Ett plastfritt miljövänligt barnkalas

23.10.2016 kl. 12:00

Här ser ni en syskonskara varav jag är den enda utan ögoncensur. Vacker bebis osv. Idag kommer jag att vara på barnkalas och tänkte därför skriva om hur man kan göra ett sådant så grönt och Zero Waste som möjligt.

Bjud in dina gäster elektroniskt eller med kort gjorda av återanvänt papper. Man kan klippa och klistra bokstäver ur tidningar för att skriva "VÄLKOMNA", t.ex. och det ser mycket roligare ut än handskrivet. Använd din kreativitet och satsa på material som annars skulle slängas. Skicka inte korten i kuvert (onödigt + icke-ekologiskt klister), utan ge dem personligen (t.ex. i barnets skola) eller skicka som så med adressen skriven rakt på kortet.

Använd i förstahand riktiga porlinskärl och glas osv. Om det inte går: satsa på icke-behandlade kartongtallrikar (el.dyl.) eller kör tropik-stilen och servera maten... på mat. Alltså t.ex. guacamole kunde serveras i sitt eget avokadoskal (inte helt barnmat men ni vet..), apelsinsaft i apelsinskalshalvor, m.m. Glasen kan ersättas med pappersmuggar eftersom de går att sortera. Om du inte använder vanliga bestick kan t.ex. bambu-engångsbestick eller något liknande vara lämpligt. Alternativt kan man skaffa kärl och bestick och glas som inte är i metall/porslin/glas men som ändå går att återanvända. Mamma och pappa har piknik-kärl som är i hårt plast och som är perfekta eftersom de inte går sönder så som porslin men ändå håller de länge länge.

Alla barn älskar presenter. Det bästa du kan göra är alltså inte att helt och hållet förbjuda dina gäster att köpa något till barnet (då blir det skrik och gråt) men du kan i alla fall betona att presenterna inte är det viktiga och att det gärna får vara t.ex. något hemgjort eller något som inte är förpackat i plast. Man får alltid önska sig!

Oberoende vilket tema festen har, använd dig av material du hittar lite här och där för att dekorera. Löv nu under hösten kan vara fina att pressa och sedan placera på borden, gamla kartongförpackningar kan bli coola robotar osv. Låt fantasin flöda men ha som regel att använda max 5 € på dekorationer! Då köper du kanske högst tejp och lim och resten är återanvänt material.

Bjud på hemgjord mat om möjligt. Jag vet att barnkalas är stressiga och jag förstår om det känns lättare att köpa allt eller en del. Men satsa på hemgjort! Det är mycket billigare och hälsosammare också. Kladdkaka, vaniljglass (den kan man ju köpa), goda frukter (satsuma i mitt hjärta), bananbitar med jordnötssmör på, potatis i stället för franskisar, goda minismoothies osv. Det kommer att uppskattas! Och som jag sett på det hela livet så är det mycket sannoikt att massor blir över, så stressa inte med att du inte skulle ha tillräckligt!

Om du har möjlighet kan du kolla upp ifall det skulle gå att många barn kommer i samma bil till kalaset. Bra att uppmana till kollektivt bilande! Du kan ju försiktigt föreslå att det skulle vara smart att Anna kommer i samma skjuts med Sanne eftersom de bor så nära varandra. Går de inte med på det så har du i alla fall försökt.

Om ni under festen vill leka t.ex. "fiskspö", ni vet - man har en duk framför en dörröppning och över den duken får barnen fiska och hoppas på roliga saker på kroken - satsa då på Zero Waste-fiskefångster! Choklad inlindat i papper, vantar (kan köpas second hand) eller något sådant. Satsa dessutom på att ge något lite mer smart än bara onödigt krimskrams!

Vad mer? Berätta!

Kommentarer (2)
Annars bra, men utdelning av inbjudningskort i dagisar och skolor är ofta inte tillåtet mera, eftersom det sällan är så att man bjuder alla barn.
Presenterna idag har också helt spårat ut.. prisklassen kan lätt vara kring 20€/gåva.. Vi brukar försöka ge en upplevelse (bio/simma/bowling t.ex) eller så syr jag något själv.
Då min son fyllde åtta hade han kalas med Minecraft tema. Barnen åt lite smått (behövs faktiskt inte så mycket, de har ändå inte ro att sitta och äta) Glass och popcorn duger bra. Sen spelade dom Minecraftbingo och sen gick vi ut och åka pulka
Lotta23.10.16 kl. 13:38
20 €? Det är faktiskt mycket! Speciellt med tanke på att man ofta ändå köper något som barnet tröttnar på snabbt eller t.ex. kläder som blir för små.. ditt kalas låter bra tycker jag! Det behöver ju faktiskt inte vara så komplicerat, barn har fantasi för att fylla allt :) fint!
26.10.16 10:11
Tänkte på dig när jag läste denhär artiklen =) Har du tips på var man kan hitta etiska och hållbara kläder i t.ex. åbo du kan tipsa om? Eller märken med bra kvalite som håller flera år? :)
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/23/vi-maste-kla-oss-battre-en-liten-resa-till-modeindustrins-framtid
i23.10.16 kl. 22:25
Hej! Jag har faktiskt inte så bra koll på etiska märken osv, för jag kör antingen på begagnat eller på hållbara material som inte innehåller plaster:) när det kommer till läder är jag ännu lite kluven om det ändå skulle vara miljövänligare med plast eftersom djurproduktionen är en sådan miljöbov - men å andra sidan håller läder läääänge! Jättesvårt! Men satsa på några kvalitetsplagg i hållbara material så kommer du långt:) Jag ska ta och läsa artikeln, tack för tips!
26.10.16 10:12

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer