Julkalender lucka 17: Ge en kompost!

17.12.2016 kl. 10:00

Ge en plats att lägga bioavfallet.

Lucka 17:

Har jag talat om för er att jag önskade mig en kompost då jag fyllde 13? Det var ganska ovanligt för en tonåring, åtminstone på den tiden. Hoppas det blivit vanligare sedan dess ;P. Jag fick den också och jag var så himla nöjd. Den halverade min familjs avfall och sparade dessutom pengar då inte sopbilen var tvungen att komma varannan vecka utan endast en gång i månaden. En kompost kostar lite mer men betalar sig tillbaka. Köp en till någon som faktiskt behöver (någon som har gård). Du kan köpa den tillsammans med någon annan för att spara pengar. Alternativt kan man köpa den till sin egen familj/sin sambo m.m. så får man själv också lite nytta av den då den kostat lite mer. Jag skulle bli glad om någon gav mig en kompost (igen)!

Kommentarer (1)
Ja visst känns det bättre att kompostera än att kasta matavfall i roskisen! På tal om komposter. Vi har precis köpt ett hus med kompost men känner oss helt vilsna. Komposten hade hunnit frysa nu till vintern och när man googlar runt om komposter är det som en enda djungel och verkar rysligt komplicerat att hålla komposten levande. Har du några tips på hur man sköter en kompost/väcker en frusen kompost till liv på våren? Tack för en inspirerande blogg!
Marie17.12.16 kl. 13:01
Hej! Om komposten inte är full är det bara att slänga på nytt bioavfall, men annars kanske ni kan hälla varmt vatten över och "tina upp" innehållet och försöka göra rum för nytt avfall? Jag är själv lite dålig med komposter eftersom det är så länge sedan jag bodde hemma med kompost, men jag skulle nog säga att man inte behöver så himla mycket mer än att aktivt fylla på den:) Och locket fast alltid! Jag tror man kan strunta i olika ämnen som skall försnabba processen, tycker sådant är onödigt och omiljövänligt.. TACK för din kommentar, gör mig på gott humör : )
17.12.16 19:17

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer