Ett miljötips som gynnar ekonomin

18.10.2016 kl. 07:00

Då du köper t.ex. kläder, kan du vara både miljövänlig och hjälpa ekonomin samtidigt. Hur? Jo, köp ett (1) dyrt plagg i fantastisk kvalitet och gärna gjord av miljövänliga tyger. Då lägger du mycket pengar på det men köper ändå bara en sak och då något som håller länge. Du konsumerar alltså lite och samtidigt stöder du staten. Finfint.

Pst. Om någon tycker det är dumt att lägga mycket pengar på kläder så kan jag trösta med att det här plagget hålls med länge pga den goda kvalitén (och är med andra ord billigt i längden) samtidigt som man inte fyller sin garderob med en massa onödigt som man ändå inte använder.

Kommentarer (1)
Så försöker jag göra. Jag har ganska litet intresse för loppis, mest för att jag inte tycker om att gå runt där, se något fint och sen märka att det är fel storlek/nått skit som visserligen kostar 1€ men är så kass kvalitet att jag kommer kunna använda det en gång innan det hamnar på soptippen/har fläckar som inte kommer gå bort. Hellre surfar jag runt på nätet och hämför olika produkter innan jag bestämmer mig för att gå till butiken och pröva dem, köpa dem och sen njuta av dem länge, Jag försöker dock bli bättre på loppis, jag bor brevid fantastiska relove och där brukar jag ibland gå runt, känner att deras utbud är helt okej och att det inte bara är slit och släng kläder som säljs vidare... Men min fråga är egentligen, hur vet man vilka klädmärken som är etiska och okej?
Fanny18.10.16 kl. 07:52
BRA! Det är ju det - loppis är bra men ibland hittar man bara skräp! Du undrar hur man skall veta om något är etiskt och i det fallet skulle jag ändå svara att just loppis i princip är bland det mest etiska man kan satsa på. Då köper du ju i princip sådant som annars skulle slängas bort och du stöder varken barnarbete, slavarbete, dåliga arbetsförhållanden, bekämpningsmedel från t.ex. bomullsfält eller annat icke-ekologiskt. Man är ganska oskyldig då man köper loppis. När det kommer till klädmärken är det mycket svårare, det finns ofta en mörk baksida av varje märke trots att de skulle göra mycket gott också. Man måste researcha mycket för att faktiskt veta att hela processen från det att klädesplagget odlats (alltså t.ex. bomull) till att det hamnar i händerna på dig är något som inte skadat miljön eller människor nästan alls. Det är antagligen omöjligt att hitta ett klädesplagg som är 100 % etiskt, hur man än skulle göra.. tyvärr
18.10.16 14:28

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer