Lär dig shoppa second hand!

06.03.2017 kl. 07:00

Några av mina loppisfynd

Många människor förundrar sig över hur jag alltid hittar så fina kläder på loppis. Det är ju en vanlig fördom att det mesta är sjabbigt om det är begagnat, men jag tycker ju inte alls det. Jag älskar att gå på loppis, också fast jag inte skulle hitta något. Men hur gör jag egentligen för att fynda? Jag har några tips!

 Gå till de stora loppisarna för bästa resultat. Jag föredrar alltid Manhattan i Åbo framför allt annat, men säkert är t.ex. Kirppiscenter i Länsikeskus lika bra. Stora loppisar med hyllor på rad kan erbjuda hur fina skatter som helst. I Åbo åker buss 20 (Muhkuri) till Manhattan, avgår från hållplats T10 vid torget!

 Ha ett tema då du går på loppis. Ibland brukar jag satsa på att hitta skor, ibland på basplagg och ibland på klänningar. Det är så mycket större chans att hitta vad du vill ha när du vet vad du letar efter. Om du bara vill hitta "något fint" är sannolikheten inte så stor att du gör det. Var specifik! Tänk ungefär "jag behöver en svart långärmad vardagsskjorta". Då ser du inte ens de andra färgerna runt dig, utan fokuserar bara på det svarta. Mycket lättare än att se på allt! Om jag har "olika teman" på samma dag brukar jag ta två rundor. Om jag skall hitta både skor och lilafärgade jackor, då går jag först en runda med fokus på jackorna och därefter en runda med fokus på skorna (eller tvärtom). Då vet jag att jag inte missar någonting.

 Gå igenom allt! Hoppa inte över en hylla bara för att några människor just då tagit över och du inte kommer åt den. Memorera numret på hyllan och kom tillbaka lite senare.

 Ta med dig allt, som ser ens någorlunda lämpligt ut, till provrummet och fokusera inte alltför mycket på storlekar. M kan vara för liten för någon som annars använder M, eller så kan den vara stor. Storlekar är bara riktgivande men aldrig absoluta. Om du hittar en fantastisk klänning som är riktigt dyr, ta med den till provrummet ändå. Om den sedan visar sig vara för stor eller liten eller ful i modellen så vet du att du med gott samvete kan lägga tillbaka den på hyllan och inte betala för den.

Har ni några tips?

Kommentarer (2)
Vi har helt ok loppisar här i Borgå. Goodstore har just öppnat här och där hittade jag bra fynd :)
Daniela 06.03.17 kl. 08:20
Så bra! :) Är det ett stort loppis?
07.03.17 08:35
Älskar Åbo loppisarna och hittar jätte mycket fint där både till hemmet och i klädväg.Mina barn älskar också att få komma med på loppis runda, dom har lärt sig att man kan göra mycket fynd för en liten peng.Mitt tips är att lära sig från en tidig ålder att loppis inte är något dåligt...min äldsta flicka hittade massor med fina kläder då hon var i tonåren .En del av hennes kompisar kunde köpa en dyr märkes jumper medan min flicka kunde ha tre kassar med fina kläder från loppis ,inklusive också något märkesplagg.Rekomenderar varmt loppis...är så jäkligt kul.
L07.03.17 kl. 13:55
Så bra!! Man borde absolut lära barn sedan de är små att loppis är coolt och inte pinsamt! Just det där att man kan hitta märkeskläder för en billig peng på loppis är så fint! Då blir det inte så att endast privilegierade människor som har råd att lägga halva lönen på en skjorta av ett visst märke får bära de kläderna - utan det blir tillgängligt för alla :) loppis gör världen mer jämlik!
07.03.17 16:41

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!