Framtidens marknad

17.01.2017 kl. 07:00

Är framtidens hobby spelkvällar framför shoppingrundor?

Jag tänker ohälsosamt ofta på problemen med konsumtion. Jag kan verkligen börja älta i hur katastrofalt det är att det köps och slängs så mycket sådant som inte är nödvändigt. Det vänder sig i magen på mig. Men så är allting dubbelsidigt också. vi behöver en bra ekonomi för att landet skall kunna fungera. Men vi behöver också miljön och då kan vi inte konsumerar som vi gör idag. Och ärligt: miljön är viktigare än ekonomin.

Men går det att göra något som kunde balansera både miljö och ekonomi jämlikt? Jovars, vänner, jovars. Genom att mer och mer gå mot att konsumera tjänster och upplevelser i stället för fysiska produkter, undviks produktionen av någon omiljövänligt och oetiskt, samtidigt som ekonomin ändå inte lider. HUR bra?

Jag ser framför mig framtidens marknad som en plats där begagnade saker samt viktiga och kvalitativa tjänster och händelser är i fokus. Ordentliga second hand-butiker, airbnb för prylar (uthyrning) och konsultföretag framför klädföretag. Vilken värld det skulle vara. Vilken värld.

Kommentarer (2)
jag har såå svårt att ens börja tänka på min konsumtion. Vet på nått vis att det inte är bra att förbruka så mycket som vi gör idag men har nån slags förträgningsgrej kring det där :(
ISA17.01.17 kl. 17:38
Det där är väldigt vanligt, jag har själv gjort lika många gånger! Om man älskar att shoppa tycker jag att second hand-shopping definitivt är värt att testa, det finns så otroligt mycket fint som är begagnat. Ett bra sätt att inte avstå från något man älskar men ändå göra ett bra val :) kram!
17.01.17 18:32
för mig konsumtion och problem med ekonomi versus miljö är nåt som ledde mig att studera samhällsvetenskap och miljöpolitik. men det är ju vad vanliga människor gör i deras livet som är viktigaste.

i alla fall, jag har längtat efter finska zero waste inspirationen för så länge och nu hittade jag din blogg! jag tycker att det är jätte cool, älskar din attityd också :)
Ira19.01.17 kl. 01:29
TACK för din kommentar Ira:) Blir jätteglad, hoppas att du vill komma tillbaka och läsa många gånger!
19.01.17 16:20

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer