Välgörenhet

30.09.2016 kl. 19:00

Finns det ett finare ord än välgörenhet? Det klingar så varmt. Jag tycker välgörenhet är oerhört viktigt i vår galna värld där barn blir våldtagna, sålda som slavar eller bortgifta som sjuåringar.  En värld där man krigar för att man kan. En värld där sextio miljoner människor är på flykt och tappar bort sig. En värld där man förtrycker kvinnor. En värld där naturkatastrofer förstör hundratusentals människors hem. En värld där jämlikhet inte existerar hur vi än försöker. Fattiga, funktionsnedsatta, mentalt illamående, oetiska arbetsförhållanden, långtidssjuka, rasism och mycket mer. Vår värld har en så mörk sida och jag har av någon anledning fötts i Finland där jag får billig sjukvård, jag får gifta mig med vem jag vill, vistas ensam oberoende om jag är kvinna eller ej, där jag får utbildning för en struntsumma, där jag kan gå orädd på gatorna, där jag inte behöver svälta eller vara utan vatten. Det har sagts förut men det går att säga igen: att födas i Finland är verkligen en lottovinst. Jag har ingen aning om hur jag förtjänat allt, då andra ungdomar i andra delar av världen kämpar för sina liv dagligen.

Om man har möjlighet att hjälpa andra skall man göra det. Det behöver inte alltid vara pengadonationer, en klapp på axeln och ett livligt samtal kan redan betyda mycket. Det kan också handla om att göra som Nanó, att vara en så kallad syster och förebild för någon yngre. En släkting till mig har tagit in en flyktingflicka i sitt hem och där bor hon nu. Att göra mat till en deprimerad kompis och knacka på hos hen är också välgörenhet. Att samla in pengar för att bekämpa rasism är ett annat sätt.

Det finns så många sätt att syssla med välgörenhet och ofta kan det vara väldigt vardagligt. Det behöver inte vara svåra pappersarbeten bakom det hela. Välgörenhet skall vara tillgängligt för alla och därför tycker jag nu att alla ni som läser skall göra något bra för någon. Äldre personer i bussar är ofta väldigt pratglada. Börja där! Eller donera kläder till Frälsningsarmén. Eller ge bort något till någon som behöver.

Just do it.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer