Det fria året

01.01.2017 kl. 12:00

GOTT NYTT ÅR!

Förra året kom jag med flera tips på nyårslöften och det gör jag igen. För jag vill att vi tillsammans räddar världen. Och då måste vi ändras också på individnivå. Så här kommer sju tips på Fria År och varför de är värda att fullfölja.

Ett plastfritt år

Varför? För att plast är en onaturlig produkt som tar väldigt lång tid på sig att brytas ned. Plast är en följd av oljeindustrin som redan i sig är väldigt miljöfarlig. Olja kan förstöra hav och livet i havet och då man bränner olja bildas koldioxid - en växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen. Att leva ett plastfritt år är inte svårt och ett sätt att göra det är att börja leva Zero Waste. Klicka här för att komma till mina inlägg om Zero Waste.

Ett bilfritt år

För alla är det här inte möjligt, men man kan välja dessa nyårslöften efter sin egen situation. Bor man på landsbygden där det inte går bussar och där butiken är mer än fem kilometer bort, är det av praktiska skäl smartare att ta bilen då man går och storhandlar. Då kunde man kanske i stället utveckla ett system där man åker tillsammans med de andra i trakten i en och samma bil och på så vis minskar miljöpåverkan. Men hur som helst, för dem som kan säga nej till bilen så rekommenderar jag varmt att man gör det! Jag har aldrig haft bil och enda gångerna jag på riktigt behöver bil är när jag flyttar eller skall ut till min ena sommarstuga (ingen kollektivtrafik går ens i närheten av platsen). Men utöver det skulle jag kunna tänka mig att leva bilfritt även då jag har familj. Man slipper betala för bilen, besiktning, parkeringsplats, byte av däck, bensin osv.

Ett köpfritt år

Ett köpfritt år skulle innebära allt utom matprodukter. Vi tror ofta att vi behöver köpa saker och ting och använder dem ändå inte sedan. Tänk om vi bara slutade att köpa? De flesta människor har det de behöver och vill man ändå ha något, är second hand och loppisar att föredra.

Ett datorfritt år

Inget för en bloggare! Men jag kunde definitivt minska min miljöpåverkan genom att minska datoranvändningen. Tänk så mycket vi sitter framför dator i dagens läge. Jag tycker att det är en skam att allting i skolor idag är baserat på datorer. Uppsatser skall lämnas in elektroniskt och till och med studentproven skall göras elektroniskt. Jag förstår ej hur vi inte redan blivit riktigt sjuka av all strålning.

Ett färdigmatfritt år

Ett år utan att köpa färdiggjord mat. Allting går faktiskt att göra själv, också ketchup, glass, senap och till och med grekisk yoghurt (mha annan yoghurt). Så säg nej till det som redan är gjort och gör själv! Då minskar man på en hel del av den dåliga miljöpåverkan. Du kan välja dina ingredienser från början till slut och du vet vad allting innehåller. Välj smart!

Ett flygfritt år

En annan sak jag knappast skulle klara av. Inte för att jag måste få resa, men för att mina syskonbarn inte bor i Finland och för att jag inte har tid att besöka dem med tåg. Och de är så viktiga för mig att jag prioriterar dem framför miljön. Men för någon som kan avstå helt - gör det! Så smart och mycket billigare. Vill man t.ex. göra interrail genom Europa under sommaren kan man ju göra det i stället. Vilken upplevelse att åka tåg genom länder och se alla dessa landskap. En vacker dag.

Ett regnskogsskövlingsfritt år

Min favorit. Många produkter vi äter innehåller sådant som orsakat regnskogsskövling, ett allvarligt hot mot vår planet. Att världens lungor eldas upp för att ge vika åt andra odlingar är hemskt. Några saker man då kan undvika är palmolja och soja. Palmolja finns i en massa olika färdigprodukter som bl.a. glass. Se upp med det! Soja finns inte endast synligt i innehållslistan, utan är också något som ofta äts av de djur vi äter. Därför kan det vara bra att veta ursprunget om man äter kött - har den här kon ätit soja? I så fall kan man gärna tacka nej till det. Soja är en produkt jag hatar. Också delvis för att den ofta är genmanipulerad och innehåller lite Monsanto-fingrar, men av någon anledning blir folk arga på mig när jag säger det..

Kommentarer (3)
Tack för fint inlägg! Hade ingen aning om sojan, berätta gärna mer :)
Emmelie02.01.17 kl. 09:32
Ska absolut göra det, vad kul att du gillade:)
09.01.17 21:04
Jag vet inte om jag riktigt håller med om att det är så dåligt och oekologiskt att skolan blivit mer datorkoncentrerad. Förutom att man slipper väldigt mycket onödig pappersförbrukning, så ger elektroniken möjlighet att utveckla en jämlikare undervisning. Papper och penna fungerar inte lika bra för alla. Och jag lämnar mer än gärna in mina uppsatser elektroniskt, och är glad för att jag oftast får göra det. Det kändes helt absurt, och otroligt oekologiskt, att lämna in t.ex. min kandidatavhandling i fysiskt format i stället för att skicka en elektronisk fil till min professor.

Visst, elektronikavfall är ett problem och strålningens påverkan kan man spekulera om. Jag förespråkar inte att man ska sitta dygnet runt vid datorn, men beträffande skolan känns elektroniken mer som en tillgång än ett problem.

Lina03.01.17 kl. 12:05
Där har du såklart rätt! Jag tror jag blev lite blind av det faktum att t.ex. lågstadieelever ofta har en "egen" tablett de får använda i skolan för att surfa på, vilket jag ogillar starkt. Men att det sparar papper är alltid bra!
09.01.17 21:05
Bra tips! Ska försöka ha ett köpfritt år i år samt faktiskt också försöka ha ett regnskogsskölvningsfritt år också :D + Måste bara säga att jag älskar den där första bilden, du har fått det jättesnyggt upplagt! :)
Jasmine - Mitt Gröna Samhälle04.01.17 kl. 18:33
Vad bra. jag funderar att köra på samma :D och tack!!!
09.01.17 21:05

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer