Orsaken till att jag vill att man röstar på mig

20.10.2016 kl. 15:45

Om du läser det här har du förmodligen också läst andra saker jag skrivit. Ni vet, allt det där om eko och Zero Waste. Saker jag är inspirerad att prata om och saker jag gillar. Ni har antagligen snappat upp det!

Jag har haft en stor dröm länge om att öppna ett ekoföretag (säger inte mer än så) men jag vet hur jobbigt det är att starta eget. Så jag kom på den helt briljanta idén att göra min blogg till en plats där jag bygger upp ett namn, framförallt i den finlandssvenska världen, så att jag kommer att nå ut till fler då jag äntligen startar mitt företag. Jag skulle få många kunder direkt ifall jag har många läsare och människor som tycker om det jag skriver om. Smart marknadsföring helt enkelt. Nåja, det är inte enda orsaken att jag bloggar men definitivt en delorsak! Jag bloggar också för att det gör mig glad och för att jag vill att alltfler skall leva mer miljövänligt.

Nåväl. Ni som själva bloggar vet hur svårt det är att få en större blogg. Man måste skriva ofta, man måste skriva bra och framförallt måste man på något sätt få folk att läsa det. Bakom ett blogginlägg ligger otroligt mycket arbete - att bolla idéer, skriva och korrekturläsa inlägget, fota bilder och redigera. När jag vet att jag inte kommer att kunna blogga på ett tag så tidsinställer jag inlägg för hela den tiden. Jag kan alltså skriva närmare tio blogginlägg och fota bilder till alla dem bara så att det alltid skall laddas upp något per dag. Gör jag inte det sjunker läsarantalet brutalt direkt. Det är en hård bransch och fastän någon sida skulle länka till din blogg en dag och du får flera hundra eller tusen besökare, så är det ändå bara en bråkdel som kommer att komma tillbaka i ett senare skede. Det kräver alltså lång tid och mycket arbete för att faktiskt få en återkommande läsarskara.

Som jag sade vill jag alltså få en stor publik för att kunna bygga upp ett varumärke så att det kommer att vara lättare för mig att starta eget. Därför skriver jag dagligen. Därför bloggar jag och letar inspiration på alla ställen. Det är också därför jag vill att man skall rösta på mig som årets inspiratör i Galan 2016.

Men helt klart är det här ju ett problem för många. Man är pinsam och självisk för att man ber folk att rösta på en. Man är obehaglig och förstör bloggandet som hobby. Man blir den där hemska äckliga vidriga människan, som man tydligen är enligt alltför många som tycker att Galan 2016 är det onödigaste som finns (jag menar, då är väl OS i Rio något som aldrig borde ha fått visas på TV heller). Om jag skulle vinna i min kategori skulle det innebära en massa saker. 1) jag skulle känna att jag får creds för allt det massiva arbete jag gör (som man kanske inte tänker på), 2) jag skulle få mer synlighet och samtidigt skulle alltfler kunna läsa om ekogrejer (VILKET ÄR VIKTIGT), 3) jag skulle bli mer känd och vägen mot att bli företagare skulle bli aningen kortare och 4) synligheten skulle innebära att jag kanske får fler samarbeten och därmed även hittar helt ny inspiration och kan nå ut till ännu fler.

Men så kommer det någon och kommenterar att man absolut inte kommer att rösta på dem som ber om röster. Okej, nå men snälla du då, rösta inte på mig! Är det inte bättre att jag säger vilken kategori jag passar in i och så avgör man själv om jag förtjänar det eller inte. Och fastän jag inte skulle förtjäna det - vad i helsike är så provocerande med en lite lekfull rolig händelse för den lilla bloggankdammen? Jag förstår inte hur folk orkar gnälla på allt här i världen. När mina Zero Waste-intervjuer kom ut i media var det nästan fler som kommenterade att jag är dum och onödig än sådana som peppade. Och vad berör det ens någon att jag lever ZW? Hur kan något som man inte ens själv behöver ta del av vara så irriterande? Så låt Galan 2016 vara. Den finns inte för att jävlas.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!