Spara 12000 kg koldioxid på ett år

16.01.2017 kl. 07:00

Hej!

Jag räknade ut mina koldioxidutsläpp innan jag flög till Filippinerna, och det var ca niotusen kg. Nu räknade jag om och gjorde vädigt exakta uträkningar, och resultatet blev tyvärr större: tolvtusen kg. Det är mycket. Jag vill hur som helst poängtera att man inte kan lägga hela 12000 på endast mig, eftersom jag flygit med andra personer. Den långa flygresan, Amsterdam-Manila-Amsterdam, krävde ungefär 9700 kg koldioxid, och delas den mellan mig och de andra 400 passagerarna, så är det ca 25 kg per person. Så visst, jag kan välja att endast kompensera för 25 kg, men det känns dumt eftersom att jag ju vet att ingen annan i flyget troligtvis har tänkt kompensera sin del.. så jag skall göra mitt bästa för att uppnå 12000 kg icke-koldioxidutsläpp! HUR?

Jag brukar vanligtvis kanske köpa kring fem stycken t-skjortor per år och om jag 2017 endast köper second hand och alltså låter bli dessa fem, sparar jag ungefär 30 kg koldioxid (källa).

Jag köper nog varje år nya jeans, men i år tänker jag behålla mina gamla och låta dem fixas eller endast köpa second hand. Om jag köper 2 jeans per år men inte gör det i år sparar jag 35 kg koldioxid (källa).

Om jag flyger endast en gång i stället för två till min syster och syskonbarn (släng ingen skit på mig här, de är viktigast i världen för mig), så sparar jag 925 kg koldioxid (medräknat bussen till och från Helsingfors flygplats) (källa).

Om jag bestämmer mig för att äntligen uppfylla min dröm och cykla till och från min sommarstuga en gång, i stället för att ta personbil, så sparar jag 41 kg koldioxid (källa: 100 sätt att rädda världen + egna uträkningar).

Om jag byter ut varannan köttmiddag mot en vegansk middag, sparar jag 125 kg koldioxid på ett år (källa: 100 sätt att rädda världen + egna uträkningar).

Jag skulle spara 845 kg koldioxid om jag tar tåget till min syster i stället för att flyga dit, den där ena gången per år jag skulle besöka henne (källa). Här har jag hur som helst inte lyckats ta reda på vad båten från Åbo till Stockholm skulle vara i koldioxidutsläpp.


Som ni ser når jag inte närapå heller 12000 kg. Vissa saker gör jag redan och kan därför inte minska (t.ex. att tvätta i 30 grader i stället för i 40), men hur jag än vänder och vrider på saken så är flygandet oerhört dåligt för miljön. Jag gör ändå mitt bästa. Min personliga del av långa flyget lyckas jag ju kompensera, men inte alla passagerarnas utsläpp. Har ni fler tips?

Kommentarer (1)
Jag blev vegetarian 2 år sedan för att kompensera för en resa till Tanzania haha! Viking Lines Viking Grace är bland de effektivaste båtarna och de har väldigt vänlig kundservice som säkert kan hjälpa dig räkna! Det som är svårt med dessa uträkningar är dock hur mycket av båtens utsläpp som ska allokeras på varje medpassagerare då det finns 30 ton lastbilar på bildäcket som ju är godstransporter
Felicia18.01.17 kl. 23:18
Jag går mer och mer mot det veganska hållet så det är ju åtm positivt:) Kanske jag måste kontakta Viking Line också :D
19.01.17 16:20

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer