Jag är grön i Åbo, del 6

23.01.2017 kl. 07:00

Idag får ni bekanta er med Sara, min gamla kompis från handbollstiderna. Hon går gärna på loppis, äter gärna vegetariskt och bryr sig om miljön - och njuter av livet!

Hej Sara, vad gör du för miljön?
Jag tycker inte själv att jag är särskilt grön, men jag försöker ändå göra goda val och jag bryr mig om miljön. Jag källsorterar, äter väldigt mycket vegetariskt och har minskat på bl.a. mjölkprodukter väldigt mycket. Dessutom är jag väldigt konsumtionskritisk och tänker ordentligt för innan jag köper något.

Vad är ditt bästa second hand-köp?
Det är nog antagligen de här leggingsen jag köpte på ett loppis i New York. Min halsduk är också därifrån och så tycker jag också om att alla mina tallrikar är begagnade och ofta opar. Jag väntar på att jag får ordna stora middagsdukningar för bekanta och då ha tallrikar och glas och bestick som alla är olika. Jag vill inreda med bara loppisgrejer!

Du bodde i Rom i ett år, på vilket sätt skiljer det sig från Åbo med tanke på miljövänlig livsstil?
Det är ganska lika men till exempel satsar man mer på säsongsvaror där, man kan alltså inte nödvändigtvis köpa en melon året om så som här i Finland, utan den finns i butiken då när den är som bäst. Det är miljövänligt och bra, och dessutom är det mycket godare och näringsrikare att äta enligt säsong. I Finland är grönsaker och frukt ofta plastförpackade medan det inte var så i Rom och till skillnad från torghandeln i Åbo där det kan vara svårt att hitta ekologiskt, så ordnades varje söndag ett "ekotorg" i Rom. Överlag är det ofta lättare att leva mer miljövänligt i ett varmt land än i ett kallt, men å andra sidan fungerar inte allt perfekt i Italien, så...

Vad skall man tänka på då man köper kläder?
Att man endast köper sådant som man på riktigt behöver och vet att man kommer att använda!

Kan du dela med dig av dina bästa vegetariska och/eller veganska mattips?
Hummus och linsgryta är väldigt gott, liksom vegeburgare. Så tycker jag också om färska vårrullar med t.ex tofu. Jag har också gjort pasta med krämig vegansk ost, där osten var gjord av blomkål, olja och kryddor.

Hur kan vi rädda världen?
Människors attityd är avgörande och vi måste minska vår konsumtion och leva närmare naturen.

Tack Sara!

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer