Kikärtsspad och vegansk tonfisk

16.10.2016 kl. 10:00

Hej! Söndag är inte en dag att ha ångest inför måndagen utan en dag som skall vara lugn och avslappnande. Ett utmärkt sätt att slappna av är att testa nya recept. Jag har gjort det och är nöjd!

Har ni någongång hört om att kikärtsspad kan ersätta ägg om man är allergisk eller vegan eller något annat? Intressant! Jag testade att göra vegansk majonnäs på kikärtsspad och slängde därefter ihop en vegansk tonfisk som bestod av majonnäsen. Mycket gott och roligt!

Kikärtsspad:

(Varning för många rim på orden "vatten" och "natten") Köp torkade kikärtor. Blötlägg dem övernatten. Koka dem i nytt vatten i 45-60 minuter. Låt kikärtorna svalna i vattnet och lägg kastrullen in i kylskåpet övernatten. Häll alltså inte ut vattnet! Nästa dag har det blivit sådär slemmigt och geleaktigt och är då klart att användas som kikärtsspad. Är det inte tillräckligt slemmigt får det stå ett tag till.

Vegansk majonnäs:

3 msk kikärtsspad mixas med 1 tsk dijonsenap, salt och peppar. Därefter lägger du i ½ tsk vitvinsvinäger. Häll sedan olja i en tunn stråle ner i blandningen medan du mixar. Elvisp är bra! Vill du kan du pressa i en vitlöksklyfta (det gjorde jag och ingen ånger här, nej!). Mixa det fluffigt och låt oljan vara något mellan ½ dl-2 dl. Smaka och krydda om behov finns.

Vegansk tonfisk:

Kikärtorna du kokade för att få kikärtsspad är perfekta för det här. Ta så mycket kikärtor du vill ha (en näve räcker väl för en portion) och mosa med en potatismosare (ni vet, den där man använder då man gör potatismos). Det behöver inte bli perfekt men ändå någorlunda mosigt. Addera sedan valfri mängd hackad purjo, vegansk majonnäs, salt, peppar och citronsaft och blanda allt. Smaka av! Det är en ganska påminnande smak som tonfisk har men helt köttfritt. Jag åt det med mitt hembakade bröd, vars recept ni hittar här (jag använder dock inte socker som receptet säger).

Smaklig måltid!

Kommentarer (2)
Har själv testat att göra eget kikärtsspad (maränger är typ i top tre av mina guilty pleasures) och tycker inte om att köpa färdig kokta kikärter bara för spadets skull men ville ändå testa göra veganska. Men det kikärtsspadet jag gjorde fungerade inte alls trots att jag testade två olika, en med full del med vatten och andra med halva. Så det var lite trist, skulle gärna göra veganska maränger men färdig kokta kikärter i lag smakar inte alls gott tycker jag.

Dedär med vegansk 'tonfisk' är också intressant. Jag har aldrig förstått pointen med varför man ska döpa veganska maträtter till något som är relaterat till kött, t.ex veganska köttbullar eller vegansk bacon. Tycker det är helt orimligt på något sätt, om man är vegan/vegetarian så saknar man knappast bacon eller köttbullar så varför ska man associera ihop saker och ting? Så känner i alla fall jag. Tack men nej tack liksom jag klarar mig bra utan alla 'kött'- termer.

Intressant recept dock, ska passa på att testa! :)
det blåa köket16.10.16 kl. 13:41
Förstår vad du menar men jag tror att det också handlar om att göra veganism lite roligare - det finns så många fördomar mot veganer fortfarande :( tröskeln blir väl lite lägre för en köttätare att äta det om det låter köttigt, hehe. Men för någon som är vegan eller vegetarian är det såklart en annan sak. Är själv ingendera men gillar att äta vegetariskt och veganskt, så för mig är det roligt att jag kan ersätta min tonfisk med det här:) spec med tanke på att tonfisk är jättegott men jätteoekologiskt. Så ja, det handlar väl om det!
16.10.16 13:45
Jag har varit vegan i 8,5 år och till stor del tackvare köttsubstitut. Jag som allätare älskade kött men när jag började läsa på om djurhållningen och förstå att jag inte behöver va en del av den var det fint att ha liknande mat kvar utan att va en del av förtrycket. Speciellt i början när mycke av vegomaten var ny. Nu äter jag allt möjligt, älskar korv och veganost och är glad för att de finns. Men satsar mer och mer på att göra mat från grunden för att det är bättre för miljön och hälsosammare. Ville bara berätta som en flik till det blåa kökets kommentar. :) Så som världen ser ut tycker jag bara att köttsubstitut är toppen! Smaken är som baken, för mig är det innehållet som spelar roll :)
Milla17.10.16 kl. 19:44
Håller med!! Tycker dessutom att dessa köttsubstitut är extremt goda:D
17.10.16 20:16

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer