Är miljövänliga människor helt normala?

29.12.2016 kl. 07:00

"Normal" är ett farligt ord. Ingen är väl normal, alla är vi lite konstiga. Men i det här fallet (rubriken) syftar jag på ifall en människa kan vara som vem som helst annan och ändå leva miljövänligt. Kan man ha ett fungerande bra liv och fortfarande kalla sig grön?

Oh ja, det kan man. Och att vara miljövänlig är inte en kostnadsfråga - så vem som helst kan komma med! Jag har listat några lite mindre gröna fenomen och därefter föreslagit ett alternativ som inte tar bort av livskvalitén men som är mer eko!

Åka bil
 åka buss eller cykla/gå. Det här är enligt mig mycket bekvämare eftersom man a) inte behöver betala parkeringsavgift, b) inte behöver stå för bensin- och besiktningskostader och c) får lite extra motion på köpet.

Äta kött
 äta lite mindre kött. Det här har inte varit ett problem för mig och dessutom äter man mycket hälsosammare då inte varje måltid är 90 % kött. Vegemat är skitgott!

Shoppa loss
 välja second hand eller låta bli helt. Väljer man second hand sparar man redan mycket pengar och kan ändå ha en snygg garderob. Låter man bli helt slipper man stressen av överfulla skåp och golv täckta av kläder som inte passar. Minimalism är bra för hjärtat, tror jag.

Ha alla lampor på
 släck lamporna och ha en liten lampa i hörnet på i stället. Du sparar inte bara planeten utan också pengar och irritation eftersom mysbelysning är mer KIVA!

Ta emot plastpåse i butiken
 ha med en tygpåse! Kostar bara en gång och håller förevigt. Är mycket mer attraktivt än obehagliga plastiga säckar. Man är snygg i tyg!

Ta emot reklamblad
 ta inte emot reklamblad. Borden hemma hålls tomma och skräpkorgarna fylls inte hela tiden. Bekvämt!

Tvätta kläder med kemikalier
 använd tvättnötter! Går att återanvända och orsakar inte allergiska reaktioner. Kostar knappt någonting heller och är fantastiska.

Stressa efter presenter inför viktiga dagar
 ge en upplevelse i stället! Tid är mer värdefullt än pengar idag. Ingen har typ tid. Ge det i stället så slipper du Galna Dagar-köer och stora räkningar på kreditkortet.

Umgås med kompisar
 umgås med kompisar!

Som ni ser är det gröna livet inte så himla underligt. Man är som alla andra - konstig, unik och helt normal!

Kommentarer (2)
Jaa! Bra inlägg! :) och ett litet tidigt Gott nytt år på dig också Julia!
Daniela29.12.16 kl. 17:26
Tack och tack det samma :)
09.01.17 21:03
Jaa såklart att miljövänliga människor är normala. Känns som om det blivit nånslags "trend" att vara grön. Tycker själv att det kanske e lite underligt om man inte alls är grön. :D men i viss mån e är väl alla det? :)
my24.05.17 kl. 06:18
Hehe bra :D ibland tycker folk jag är så weird!! måste påminna om att jag är som alla andra.
24.05.17 19:15

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer