Fem situationer då miljövänligt och hälsa möts

05.10.2016 kl. 07:00

Det är nog bara så att det går hand i hand att leva ekologiskt och att vara hälsosam. Att t.ex. cykla i stället för att ta bilen är bättre för miljö och kropp. Att vispa grädde för hand i stället för med maskin likaså. Så jag tänkte lista några vardagsgrejer som du kan göra för att vara frisk och grön. Härliga ord, de där två (tre). Frisk och grön.

Det du äter är viktigt.

Eftersom jag lever Zero Waste innebär det att jag inte köper plastförpackningar och genast i samband med det lever jag mycket hälsosammare. Jag köper mer råvaror och mindre processerat. Samtidigt minskar även intaget av socker och ohälsosamma konstgjorda ämnen. Jag skulle t.ex. bryta mot alla ZW-principer om jag köpte Coca Cola och samma om jag köper (världens godaste) Aino-glassen med smak av mjölkchoklad. Jag var helt beroende av den ett tag men det blev dyrt och jag blev ohälsosam. Nu har jag inte köpt den sedan maj och det ångrar jag inte. På bilden ser ni mitt typiska morgonmål för tillfället: saltad ekologisk havregröt med banan och mormors äppel. Nyttigt, gott och plastfritt.

Hur du tränar påverkar också

Jag spelade handboll i åtta år och älskade det och jag skulle inte någonsin sluta spela det pga miljöproblem, det kan jag nog säga. Så ni skall inte tolka detta som att ni behöver sluta sporta med något ni gillar bara för att det inte är så grönt, absolut inte! Ta det här snarare som inspiration för vad man också kan göra. Det är nämligen så att utomhusträning är otroligt otroligt bra. Det kräver absolut ingenting av naturen (förutom att den bara skall existera) och att träna utomhus ger mycket mer än bara god kondition. Den friska luften har faktiskt positiv inverkan på vår mentala hälsa och lugnar samtidigt ner oss på ett sätt som inomhusträning inte gör. Att mår bra på det mentala planet ger oss så otroligt mycket viktigt, även ur ett ekoperspektiv. Vi har nämligen inte samma behov att t.ex. tröstäta (vilket jag gör i dåliga tider) och därför äter vi hellre bra och naturlig mat än dålig processerad och konstgjord sådan. Att man mår bra och känner sig energisk minskar naturligtvis på "latheten" som lätt kommer då man känner sig nedstämd - man blir orkeslös och trött. Mår man bra känns det inte som en lika stor börda att gå till butiken som det gör under sämre dagar - då man kanske i stället skulle välja bilen. Det finns en hel del miljökonsekvenser av att må dåligt, faktiskt. Tyvärr.

Dina kroppsprodukter har stor inverkan

Lever man ekologiskt kan man välja mellan tre ganska gröna alternativ gällande smink, schampo, tvättmedel osv. Det ena är att köpa produkterna i ekologisk form, det andra att göra produkterna själv (jag gör ju bl.a. tandkräm!) och det tredje är att lämna bort det helt om man inte använder det. Hårspray har t.ex. varit ett stort miljöproblem pga att det innehållit freoner som förstör ozonlagret. Även om man nu arbetat emot detta och hittat andra ämnen, är kemikalierna fortfarande väldigt dåliga för miljön och vattenreningen blir ännu viktigare (en omiljövänlig process) för att vi skall få vårt dagliga dricksvatten. Kemikalierna är dessutom väldigt ohälsosamma för oss människor och man har bl.a. märkt att många frisörer som utsätts för dem ofta och mycket får olika hälsoproblem som alleriger o.dyl. men även cancer. Samma sak gäller egentligen allt annat också: smink som innehåller gifter, deodoranter i plast som har aluminium (bröstcancerrisk) och så vidare. Försök tänka i banorna "om jag kan använda det här till min kropp skall jag även kunna äta det", för att veta om en produkt är säker eller inte. Jag har personligen slutat använda hårspray och balsam, men det finns recept på det på nätet ifall man vill göra själv. Hittar jag ett fungerade superbt sådant skall jag absolut visa er!

Ditt sociala nätverk behövs

Det här har mycket att göra med det där med att träna och äta: då du är social blir du lycklig och gör bättre och mer etiska val i livet, utan att ens fundera på det. Att ha ett socialt nätverk kommer att bidra till känslan av samhörighet, göra vardagen lättare och inspirera dig. Att må bra innebär så himla mycket fint och en av sakerna jag vill nämna är att man inte börjar käka olika mediciner som behövs för att man har diverse livsstilshälsoproblem. Jag är t.ex. väldigt stressad och ångestfull ofta och lider därför av halsbränna. Nu äter jag iofs inte medicin men om jag skulle göra det kunde en bättre lösning vara ett starkare socialt nätverk och t.ex. meditation. Eftersom mediciner är dåliga för miljön och kroppen och dessutom ofta kommer i plastförpackning, är det bra att undvika dem om möjligt.

Äg färre prylar

Det kan tyckas konstigt men det har bevisats så många gånger att kaos kan påverka en människa stressande. Jag vet själv att jag ofta mår dåigt undermedvetet för att jag inte städat - och då syftar jag inte på dammet utan på alla saker längs med golven. Har man inte så mycket saker kommer det att vara betydligt lättare att underhålla sitt hem och må bra i det. Jag gillar ju minimalism i den formen att man endast har det man behöver (om man behöver en prydnad får man alltså ha den, men är den mest bara ivägen kan man lika gärna ge bort den). Att äga få prylar innebär att man även drar ner på konsumtionen och har jag sagt det förut? Yes I think so: Överkonsumtion är dåligt för miljön.

Har ni fler tips om när miljövänligt och hälsa möts? Skriv!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer