Fem miljöproblem och hur vi kan lösa dem

22.12.2016 kl. 20:00

1. Plast i haven, på marken och överallt som bl.a. blir mikroplaster och äts av djur

Börja leva plastfritt! Det är mycket lättare än du skulle tro. Älskar du glass? Köp i stället en förpackad i endast kartong. Älskar du kött? Köp i lösvikt i egen låda eller köp vilt direkt av jägaren! Gör din egen tandkräm och byt ut plastredskap mot naturmaterial. Zero Waste-tips hittar ni under min Zero Waste-kategori.

2. Stigande världstemperaturer

Orsaken att det blir varmare på jorden i och med klimatförändringen är att växthusgaserna ökar. Koldioxid och metan är två viktiga växthusgaser. Om vi kan minska på dem genom våra val i vardagen kan vi också göra en märkbar förändring. Om man stöder produktion av nötkreatur och skall ha kött och olika mjölkprodukter på bordet vid varje måltid så stöder man även ökningen av metan i atmosfären. Om man kör bil eller t.ex. konsumerar kläder med ett så kallat inbyggt koldioxidutsläpp är man också en orsak till mer koldioxid i atmosfären. Minskar man på animaliska produkter, cyklar och går mer än man kör bil och konsumerar mycket mindre så lovar jag att man gjort riktigt bra ifrån sig!

3. Förorenade och illamående hav

Att haven inte mår bra borde vara något vi verkligen prioriterar att förändra. Överfiske, avfall, kemikalier som kommit med regnvattnet, båtar som kastar i avföringen i havet och all bensin som läcker ut är ett hot mot livet i havet och mot oss människor. Överfisket har i sig redan många negativa sidor, som t.ex. det faktum att vi matar fiskarna med mat som i slutändan kan övergöda haven och bidra till fler alger. (Jag stöder vild fisk till 100%! Glöm laxen och köp gös eller abborre eller något annat fantastiskt gott i stället. I Åbo kan man bl.a. få det från saluhallen). Avfall som hamnar i havet kan innehålla olika kemikalier (tänk er t.ex. en schampoflaska som man inte sköljt ur ordentligt) som är giftiga för bl.a. fiskar. Kemikalier som man besprutat jordbruk med och som sedan med regnvattnet sköljs ut i havet bidrar också till övergödning. Och. Så. Vidare. Stöd därför ekologiskt jordbruk, skräpa aldrig ner och köp vild fisk!

4. Människors attityd

Trump och andra päron menar att klimatförändringen är en bluff. Vet ni vad? Den är inte en bluff. Vi människor har orsakat att temperaturerna stiger vilket i sig leder till att glaciärer smälter och att vattennivån ökar och i värsta fall blir det kanske kallare i Finland då Golfströmmen kan påverkas av det förhöjda vattnet. Klimatförändringen är inte ett skämt. Genom att sprida det här budskapet kan du göra stor förändring! Du kan börja med att skriva en status om det på Facebook. Har du tur kommer någon att nappa på och börja leva miljövänligt.

5. Konsumtion

Konsumtion är min värsta fiende. När jag läser om galenskaper som skett i och med Black Friday och när jag hört om människor som shoppat bort hundratals euro på plagg av riktigt dålig kvalitet, då blir jag faktiskt så förbenat ledsen. Jag orkar inte. Varför är vi skolade till att älska shopping och slit och släng-kultur? Snälla kan vi göra en förändring? Här kommer några roliga fakta: 1) du behöver inte allt du ser i butiken och 2) överdriven konsumtion är bland det minst etiska som finns. Om du kan övergå till att köpa begagnat i stället för nytt gör du en enorm skillnad. I varje klädesplagg finns nämligen en transport bakom. Transporten har med hög sannolikhet bidragit till förhöjda koldioxidhalter i atmosfären (= varmare på jorden!). När plagget producerades har man kanske använt sig av besprutade tyger som förstört lokalmiljön och i värsta fall givit producenten cancer. Dessutom har barn och kvinnor arbetat för det här och fått minimala löner och noll sjukförsäkring. Vissa har kanske till och med dött. Så nej, jag är inte okej med onödig konsumtion. Inte.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer