Svar på frågorna

06.10.2016 kl. 08:30

Såja hörni! Tack för alla frågor jag fick i frågestunden, här kommer de samt svaren:

Jag har faktiskt en fråga som ploppade upp för ett tag sedan, menad helt utan vara kritsk utan är bara nyfiken. För ett bra tag sedan skrev du i ett inlägg (ungefär något i stil med) att du frossar i Lisa Olssons blogg och typ vill leva som henne - men jag undrar på vilket vis/vad som lockar mest? Hennes livsstil med allt flygande och uppmuntran till konsumtion känns så "ogrön" och olik den bild man får av dig via bloggen. Läste också dit tidigare inlägg här lite nedanför om att du ändå stundvis ställt dig kritisk till detta, så fattar om att det kanske inte är en 100%ig önskan.

Sen undrar jag vad som är roligast och vad som är mest utmanande att leva zero waste?

Allt gott!

Tack för en intressant fråga! Blev faktiskt själv och fundera riktigt länge över varför jag egentligen är så fascinerad av Lisa Olsson. Jag har följt hennes blogg i 6-7 år och det är med andra ord den blogg jag följt allra längst. Känns som att man känner henne, haha. Men du har helt rätt att hennes livsstil är helt emot mina principer - hon flyger flera gånger i månaden och promotar ju klädkonsumtion. Jag har många gånger tyckt att det är så himla tragiskt att hon är så omiljövänlig som hon är, så det är ju absolut inte det jag blivit så beroende av. Nej, jag skulle nog säga att det har något att göra med hennes personlighet och typ attityd till livet. Tycker det verkar så härligt att vara hon enligt vad som kommer fram på bloggen då hon formulerar sina texter på en väldigt bra svenska och samtidigt finns det något mysigt över hennes bilder då hon är på kaffe med vänner och så där. Och så är hon så HIMLA hemlighetsfull!!! Blir tokig. Hon delar med sig av så otroligt lite och bara små små snuttar av sitt liv, så jag är konstant nyfiken, hahhah. Kan liksom inte få nog eftersom hon så ofta säger A men inte B. Frustrerande också. Men ja, vet inte om det svarade på frågan alls men jag antar också att det helt enkelt har att göra med att jag följt henne så himla länge bara!

Och det roligaste med Zero Waste är nog att jag blir så sjukt glad av att kunna göra ett bättre val i livet och dessutom älskar jag hela den där "jag lever med min glasburk"-attityden :P. Svårast är utan tvekan att hitta mat som inte är packad i plast men som ändå är ekologisk. Och sedan om man t.ex. är på restaurang och de med "våld" skall ha en att använda pappersservett. Känns alltid lika jobbigt att förklara varför jag inte vill ha den..

Hej! Hur länge har du varit "grön"? Vad fick dig att börja & gjorde dig inspirerad? 
Du har en skön blogg :)

Hej på dig och tack<3! Jag har varit det halva livet, bokstavligen! Är 22 och blev intresserad av miljön som elvaåring :) Det var min kusin som berättade om amerikanen Al Gore och hans film om klimatförändringen. Sedan var det liksom kört, jag kunde inte sluta. Det var nog det som gjorde mig inspirerad också! Nu är det ju länge sedan det så nuförtiden är det en massa annat som inspirerar, som t.ex. att man kan göra tandkräm själv. Tycker det är galet roligt!

Jag försöker minska på min garderob (det är svårt..) och undrar hur många klädesplagg du har? Rensar du ut i samma veva som du köper på loppis?

Hej! Jag har nog ganska många klädesplagg men försöker även jag att minska på garderoben. Och visst är det svårt, hahah! Man har ju en viss relation till varje plagg, på något vis. Jag vet dock inte exakta mängden plagg. När jag rensar ut något gör jag det endast ifall jag märker att ett plagg bara finns men aldrig används. Har aldrig använt "ett plagg in - ett plagg ut"-metoden för jag tycker det är bättre att bara bli av med något om man faktiskt inte behöver det, annars kan det ju hända att något plagg man gillar rensas ut. Så nej, jag rensar inte i och med loppisköp men försöker däremot att bara köpa sådant jag med 100% säkerhet vet att jag använder!

Jag har faktiskt funderat ett tag på vad det är du studerar? Har på känn att du nog har nämnt det förut men jag kan inte komma ihåg vad det skulle vara hehe!

Hejsan, jag har varit lite hemlighetsfull med mitt studerande ;P så helt förståeligt om någon undrar! Men samhällspedagog studerar jag till. Det handlar även mycket om att vara hållbar i sin livsstil och att lära det till andra, så jag tror att jag kan koppla min blogg till studierna! Hurra:)

Har du något tips på hur man kunde inspirera en oinspirerad partner att leva mer zero waste? Svårt när man drar åt olika håll. Uppskattar de praktiska tipsen i bloggen som är till stor hjälp när man liksom vill börja någonstans men inte vet var.

Hej! Det är nog himla svårt det där, jag bor själv med en som inte alls vill leva ZW :D Men jag antar att man bara måste acceptera det ifall det inte går att förändra. Men om jag nu ändå skall ge något tips så är det att helt enkelt bara visa hur lätt det egentligen är - jag menar, de flesta människor skulle väl leva ekologiskt om de trodde att det var enkelt? Men många ser bara problemen i stället för de många goda sidorna. Gå med din partner i butiken och köp hem något i lösvikt i en återanvänd papperspåse, tvätta tänderna med egengjord tandkräm och så vidare och gör det med en riktig killer-attityd! Visa hur nice det är att vara ZW:). Kanske ni kunde se Lauren Singers TedxTalk som ganska långt visar varför det lönar sig att vara ZW (den är här nedan) eller några andra klipp med henne? Hon är otroligt inspirerande! Sedan tror jag själv på att bara vara superinspirerad av det själv, så kanske det smittar av sig. Hoppas det löser sig!

 

Vet inte om du använder smink eller inte, men har du något tips på bra ekosmink märke? Är mest nyfiken på foundation och mascara, gillar MaxFactor så där annars. 

Tycker mycket om din blogg förresten! Den känns väldigt genuin på ett fint sätt :)

Jag använder smink och det är nog banne mig så svårt :D Har fortfarande smink från livet innan ZW och allt det var i princip helt icke-ekologiskt. Jag forskar ännu i detta och återkommer genast jag vet mer! Men faktiskt kan t.ex. maskara göras själv, vilket jag snart skall testa ifall det blir bra. Jag skriver när jag vet mer!:) Och TACK<3 det värmer!

En zw-relaterad fråga: när jag brukar ta med smörgåsar då jag åker någonstans brukar jag packa in dem i plastpåsar, men vad kan man packa i istället?

Hej! Jag brukar faktiskt ofta också göra det eftersom jag har gamla plastpåsar hemma, så det är helt okej tycker jag:) Bara man inte köper påsen bara därför. Men om man vill undvika det helt så finns det t.ex. metall-lådor menade för smörgåsar. De är ofta i så perfekt storlek att smörgåsen hålls där riktigt tajt och inte flyger omkring och tappar halva fyllningen på vägen. Sedan finns det också något som kallas Bee's Wrap och är som bakplåtspapper, plastfolie och aluminiumfolie i kombination (funktionsmässigt). Det kan användas många gånger om och om igen och formar sig efter det man packar in det i. Läs mer om det här.

Följer du andra videobloggar och har du någon favorit som du vill dela med dig av?

Jag följer en hel del men de som jag alltid tittar på är Janni Delérs och Saaras (Smoukahontas) vloggar. Jannis vloggar är så glada att jag blir glad och Saaras är så roliga att jag skrattar tills jag får kramp. Har aldrig riktigt varit en vlogg-tittarmänniska men jag håller på att hitta många intressanta där, som jag kanske kan dela med mig av i fortsättningen! :)

Kul med frågestund! Din blogg är så inspirerande, den får en att tänka på de val man gör. Har redan hunnit bli frälst av både tvättnötter och Klean Kanteen! Hur som helst, jag har tänkt mycket på hur affärer kunde bidra till minskat avfall. För någon dag sedan glömde vi våra tygkassar hemma när vi skulle handla mat för veckan, så vi var tvungna att köpa plastpåsar. Skulle det inte vara en helt fantastisk idé om butikerna totalt slutade sälja plastpåsar, och istället börja sälja enbart tygkassar? Det här skulle ju uppmuntra kunder att ta med sina egna tygkassar varje gång, men om man en gång glömmer blir man inte lat och tar den billigaste plastpåsen, utan istället köper man en ny tygpåse. De flesta butiker erbjuder ju redan alternativet, men varför måste det ens finnas ett plastigt alternativ egentligen? Pengar? Bara för att? Vad har du för tankar kring det här, och hur skulle man få igenom ett sånt förslag i ett helt land, eller redan en stad eller affärskedja?

Hej och TACK<3333. Alltid så glad av sådana här kommentarer. Och din idé är ju helt fantastisk! Många skulle säkert argumentera emot för att det kanske kunde bli rätt så omiljövänligt om de flesta glömmer sin egen tygkasse varje gång och varje gång måste köpa en ny (det går ju såklart åt resurser till att producera dem också). Så det skulle ju vara tråkigt om det gick så - men det kunde å andra sidan uppmuntra till att faktiskt ta med sig kassen om t.ex. tygkassen har ett relativt högt pris! Ett annat sätt skulle nog vara att höja plastpåsens pris till något helt absurt - typ 5 € per fruktpåse och 7 € per större påse:D Då skulle nog ingen i hela världen ta emot dem! Gillar idén starkt, och jag tror det kunde vara viktigt för många företag att tänka på det här!

Kommentarer (1)
Åt dig som undrar över ekologiskt smink skulle jag vilja rekommendera märket UNE - de har grymt bra mascaror! Foundation använder jag av märket Everyday Minerals, riktigt bra produkter om man gillar mineralsmink.
Anonym07.10.16 kl. 10:56
Så bra, tack! Jag ska själv också undersöka märket lite:)
07.10.16 12:22

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer