9 konreta sätt att spara lite vatten

22.01.2017 kl. 11:00

Diska med havsvatten på sommarstugan. Det är gratis dessutom och fungerar hur bra som helst.

Ha en hink i duschen dit allt det kalla vattnet hamnar innan du når rätt temperatur för att tvätta dig. Det här vattnet är ypperligt till t.ex. bevattning av växter.

Om du behöver låta kärl vara i blöt, försök då spara vatten genom att "turas om" med vilket kärl som har vatten och häll alltid det använda vattnet från ett kärl till ett annat för att blötlägga.

Koka pasta/ris/quinoa i vatten där du redan kokat olika grönsaker. Du sparar vatten och energi (då vattnet fortfarande är varmt) och samtidigt tas en hel del näring tillvara då pastan/riset/quinoan suger åt sig det.

Det ryms alltid mer kärl i diskmaskinen än man skulle tro. Skålar kan ligga över andra skålar eller över tallriksrader eller besticklådan. Tallrikar kan alltid stickas in lite här och där åt olika håll. Ju mer du diskar med samma mängd vatten, desto bättre.

Skölj av yoghurtkartonger och andra material du sorterar med "smutsigt" vatten, t.ex. sådant som samlats i en skål i diskhon. Det viktigaste är att få bort resterna ur t.ex. yoghurtkartongen, och då har det ingen skillnad om det är med perfekt rent vatten eller sådant som är "använt".

Låt inte toalettstolen vara en sopkorg. Ju mindre onödigt du slänger i den, desto färre spolningar.

Tillred vegetarisk mat oftare, det går väldigt mycket vatten åt till att producera kött.

Öppna kranen lugnt och inte med hastiga rörelser. Öppnar man kranen för hårt sprutar den ur sig onödiga mängder vatten. Dessutom är det störande då det stänker överallt.

Kommentarer (2)
hej Julia jag kom att tänka på en grej som jag stötte på här i veckan. Minns nu inte helt klart var jag läste det eller var jag hörde det men tydligen så att för varje googlesökning krävs ungefär lika mycket energi som när man kokar vatten i en vattenkokare (och dom ligger ju rätt så högt på energiförbrukning som du kanske redan vet). Så jag funderade lite, vad har du för åsikt om det här med internetanvändning som en form av slöseri med energi som skulle kunna sparas och användas till annat?
fia, det blåa köket22.01.17 kl. 14:34
jej äntligen någon som hittat info om det där!! Jag har själv velat veta det! Jag trodde dock att energiförbrukningen skulle ha varit mindre haha, så nu blev jag lite rädd. Det är klart att jag tycker att energi används helt för mycket i onödan om man bara slösurfar m.m., och där är jag själv en som inte alls har koll på hur mycket jag surfar - men mycket iaf! Jag tycker ändå att det för med sig så mycket gott också att använda internet då man inte behöver skicka fysiska brev och man kan lämna in skolarbeten som elektroniska dokument osv, så jag ser ändå internetanvändning som mer bra än dåligt ur miljösynvinkel. Så jag tycker att internet inte är en synd eller hur jag skall säga, men samtidigt vet jag ju att det drar ström och det bästa skulle ju vara om man minskade på det. Jag har ofta tänkt på t.ex. skolans datasaler som är fulla av datorer som bara drar ström och väldigt få människor använder. Där kunde energin absolut användas till något bättre! Dessutom drömmer jag om en cykel i vardagsrummet som kunde producera el :D då kunde man med gott samvete surfa!
22.01.17 22:54
Hej! Äter du vegetariskt/veganskt?
Vera22.01.17 kl. 21:01
Hej, nej jag är inte vegetarian eller vegan men jag äter väldigt mycket växtbaserat:) mina måltider är ofta både kött- och mjölkfria men jag lever ändå inte så 100 % så därför kan jag inte kalla mig det!
22.01.17 22:55

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer