GOTT NYTT ÅR!
Förra året kom jag med flera tips på nyårslöften och det gör jag igen. För jag vill att vi tillsammans räddar världen. Och då måste vi ändras också på individnivå. Så här kommer sju tips på Fria År och varför de är värda att fullfölja.
Ett plastfritt år
Varför? För att plast är en onaturlig produkt som tar väldigt lång tid på sig att brytas ned. Plast är en följd av oljeindustrin som redan i sig är väldigt miljöfarlig. Olja kan förstöra hav och livet i havet och då man bränner olja bildas koldioxid - en växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen. Att leva ett plastfritt år är inte svårt och ett sätt att göra det är att börja leva Zero Waste. Klicka här för att komma till mina inlägg om Zero Waste.
Ett bilfritt år
För alla är det här inte möjligt, men man kan välja dessa nyårslöften efter sin egen situation. Bor man på landsbygden där det inte går bussar och där butiken är mer än fem kilometer bort, är det av praktiska skäl smartare att ta bilen då man går och storhandlar. Då kunde man kanske i stället utveckla ett system där man åker tillsammans med de andra i trakten i en och samma bil och på så vis minskar miljöpåverkan. Men hur som helst, för dem som kan säga nej till bilen så rekommenderar jag varmt att man gör det! Jag har aldrig haft bil och enda gångerna jag på riktigt behöver bil är när jag flyttar eller skall ut till min ena sommarstuga (ingen kollektivtrafik går ens i närheten av platsen). Men utöver det skulle jag kunna tänka mig att leva bilfritt även då jag har familj. Man slipper betala för bilen, besiktning, parkeringsplats, byte av däck, bensin osv.
Ett köpfritt år
Ett köpfritt år skulle innebära allt utom matprodukter. Vi tror ofta att vi behöver köpa saker och ting och använder dem ändå inte sedan. Tänk om vi bara slutade att köpa? De flesta människor har det de behöver och vill man ändå ha något, är second hand och loppisar att föredra.
Ett datorfritt år
Inget för en bloggare! Men jag kunde definitivt minska min miljöpåverkan genom att minska datoranvändningen. Tänk så mycket vi sitter framför dator i dagens läge. Jag tycker att det är en skam att allting i skolor idag är baserat på datorer. Uppsatser skall lämnas in elektroniskt och till och med studentproven skall göras elektroniskt. Jag förstår ej hur vi inte redan blivit riktigt sjuka av all strålning.
Ett färdigmatfritt år
Ett år utan att köpa färdiggjord mat. Allting går faktiskt att göra själv, också ketchup, glass, senap och till och med grekisk yoghurt (mha annan yoghurt). Så säg nej till det som redan är gjort och gör själv! Då minskar man på en hel del av den dåliga miljöpåverkan. Du kan välja dina ingredienser från början till slut och du vet vad allting innehåller. Välj smart!
Ett flygfritt år
En annan sak jag knappast skulle klara av. Inte för att jag måste få resa, men för att mina syskonbarn inte bor i Finland och för att jag inte har tid att besöka dem med tåg. Och de är så viktiga för mig att jag prioriterar dem framför miljön. Men för någon som kan avstå helt - gör det! Så smart och mycket billigare. Vill man t.ex. göra interrail genom Europa under sommaren kan man ju göra det i stället. Vilken upplevelse att åka tåg genom länder och se alla dessa landskap. En vacker dag.
Ett regnskogsskövlingsfritt år
Min favorit. Många produkter vi äter innehåller sådant som orsakat regnskogsskövling, ett allvarligt hot mot vår planet. Att världens lungor eldas upp för att ge vika åt andra odlingar är hemskt. Några saker man då kan undvika är palmolja och soja. Palmolja finns i en massa olika färdigprodukter som bl.a. glass. Se upp med det! Soja finns inte endast synligt i innehållslistan, utan är också något som ofta äts av de djur vi äter. Därför kan det vara bra att veta ursprunget om man äter kött - har den här kon ätit soja? I så fall kan man gärna tacka nej till det. Soja är en produkt jag hatar. Också delvis för att den ofta är genmanipulerad och innehåller lite Monsanto-fingrar, men av någon anledning blir folk arga på mig när jag säger det..
Visst, elektronikavfall är ett problem och strålningens påverkan kan man spekulera om. Jag förespråkar inte att man ska sitta dygnet runt vid datorn, men beträffande skolan känns elektroniken mer som en tillgång än ett problem.