Kan man någonsin göra 100 % rätt?

02.01.2017 kl. 07:00

Mitt hemgjorda smör gjort på grädde är bättre än färdigt smör i plastförpackning - men ändå inte perfekt. Vilket är okej.

När man vill leva miljövänligt vill man ofta att det blir så rätt som möjligt. Det är ju självklart. Problemet är att det ändå är nästintill omöjligt. Precis som man inte kan vara alla till lags, så kan man heller aldrig välja en produkt som är perfekt ur ett etiskt perspektiv.

 

Du kan välja en ekologisk och etiskt producerad produkt. Den verkar perfekt och fin. Men den är transporterad över hela världen = transportutsläpp.

Du kan välja en inhemsk produkt som transporterats korta sträckor och som är tillverkad av utsatta i samhället. Väldigt etiskt och fantastiskt att stöda denna typ av välgörenhet - men produkterna i sig kanske är tillverkade av material som är miljöfarliga och så vidare.

Att köpa en produkt som stöder t.ex. forskning om olika sjukdomar eller som ger pengarna till fattiga länder är ju väldigt fint. Men även här kan det hända att det ökar avfallen i världen och kanske stöder dåliga arbetsförhållanden och allt det där.

Att köpa second hand är alltid väldigt väldigt positivt då det inte stöder dåliga arbetsförhållanden, låga löner, produktion av besprutade bomullsfält som kan ge bonden tumörer osv osv, men det leder ibland däremot till att folk tänker att de kan köpa nytt hela tiden för att de ändå kan sälja det gamla på loppis sedan.

 

Ja, ni fattar. Det är i princip omöjligt att göra något som är rätt på alla plan. Det skulle ju vara fint om det vore så men nej, vet ni. Det går inte. Tänk er att jag tillverkar den felfria produkten och sedan säljer den. Även om allt är bra med det jag säljer, så kräver det redan energi/ström att jag t.ex. fotar produkten och lägger upp den på nätet. Och så transporten av produkten/avhämtningen av produkten, det är också något som bidrar till förhöjda koldioxidutsläpp. Det går inte att göra något perfekt. Och därför tycker jag att alla måste sluta oroa sig så mycket, välj det bästa alternativet, även om det inte är perfekt. Och man får kalla sig miljövänlig trots att man inte har den mest etiska lilla prylen i sitt hem. Vi måste göra tröskeln lägre för människor att våga kalla sig miljövänliga. För redan det faktum att vi andas gör att vi orsakar koldioxidutsläpp och inte är vi ju automatiskt icke-eko för det!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer