Plastrakhyvel vs safety razor

28.09.2016 kl. 19:00

När jag började leva Zero Waste bestämde jag mig för att byta ut min plastrakhyvel mot en metallrakhyvel, en så kallad safety razor. De är "menade" för män, men fungerar naturligtvis lika bra på mig som på vem som helst annan. Om ni ser på bilden så märker ni hur stor skillnaden i plastavfall är för dessa två.

Även om man kan byta ut den vita plastdelen i min rosa rakhyvel, så är det mycket plast som slängs bort och dessutom slängs det ofta eftersom kvalitén på denna typens hyvlar är rätt så skit. Min safety razor däremot är helt fantastisk. Har använt samma rakblad hela tiden och det fungerar fortfarande som ett spitternytt. Det blir liksom inte trubbigt så snabbt som vanliga rakhyvlars.

Safety razor-rakbladen är visserligen placerade i en liten plastbehållare som ni ser uppe till vänster, men det är ändå väldigt lite plast och i varje behållare finns 10 rakblad. Tio rakblad kommer att räcka flera år, med tanke på att jag efter flera månader fortfarande är på mitt första. Ganska fantastiskt eller hur?

Orsaken varför plast är så himla dåligt för naturen är dess oförmåga att förmultna utan att lämna efter sig en hel del gifter. Allt plast som producerats existerar fortfarande. En tankeställare! Så om du vill minska ditt plast och du rakar dig, då är det ett supertips att gå över till en safety razor eller dylik mojäng. De kostar visserligen lite mer, men håller också i evigheter och är därmed mycket lönsammare för din plånbok. Kör hårt, köp en safety razor!

PPSSSST. Det enda negativa med min metallrakhyvel är det faktum att man inte får ta rakbladen in i ett flygplan, så nu när jag (med stor sannolikhet) flyger till Asien i vinter för att backpacka med endast handbagage - är jag tvungen att ta min gamla med mig. Men som tur har jag den sedan förut och behöver inte köpa en ny.

Kommentarer (1)
Varifrån kan man köpa en sådan? finsndet i helt vanlig butik? :O
Anonymous28.07.17 kl. 21:57

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!