Det bästa och det värsta med att leva hållbart

29.09.2016 kl. 20:00

Det bästa med att leva hållbart är:

hur man mår inuti av det. Känns så fint att göra gott.

kreativiteten som väcks då man måste komma på nya alternativ till de gamla mindre miljövänliga alternativen - t.ex. vad kan man göra med ett gammalt söndrigt lakan i stället för att göra sig av med det.

peppen från andra människor och kommentarerna om att man inspirerar och får andra att tänka om.

faktumet att världen faktiskt mår bättre av det.

alla andra konsekvenser som är positiva, t.ex. att man inte stöder slavarbete/minimal lön/dåliga arbetsförhållanden då man inte längre köper en massa kläder och prylar.

att blogga om det! Faktiskt en otroligt härlig hobby.

att det är bättre för en själv. När man sakta men säkert börjar inse hur mycket kemikalier allt konstgjort innehåller vill man inte använda det längre och då kan man till och med minska risken för cancer (exempel: hemgjord deodorant vs antiperspirant med aluminium).

alla insikter man får om t.ex. vad plast gör mot oss människor och våra hav och djuren.

Det värsta med att leva hållbart är:

samvetet. Gör jag "fel" eller t.ex. kör bil får jag faktiskt halsbränna av stress! Tänk. Jag känner alltid hur samvetet blir galet inne i huvudet då jag gör något som inte räknas som miljövänligt.

det faktum att jag inte kan låta bli att flyga om jag vill träffa mina syskonbarn mitt i en stressig skol- eller jobbperiod (då man helt enkelt inte hinner ta sig till England på något annat sätt). Och de är så viktiga för mig att jag helt enkelt hellre flyger för att träffa dem än stannar hemma.

kritik från andra som inte kan förstå eller ha respekt för det man gör (de är ytterst få dock! De flesta är supersnälla, tack för det!)

problem som faktiskt ibland uppstår. Jag skulle t.ex. aldrig kunna övertala någon som jag skall till sommarstället med att vi skulle ta bussen dit. Det skulle aldrig gå. Ingen skulle vara med på den idén. Eller t.ex. om man skall dela kostnader eller produkter eller vad som helst med någon annan och man själv vill leva plastfritt men den andra inte bryr sig. Då är det klurigt att klara sig utan att bli stämplad som irriterande.

Kommer ni på mer? Jag vill höra! : )

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer