Krångliga Zero Waste-alternativ i hemmet

28.01.2017 kl. 10:00

Det finns vissa prylar jag inte ännu kunnat byta ut mot Zero Waste-alterativ. Jag har hur som helst inte heller hamnat ut för en situation där jag skulle behöva skaffa något av detta eftersom jag haft det hemma. Men någon gång tar ju mina pennor och mitt smink slut, what to do then?

Glödlampor
Köp dem antingen utan förpackning eller i kartongförpackning. När de sedan gått sönder kan man antingen göra en vas av dem eller lämna in för återvinning.

Smink
Köp i antingen plastfritt eller återvunnet material. Det är väldigt lätt att göra t.ex. hudkräm m.m. själv (finns recept på nätet) och på det sättet undviker man förpackningar. Jag har concealer och foundation som är vegansk och i förpackning av återvunnet material. Maskara går att göra själv men jag har testat och blev otroligt missnöjd. Det skall finnas maskara i glas i USA men jag har inte hittat i Finland, så det är fortfarande ett problemområde.

Bläckpennor
Det finns bläckpennor/kulspetspennor som man kan fylla på men än så länge har jag bara hittat dem i USA och frakten känns lite galen. Har någon tips?

Toalettborste
Inte ett problem längre! Jag beställde hem toalettborstar i ... TRÄ och med naturborst. De är helt komposterbara. Jag köpte dessutom en ställning till, i rostfritt stål. Förut var detta ett problem för mig, men nu har jag lyckats lösa det.

Toalettpapper
Fortfarande ett problem, då jag inte hittat rullar som inte är inlindade i plast. Vet någon var man kan hitta plastfritt? (Obs: dusch och handduk är inte ett alternativ för mig).

Miljövänlig/a/t diskmaskinstabletter/diskmaskinspulver
Jag har tabletter men de kommer i en liten plastfolie. Vill inte byta ut mot icke-miljövänliga utan plast, så folien åker rakt ner i min Zero Waste-burk. Skulle ändå vara kul med ett bättre alternativ.

Kommentarer (6)
Från paperikauppa på Fredriksgatan i Helsingfors brukar många köpa (vad jag tror är) kulspetspenna och påfyllning :)
Alexandra28.01.17 kl. 11:51
Så bra, måste researcha detta:) tack!
28.01.17 16:26
Kolla in Maria Åkerbergs smink, kanske är något? :)
Cecilia28.01.17 kl. 12:33
will do, tack! :)
28.01.17 16:26
Min mor använder en blandning av salt, bakpulver och fairy/annat diskmedel. funkar hur bra som helst i stället för tabletter! :)
ida s 28.01.17 kl. 14:33
Oj vad roligt, jag måste testa om det skulle gå att göra med min hemgjorda "fairy" :D
28.01.17 16:27
Hej!
Jag har inte kommenterat din blogg förtur, men måst göra det nu.. :)
Läser din blogg alltid nu och då, tycker det är intressant! Har några saker jag funderar på varje gång jag läser :D

Jag vet att du handlar grönsaker på torget för att undvika plastpåsar och klistermärken.. varför handlar du inte grönsaker på Lidl? Du behöver ju inte ta plastpåse och de väger i kassan = inget klistermärke. Är de för att det inte är ekologiskt eller? :)

Och kanske inte helt en fråga men... Varför/har du funderat på..
Varför startar du inte ett eget zero waste företag/butik/webshop där du säljer allting på typ lösvikt.. tänker alltid på denna ide som lösning på ditt toapapper-problem.. toapapper i lösvikt :DD gör ett avtal med någon fabrik och leverantörer om hur saker skickas/packas eller hämtas så att det fungerar med ZW
Matilda28.01.17 kl. 15:52
Smart, aldrig tänkt på det där med Lidl :) jag har hur som helst slutat gå till Lidl för att jag tycker att så mycket är förpackat och väldigt få saker är eko (nu tänker jag inte endast på grönsaker m.m.), så då känns det lättare att gå till en butik där mer saker överlag är eko:) men så gillar jag också att gå på torget, man talar på ett helt annat sätt med människor där! Och sedan till din fråga, vad roligt att du tänkt på detta haha :D jag fick faktiskt ett erbjudande om att starta en ZW-butik i Åbo men tackade nej för det är inte det jag vill göra, även om man kanske skulle tro det. Jag vill jättegärna ha en sådan butik hit men jag vill inte själv vara den som sköter om det. Jag har hur som helst andra planer om företag jag vill starta gällande min livsstil, men det är hemligt tillsvidare :P tack för din kommentar!
28.01.17 16:29
Inte dåligt med komposterbar wc-borste! Hur gör du när du sen ska slänga den/kompostera? Har en sådan diskborste i trä. Ska man typ gräva ner den i marken om man bor i höghus å inte har kompost?... :D
Malin L29.01.17 kl. 16:09
Haha, jag vet faktikt inte :P själv bor jag i höghs men vi har bioavfallssortering på gården så dit åker den sen! Annars kanske man får ta med den till en skog och gräva ner där när ingen tittar på :D:D
29.01.17 21:04
Alltså man kan inte annat än inspireras av ditt engagemang. Tycker du är en bra förebild gällande just engagemanget, att det liksom går att banta ner sitt skräp och hitta mer miljövänliga alternativ om man anstränger sig lite. Överlag är det ju rätt svårt att få människor att engagera sig, så beundrar det på något vis :) Gillade toalettborste-tipset också!
Emily29.01.17 kl. 20:34
TACK Emily <333 Så glad att du skrev det här, det gjorde verkligen min kväll! Det är så lätt att minska åtm på något och man behöver ju verkligen inte gå hela vägen och leva zero waste om man inte vill det:) tack!
29.01.17 21:05

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer