Grön i badrummet

03.10.2016 kl. 07:00

Här ser ni min lavoar som kantas av trevliga saker jag vill snacka om. Nämligen Zero Waste-relaterat. What else, haha...

Den plastiga pumpflaskan ni ser är min "när gäster kommer på besök"-tvål. Då tar jag fram denna och gömmer klumptvålen i duschen. Plastflaskan är inte alls så illa som den ser ut, eftersom jag kan fylla den i butiken när den är tom. Jag har använt samma flaska nu i ett halvår och är inte alltså tvungen att slänga bort plast på grund av den! När gäster är här tar jag fram den, annars använder jag det ni ser intill - vanlig tvål. Den lila tvålen är till mitt ansikte och den andra till händer. De kommer i varsin kartongförpackning som går att sortera = tummen upp. Sedan ser ni min safety razor-rakhyvel om är i helt återvinningsbart material, min bambutandborste (supermiljövänligt material som både växer och förmultnar snabbt) och en tungskrapa. Skrapan är plast, jag vet jag vet, fick den för länge sedan och ser inget behov i att slänga bort den. Den gör faktiskt munnen mycket mer hygienisk!

Men sen då? Vad ser vi där mellan kranen och tandborsten? Jo, en sten. En deodorantsten. Jag gillade verkligen min hemgjorda deodorant men så märkte jag att den inte helt enkelt fungerade längre. Plötsligt bara var det ingen effekt, den tog inte bort lukt och jag var svettigare än en fisk är blöt. Det blev inte hållbart att stressa över sådana saker dagligen och då bestämde jag mig för att testa denna sten, som mamma någon gång givit mig. Och den fungerar helt perfekt, jag tvättar först armhålorna och sköljer sedan stenen i vatten (för att jag typ tror att stenen löser upp sig då). Sedan gnuggar jag den mot armhålorna och vips, klar! Luktar inget och svettas inte heller.

Sedan har jag ju också min hemgjorda tandkräm - 2 delar kokosolja och 1 del matsoda. Tyvärr är den slut och syns därför inte på bilden. Måste ta och göra mer nu på direkten!

Ja och pincetten som är där på bilden. Den har inget med något att göra så jag låter bli.

Kommentarer (2)
Hurraa för saltstenen! Provade en själv för första gången sommaren 2014. Fick en jätteliten sten av en kompis och tog ett tag innan jag vande mig men sen var jag fast. Provade sen flytande saltsten ett tag men tyckte inte alls att den funkade lika bra + att den var i en glasburk med plastlock/deokula = skräp. Så när den tog slut köpte jag en stor sten som jag nu haft i 1,5 år. Jag har använt den varje dag och typ bara 1/3 har gått åt av den! Prisvärd, inga kemikalier, ingen lukt (varken parfym eller svett). Läste någonstans att en svettas som vanligt med saltsten men att den tar bort lukt? Jag har iaf blivit bekvämare med att svettas sen jag började använda saltstenen för ingen lukt sätter sig i armhåret eller kläderna, jag kan använda mina kläder flera dar så länge jag tvättat mig under armarna och det känns superbra :) En del "vanliga" deodoranter har också tendens att ge svarta kläder vita kläckar men det händer inte med saltstenen. Mina vita t-shirtar har heller inte fått några gula fläckar under armhålorna med saltstenen :)

Har en vän som också tipsat om hemgjord tandkräm så funderar på att prova! Lite i taget bara, har för tillfället ett lager med min favorittandkräm (bor i sverige och tandkrämen finns bara i finland så har hamstrat när jag varit där) som måste användas upp först :)
Milla04.10.16 kl. 11:51
Alltså stenen är fantastisk! Det känns som att man typ inte kommer att kunna få en sådan där hård tråkig sak att fungera men den är ju helt perfekt :D
04.10.16 13:17
Jag undrar lite om du kommer vart du har köpt din saftey razor och vad den hette då jag själv är intresserad utav detta. Framförallt undrar jag om du använder något "glid" när du rakar dig alltså rakgel i miljövänligare variant?
Marie16.10.16 kl. 11:58
Jag köpte min från en sida som heter Greenlily.fi! :) Finns på många nätsidor i t.ex. USA men har inte sett i butiker nära var jag bor.. Använder inget annat än helt vanlig tvål, har alltid tyckt att det fungerar lika bra:)
16.10.16 12:51

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer