Att tala framför publik

29.12.2016 kl. 20:00

Jag älskar att tala framför publik men jag vet att många andra ofta är nervösa för den typens uppgifter, så jag tänkte dela med mig av några tips hur jag gör för att skaka av mig det som känns jobbigt.

Visa aldrig att du är nervös
Jag har tittat på människor som talat framför publik. Och jag har kommit fram till några saker: människor som är nervösa rör på sig ovanligt mycket och på extremt onaturliga vis. Att stampa med ena foten är ett tecken på nervositet. Att hela tiden rätta till håret är ett annat. Att skratta hela tiden är ett tredje. Att hela byta ställning är ett fjärde. Försök bli medveten om vad just du gör och inse att a) det kanske känns lättare att göra de här ovanliga rörelserna när man är nervös men b) alla kommer i så fall märka att du känner dig obekväm.

Tala långsamt
Inget kan gå så fel som när du stressar dig igenom någonting. Snart börjar du sluddra och läsa fel bokstäver och göra andra galenskaper. Genom att låta en kort tystnad ske då du andas in riktigt lugnt kommer du att undvika så mycket problem. Ofta känns den här tystnaden som en evighet men märks knappt utåt.

ÖVA
Om du inte har övat så säger jag bara: SKYLL DIG SJÄLV. Det allra dummaste man kan göra är att inte vara förberedd. När jag höll min första Zero Waste-föreläsning hade jag övat så fruktansvärt mycket att jag kunde ha rabblat upp hela snacket i sömnen. Jag behövde inte titta ner på mina papper för jag kunde koppla alla PowerPoint-slides till olika repliker. Och när man övat så att allt kommer utantill - då behöver man inte ens längre säga exakt det man tänkt säga. För man lär sig helt enkelt vad det man talar om handlar om och det gör att man kan snacka fritt - vilket publiken älskar.

Titta människor i ögonen
En viktig. Jag tycker att folk lyssnar mer på mig om jag får ögonkontakt med dem. Och så är det viktigt att man tittar alla i ögonen och inte stirrar sig galen på bara en i publiken. Kanhända att hen får lite creep-vibbar dessutom om man gör så.

Tala högt
Att sitta i publiken och inte höra ett skvatt. Då kan man lika bra gå hem. Så tala högt och tydligt och våga göra gester med händerna så att du inte ser ut som en tyst liten stel docka. Kroppsspråk som används rätt (dvs inte nervöst stampande) kommer att göra föreläsningen mer inspirerande.

Inse faktum om publiken
Om du är nervös inför någonting så är det antagligen för att du tror att du kommer att misslyckas och att alla kommer att skratta åt dig. Men tänk annorlunda och inse att det faktiskt kanske blir så bara därför att man är nervös! Så slappna av. Gör din grej. Glöm bort att publiken är där. Och om allt skiter sig - du dör ändå inte.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer