Gårdagens matuppköp

14.10.2016 kl. 07:00

Hoppsan, det har visst tagit lite tid. Det var någon som för ett tag sedan sade att hen ville veta hur min matkasse ser ut! Nu varierar den ju såklart och ser inte alltid ut på det här viset, men ändå...

Jag köper alla mina grönsaker och frukter i lösvikt och har egen påse med. Jag satsar på att köpa från torget så mycket som möjligt för att dessutom undvika klistermärken (t.ex prislappar) osv. På torget är det dessutom billigare och pengarna går i vissa fall rakt till bonden. Bra!

Så köper jag vinäger och oljor på glasburk (i bakgrunden). Jag köpte ordentligt mycket den här gången och kände mig så som vissa känner sig då de går ut ur Alko, förutom att jag bar på vinäger :D. Jag köpte äppelcidervnäger, vitvinsvinäger, rödvinsvinäger och matolja. Vinägrarna kommer jag att testa i olika husmorsknepgrejer men kan redan nu avslöja att bästa bananflugedödaren är vitvinsvinäger + lika mycket vatten + lite diskmedel.

Sedan ser ni också att jag har extremt mycket banan med mig från butiken. Bananen är alltid ekologisk då jag köper och på sistone har jag börjat hamstra stora mängder banan för att a) det sparar tid eftersom jag då inte behöver springa i butiken stup i kvarten, b) det sparar papper då jag bara får ett kvitto och ett prisklistermärke för en större sats. Så satsar jag också på att ta alla singelbananer med mig eftersom de ofta är de som blir bortslängda. Fy!

Längst bak ser ni papperspåsar (var tvungen att ta nya, sorry, men kommer att återanvända dessa innan jag sorterar dem) som innehåller torkade ekokikärtor, torkade ekokidneybönor och ekologiskt basmatiris. I lösvikt i påsar jag kan återanvända många gånger. Ganska Zero Waste! Kikärtor och bönor brukar jag blötlägga stora satser av och sedan koka upp allt och frysa in, så tar jag bara fram en låda ur frysen och låter tina upp om jag vet att jag vill ha av dem. Det här sparar massor tid och pengar. Det är hälsosammare och billigare att köpa torkat än konserverat.

Ja och så köpte jag ekologiska grötflingor och en burk dijonsenap. Genast då jag köpt den insåg jag att man kan göra dijonsenap själv, men det skall jag tala mer om när jag väl testat!

Något ni undrar över? Säg till så svarar jag!

Kommentarer (2)
Hej, varifrån är påsarna som du köper grönsaker och frukt i från? :)
Linnea14.10.16 kl. 17:03
Lapland Ecostore på nätet! Finns säkert annanstans också men där köpte jag:) Lönar sig att köpa något tillsammans med någon annan därifrån så att man kan dela på frakten, den är nämligen väldigt dyr till Finland (15-17 € typ). Älskar påsarna:)
15.10.16 07:53
Hej! Var köper du vinäger och co i lösvikt? Och var kidneybönor och kikärter? Tack!
Wannabe-zerowaste20.10.16 kl. 23:18
Hej, vätskorna är inte i lösvikt :) Men satsar då på glasflaskor ist för plast! och kikärtor osv från Punnitse ja Säästä! :)
26.10.16 16:31

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer