för svartvitt. Att jag nog inte vet så mycket om det jag pratar om. Men hörni, visst vet jag. Jag vet massor som jag inte för en sekund ens skulle orka skriva hit. För det är mycket och det är komplicerat. Svåra grejer. Svåra grejer som jag vet så mycket om.

Säger jag att Zero Waste är viktigt (el.dyl. kommentar) är det lätthänt att någon kommenterar att plast och avfall inte är problemet, utan att [föremål X] är det vi borde fokusera på i stället. Att skjuta undan ett problem för att det också finns andra problem är lika dumt och idiotiskt som "All lives matter"-demonstrationerna i USA. Jag vet att inte t.ex. Zero Waste kommer att lösa problemen. Jag vet! Men det betyder inte att jag tänker totalskita i det i fortsättningen. Det betyder inte att det inte skulle vara viktigt. För att ZW är något jag sysslar med betyder det inte att jag tror att inte klädindustrin, djuruppfödningen, övergödning av haven, surt regn och översvämningar är enorma problem. Jag fattar ju det. Men ibland väljer jag att skriva om en pytteliten grej. En fluglort i mängden av allt annat. Men som ändå - när man ser på helheten - är hur viktigt som helst.

Min blogg är menad för alla. Därför skriver jag inte natriumklorid när jag syftar på salt eller förklarar hur klimatförändringen sker i minsta lilla detalj. Då skulle ingen förstå. Läsarna skulle stå där som frågetecken som ogärna återvänder. Min blogg skulle bli en plattform endast för de lite extra utbildade professorerna som själva arbetar inom Sustainability Management och andra personer som bara vet lite mer än andra om ämnet i fråga. Min blogg skulle inte inkludera alla. Men nu gör den det. Den är skriven för just Dig, vare sig du är ung, gammal, påläst eller ny. Min blogg är för alla och i den skriver jag vad jag vill!

* Om ni vill läsa en oslagbar text om just fördomar gentemot människor som inte riktigt ännu är veganer, ja då skall ni läsa denna text.

 

Kommentarer (5)
Personligen kan jag rynka till lite när någon säger att "det är okej att ibland äta kött", för då tolkar jag det som att man favoriserar att vissa djur är okej att äta men inte andra, och det är ju som det låter...not so fun. Det är för att jag kanske själv är en sån person som inte vill vare en sån som ligger där emellen utan vill ha det som; äter jag kött äter utesluter jag det helt? använda jag alltid plast eller använda jag ingen plast? etc.
Malin22.09.16 kl. 09:14
Ja, visst blir man lite förvirrad om någon så att säga inte kan bestämma sig, men det är ändå bättre att IBLAND äta kött i stället för att alltid göra det. Man kan väl se det som att man minskar på köttätandet, snarare än att man har totalförbud med undantag. Då låter det lite bättre:) Men poängen med inlägget är mest att folk har taggarna utåt så himla ofta. Känslig som jag är kan en negativ kommentar förstöra min dag, tyvärr. Jag känner mig väldigt liten och som att jag typ är dum i huvudet som inte fattar att man "inte får" skriva det jag skrivit. Hoppas bara att alla skulle inse att min blogg är MIN blogg och att det att man blir störd på mig (som vissa säger att de blir) faktiskt gör ont.
22.09.16 09:38
Såklart är det bättre för miljön att äta kött då och då än att äta kött varje dag, och såklart är det bättre för miljön att köpa en plastpåse i månaden än fyra i veckan. Sådana människor du beskriver i inlägget kan ju gå och titta sig någonstans. INGEN kan rädda miljön helt själv men alla kan göra något, och varje litet steg räknas. Fortsätt som du gör, du är awesome!
Sofia22.09.16 kl. 10:25
Jeesbox det stämmer!!! TAck!!!
22.09.16 16:07
Tycker det är rätt intressant att så fort en gör NÅGOT för att förbättra en viss sak (typ köper ekologiskt p.g.a. snällare för miljön, eller kritiserar och försöker föra en diskussion om objektifiering av kvinnor i reklam) kommer det någon som gnäller på att en inte gör ALLT, eller att en gör på fel sätt ("varför fortsätter du köra bil/äta kött/flyga/existera om du nu vill rädda miljön så mycket?", "varför åker du inte till Afghanistan och jobbar för kvinnors rättigheter där om du nu vill att världen ska bli helt jämställd?"...). Come on, alla kan inte göra allt och det lilla en gör är åtminstone bättre än att göra inget. Spännande också att de här typerna rätt ofta inte ens verkar vara så hemskt intresserade (kanske inte ens alls...) av just den fråga kring vilken ens engagemang de kritiserar kretsar...
ett ritstift i din rumpa22.09.16 kl. 11:56
Jaa så är det, man måste vara perfekt om man skall rädda världen. Har tänkt på det ofta. Felfri och perfekt! Hemskt att man tänker så! Du satte verkligen ord på mina tankar :)
22.09.16 16:08
Hej, åh nu blev det jobbigt! Menade inte alls att va översittare med min kommentar. Ledsen att du tagit det så, förlåt! Strävar själv efter en zero waste livstil så långt som möjligt och hittade din blogg efter att ha läst intervjun med dig :) För mig är alla miljöfrågor viktiga och jag gav min kommentar för att informera dig. Alla känner inte till köttindustrins påverkan, tyvärr. Men nu fick jag svar av dig och jag förstår, jag har inte heller alltid varit vegan, allt tar sin tid. Idag är det bara så självklart för mig att vara vegan att jag blir förvånad när människor som pratar om miljö inte är det. Men skall i fortsättningen försöka tänka bakåt, på vad jag hade velat höra innan jag blev vegan... Ville bara gott med min kommentar! Fortsätt inspirera andra!! Din blogg är viktig.
Frank L.24.09.16 kl. 01:17
Hej, oroa dig inte! Vet att jag nog tänkte på din kommentar då jag skrev men egentligen orsakades mitt inlägg av att jag på sistone fått otroligt mycket påminnande kommentarer och jag kände att en förklaring behövs :) jag är inte sur på någon och ör glad att så många hittat hit pga intervjuerna, så kul att du är en av dem!! Och tyvärr är det faktiskt många som inte vet det där om köttindustrin, så jag förstaår nog hur du menade men som sagt var det så många liknande kommentarer som trillat in på senaste tiden att jag ville öppna upp mig. Men det är absolut ok att säga om det är något man funderar på :) Tack för att du tycker att bloggen är viktig, det känns bra!!<3
24.09.16 08:12
Läste intervjun om dig och blev intresserad av din livsstil. Egentligen skulle jag också kommentera din kommentar i intervjun "Det är kanske svårt att stå och tvätta återanvändbara blöjor med en skrikande bebis brevid." nej det är inte svårt med tygblöjor idag, de som påstår att det är svårt är oftast de som inte ens testat. Vi har gjort det i drygt 9 månader nu fast på resor och på nätterna har det blivit engångs för att vi helt enkelt inte orkar. Men jag tror det är en livsstil alla borde ta till sig, man gör så gott man kan och bidrar med det som känns okej. Vi bidrar med ca 3000 mindre engångsblöjor i soptunnan /år. Andra äter veganmat. Själv är jag inte beredd att ge upp köttet men bidrar med mindre sopor. På samma sätt räddar inte veganerna världen med att skippa köttet. Var och en med sitt. Huvudsaken är väl att alla försöker bidra med något.
Anna28.09.16 kl. 09:51
Hej du har säkert alldeles rätt! Det var bara en tanke som slog mig då jag fick frågan, att det kanske inte finns krafter sen i all evighet att leva just zero waste:) Men jag kommer ändå att försöka med tygblöjisar när det gäller! Och absolut, man skall göra det man kan men man måste inte göra allt, vilket tyvärr väldigt många verkar tycka. Typ att någon tror att den inte kan räkna sig själv som eko om den badar i ett badkar en gång i månaden - men så hård mot sig själv ska man inte vara. Om man på det störa hela försöker göra gott är det en väldigt väldigt fin sak:) Kul att du blev intresserad av intervjun!
28.09.16 14:10

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!