Alla förändringar mot det bättre är bra

03.02.2017 kl. 07:00

Jag är lite trött på hur man får kritisera människor för att de inte är perfekta miljömänniskor. Ganska trött på kritik utan grunder annars också. Men det finns framförallt problem med att kritisera människor som försöker göra något bra. Människor som vill rädda djur och planet, stå för barnens rättigheter, personer som är feminister och ja, allt det där. Rasismmotstånd, inkluderande arbete för människor med fysiska förhinder och kampen mot mobbning. Människor som försöker göra bra men som inte gör tillräckligt bra enligt kritikerna.

Vi måste sluta kritisera människor som försöker göra något bra. Vi måste sluta kommentera att någon inte är en miljöhjälte om hen (förutom allt bra personen gör) gör ett snedsteg nu och då. Vi måste sluta kommentera att någon som arbetar för t.ex. syriska barns välmående är dåliga för att de inte också arbetar för finländska barn. Vi. Måste. Sluta. Kritisera.

Om någon får för sig att kritisera mig har jag nuförtiden bara börjat ignorera att någon annan vill trycka ner mig. Stackars den personen, helt enkelt. Stackars den personen som inte har bättre för sig. Under tiden personen skriver arga kommentarer eller ringer upp en och klagar över hur skit man är, skulle hen ha kunnat göra enorma förändringar för en bättre värld. Men istället valde personen att klanka ner på någon som jobbar så hårt det går för att skapa skillnad.

Ganska tråkigt eller hur? Så om din vän bestämmer sig att vara vegan men fortfarande kör bil överallt, skippa kritiken och hylla din kompis istället för den insats som hen vill göra! Om din vän vill hjälpa syriska barn, låt bli att säga att barn i Finland också skulle behöva din kompis hjälp. Låt bli att endast se det negativa i allt det goda någon annan gör. Det skapar negativ stämning och olust att överhuvudtaget göra något alls.

Kommentarer (3)
Jättebra skrivet!!! Håller med dig! Mindre kritik och mera kärlek :)
Corinne04.02.17 kl. 13:49
Jaa:)
04.02.17 17:05
Hej! Passar inte alls till inlägget, men: var i åbo köper du ost? Och Joghurt? Kan inte hitta utan förpackning. Och hur gör du med mjölk? Kan man lägga mjölkartonger till återvinning? Tack i förväg!
Anonymous04.02.17 kl. 14:01
Hej! Jag äter inte själv ost så jag köper inte det:) Yoghurt däremot tillåter jag mig själv att köpa eftersom kartongförpackningen ändå går att sortera. Jag önskar att man kunde få det i lösvikt dock!
04.02.17 17:05
Håller helt med dig!
Daniela06.02.17 kl. 20:30

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!

Kategorier

Senaste kommentarer