Hur lyckas jag med Zero Waste?

12.10.2016 kl. 07:00

Min ZW-burk i vilken allt osorterbart skräp hamnar.

Hejsan! På sistone har många frågat hur jag egentligen gör för att klara av att leva Zero Waste, så jag tänkte besvara det i ett inlägg idag. Då kör vi!

För det första så är ZW inte svårt! Den här inställningen borde alla ha. Tyvärr är det många som tror att det är väldigt svårt och därför kan tröskeln kännas för hög för att övergå till en nästan avfallsfri livsstil. Men det är inte svårt!

I dagliga livet använder många sig av tandkräm, tandborste, deodorant, schampo, tvål, fuktighetskrämer, smink och t.ex. tvättmedel för kläder. I de allra flesta fall består dessa produkternas förpackningar av plast menade för engångsanvändning endast (t.ex. schampoflaskan m.m.) men lyckligtvis finns det alternativ att byta till!

Min tandkräm

Jag gör min egen tandkräm själv, har en komposterbar bambutandborste, använder schampo och tvål antingen i klumpform eller i påfyllbara plastflaskor, har en Thai-sten som deodorant, tvättar mina kläder med naturliga tvättnötter och så vidare. Jag undviker alltså att slänga bort plast på det här sättet! Smink är fortfarande något jag febriiiilt letar efter - finns det helt plastfri maskara t.ex.? Har inte hittat annat än i USA. Jag lever än så länge på gammalt smink och kan därför inte skriva desto mer om det och ZW, men jag återkommer! Gällande diskmaskinsmedel använder jag miljövänliga tabletter men de är tyvärr förpackade i plast alla skilt för sig. Säg till om ni hittar en totalt plastfri förpackning för diskmaskiner! På handdisk-avdelningen är jag fortfarande på en gammal Fairy-flaska men kommer att övergå till att använda Aleppo-tvål då flaskan blivit tom. Fuktighetskrämer är väldigt enkla att göra själv - finns tusentals recept på nätet! Köp dina ingredienser i icke-plastförpackningar bara så blir det bra! För tillfället lever jag på 1 kg salva jag fick av mamma för länge länge sedan, långt innan jag började leva Zero Waste. När den tar slut skall jag övergå till hemgjord kräm.

Sedan till mat och sånt. Jag köper aldrig, med betoning på aldrig, plastpåsar!!! Jag tar inte heller emot gratis sådana. Det är en väldigt bra tumregel i livet. Jag har med mig tygpåsar i olika storlek och räcker de inte till så bär jag helt enkelt saker i famnen. Men de har hur som helst hittills räckt till varje gång och dessutom ser de mycket mysigare ut är fula glansiga påsar med butikens (fula, hehe) logo.

Så köper jag heller inte längre kött hem, eftersom det i vanliga butiker endast finns i plastförpackning. Det här är överlag ett väldigt bra sätt att leva med ett mindre ekologiskt fotavtryck, eftersom köttproduktion tyvärr är väldigt omiljövänligt. Dessutom är det hälsosammare att äta mer grönt och mindre kött! För er köttälskare där ute kan jag ändå trösta er med att jag nog äter kött om jag blir bjuden på det eller t.ex. är i skolan på lunch. Vill man ha kött hem ens en gång i veckan, så rekommenderar jag platser som Saluhallen och t.ex. stora butikers köttdiskar som säljer det i lösvikt. Ha med din egen låda och be att få x mängd gram kött i den. De har inget emot att lägga köttet i ditt eget kärl, så var inte rädd.

Jag har också börjat satsa mer på torget och det urval de har där. Då slipper jag en stor del av alla frukt- och grönsaksklistermärken samt prisklistermärkena som alltid kommer i matbutiken. Samtidigt sparar jag massor med pengar. Jag har hur som helst som vana att inte köpa vad som helst i icke-ekologisk form av egna principer och köper därför t.ex. alltid mina bananer i matbutiken eftersom de är ekologiska där men inte på torget. Squash, morot, lök, potatis osv köper jag gärna av torghandlarna.

Jag säger hur som helst inte 100 % nej till förpackningar som går att sortera - t.ex. glas, metall, kartong. Jag köper mina havregryn och mitt vetemjöl i kartonglådor och papperspåsar och ser inget problem med det. Så länge jag kan sortera det och också faktiskt gör det! Från Punnitse ja Säästä köper jag mina torkade kikärter, bönor, linser och nötter i ekologisk version och har då alltid med mig egna papperspåsar som jag återanvänder.

Så när det kommer till kläder så satsar jag på att köpa det i liten mängd och endast om jag verkligen vill ha det (men visst, ibland faller även jag för frestelsen då nya trender hänger i fönstren). Jag satsar också på second hand eftersom det är det mest etiska och miljövänliga (och billigaste!!) alternativet. Som ZW:are lönar det sig inte att köpa online eftersom kläderna då 9 av 10 gånger är packade i olika plastpåsar. Och så har jag ju förresten alltid med mig någon egen påse vart jag kan lägga kläderna och behöver därför inte ta emot plastpåsar här heller.

En second hand-jacka

Så har jag överlag bytt ut mina engångsprylar mot återanvändbara eller komposterbara sådana. Min diskborste är i trä och har utbytbar borstdel. Den går alltså att kompostera när den inte längre gör sitt jobb. Mina två disktrasor är också återanvändbara och lever i flera år. Jag tackar nej till engångsmuggar (plast eller papper) och har med en egen glasburk att köpa take away-drycker i (det bästa är såklart att inte stöda restauranger utan att i stället göra allt själv, men ibland kanske man vill ha en latte och har inte en lattemaskin hemma..). Mina engångsplastrakhyvlar har bytts ut mot en härlig metallrakhyvel i helt återvinningsbara material. Mina ätpinnar är återanvändbara i behandlat trä och håller i åratal. Min Lunette-kopp minskar på skräpbergen enormt mycket då jag inte längre slänger engångsbindor utan använder koppen som håller upp till 10 år. Går jag på restaurang har jag antingen med mig egen tygservett eller låter bli att torka händerna överhuvudtaget (det behövs faktiskt ganska sällan). Jag har bytt ut pappersmuffinsformar mot likadana i silikon, som håller en evighet. Jag paketerar in presenter i tidningspapper eftersom det går att sortera som papper till skillnad från riktigt presentpapper. Jag köper begagnade möbler eller lånar av bekanta om det är något jag behöver tillfälligt.

Nu kommer då frågan: går jag någonsin på toa? Använder jag någonsin toapapper?

Nej, såklart jag inte går på toa. Såklart jag inte använder toapapper.

Men HAllå! Klart jag gör! Det verkar kännas för många människor som att jag är falsk och en dålig Zero Wasteare för att jag använder toa! TÄNK?! Hur orkar folk se det som det enda jag gör och därmed glömma bort allt det goda jag faktiskt också hinner med. Jag vill inte låta dryg, men personligen känner jag ingen annan som håller på med samma livsstil. Jag läser om personer som bloggar om det men känner ingen personligen. Och ändå, trots denna unika livsstil, väljer många människor att fokusera på det faktum att jag använder toalett och därför är en hycklare. Stackars alla de som är så negativa. Jag kan hur som helst konstatera att den plastförpackning toarullarna kommer i, får agera soppåse för min pojkvän, som är en icke-Zero Waste-person. Är det ok? Tack.

Kommentarer (7)
Bra inlägg :) Haha du kan svara folk att du torkar dig med löv ;) På tal om toa! Superviktiggrej att veta är att int slänga annat i toan än det som faktiskt ska slängas i toan. Det är ett jättestort problem att folk slänger en massa saker i toan, t.ex. Mat, kondomer, mediciner, skräp, bindor, tamponger... Här hittade jag snabbt en länk på temat: http://www.orebro.se/2069.html

Vi slösar vatten varje gång vi spolar ner fel saker - alltså spolar i onödan - och avfallet blir ett ännu större problem än utan vatten. +att det kan sätta stopp i rörsystemet och reningsverket... Du har kanske redan tänkt på detta men jag tror det är ganska vanligt att en spolar ner matrester (gjorde jag iaf alltid förr) så delar därför med mig :) Kanske ett tips på framtida blogginlägg? Vill själv blogga om det när jag känner att det passar. Kramkram
Milla12.10.16 kl. 10:38
Jaa men löv såklart:D hahah. Ja du har sååå rätt! Folk slänger ner liksom lite vad som helst! Men bra att du sa det där om mat, för förra veckan spolade jag ner illafaren soppa.. Nå, nu har jag lärt mig iaf :) Så bra! Tack för din kommentar <3
12.10.16 18:55
Är det flytande eller fasta diskmaskinstabletter du har? Vi använder pulver, som ofta hittas i kartongförpackning så de går ju att sortera. (Dock finns det troligtvis mikroplaster i pulver istället men tabletterna har ju plast också...). Jag tycker pulver är drygare än tabletter, sätter cirka en matsked pulver i en full maskin. Hoppas du hittar något! :D
Hanna12.10.16 kl. 12:59
Hej! Jag har hårda tabletter (kanske de består av stelnat pulver?:D) som är i små plastförpackningar. Var har du hittat ditt medel och vad heter det? Super om jag skulle kunna byta mot ett utan plast!
12.10.16 18:55
Hej! Jag har hittat en youtubevideo om hur man gör mascara av mandlar och vaselin! Coolt tycker jag och skulle gärna testa de, men min sambo är allergisk för nötter... kanske du skulle vara intresserad av det?
--------
https://www.youtube.com/watch?v=wFmigSHPC30
K12.10.16 kl. 15:21
Så bra!! Testade nyligen att göra egen maskara men tyvärr var det jättesvårt att få det snyggt, så jag kommer antagligen att försöka hitta en fabriksgjord :( Men å andra sidan om man använder maskara sällan kan en hemgjord vara väldigt bra men tror att jag som använder varje dag inte har tid med allt klott som hände då jag testade min hemgjorda:/ tyvärr!! Tack ändå för tips! Finns förresten många recept utan nötter också ifall du vill testa:)
12.10.16 18:57
"det bästa är såklart att inte stöda restauranger utan att i stället göra allt själv", hur menade du där, restsursnger är väll inget fel med att stödja eller?.. :D
M12.10.16 kl. 23:40
visste att någon skulle undra :P nej det tycker jag inte egentligen heller! Hur som helst har jag någon gång sagt att jag använder glasburk så jag kan köpa take away-smoothies och då konstaterade någon att det väl är bättre att göra själv. Så jag tänkte därför nämna saken :) Det ÄR nämligen bättre att göra själv just för att man själv kan påverka hur eko ingredienserna är. Med det sagt måste jag konstatera att jag är i en familj som äger ettcafé, så jag har nog verkligen inte något emot caféer och kommer inte att sluta gå på dem ;P Har faktiskt skrivit ett inlägg om det som kommer upp senare!
13.10.16 14:17
Nu just har vi tydligen pirkkas svanenmärkta maskindiskpulver (som dock är i plastförpackning), men annars brukar vi nog ha helt basic pulver som man hittar i typ citymarket/prisma i kartonglåda. Har totalt black-out med vilket märke (vi sätter de i en mindre glasburk så de är enklare att dosera, därför ser jag förpackningen så sällan), men ofta nåt som är typ svanenmärkt har vi haft....Lite flummigt svar men så går det ibland :D
Hanna13.10.16 kl. 14:16
Haha :D okej tack!!! skall inspektera denna marknad;)
13.10.16 14:18
En fråga: kunde det vara mer ekologiskt att "torka"sig genom att duscha med handduschen istället för att torka med toapapper. funderar om det far mer vatten av att tillverka toapappret än att några sekunder duscha med den lilla handduschen? Super inspirerande inlägg, gör mycket av det du gör men gör av lathet inte tillräckligt - fick en boost nu att skärpa mig!
Amanda15.10.16 kl. 21:09
Hehe jag vet faktiskt inte:D avfallet minskar ju och det blir lättare för reningsverket, men å andra sidan ökar vattenanvändningen i och med handduschen och dessutom ökad mängd tvätt om man sedan torkar med en tyghandduk... svår men bra fråga!
16.10.16 12:50
Tänkte också kommentera att man kan använda handdusch och handduk på wc :D. Vänster hand, som man sen tvättar med tvål och torkar med handduk. De är inte alls konstigt i flera länder. Men frågan är just att krävs det mera för att producera wcpapper eller att tvätta handen :)
wcdusch användare17.10.16 kl. 16:37
Så är det! Alltid svårt att veta vad som egentligen är bäst. Handduschen kräver ju iofs inget plast så som toarullarna gör... svårt! :)
17.10.16 16:49

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer