Listan om Ekofastan

01.03.2017 kl. 07:00

Hur glaaaad att det fanns en lista om Ekofastan på Ratatas hemsida! Här kommer mina svar:

När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället?
Varje gång mina byxor får hål väljer jag att sy dem (eller låta sys) istället för att köpa nya. Om jag haft stora cravings på nya plagg (t.ex. den rosa pälsjackan, omagaad) har jag försökt intala mig själv att jag bara är intresserad av plagget just nu för att det är trendigt, och att det är onödiga pengar att slösa eftersom plagget kommer att vara ointressant om mindre än ett år.

Vad köpte du nytt senast? Varför?
Jag köpte ju egentligen inte nytt eftersom det jag köpte var begagnat, men hur som helst så vad det snygga basplagg från ett loppis. 

Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva?
Det är mer än okej! jag ger också gärna bort sådant jag själv inte längre använder. Jag fick en använd temugg av min syster i julklapp för att hon hade så många och visste att jag vill ha en själv.

Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det?
Böcker lånar jag konstant och lämnar tillbaka innan datum. Sedan lånade jag en hel del kläder av min syster och bekanta inför Filippinerna-resan; t.ex. ryggsäck, klänning, sneakers, flipflops osv.

Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis?
Jag kan väl inte säga det tillräckligt många gånger, men Manhattan Kirppiscenter i Åbo är himlen på jorden.

Vad reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell?
Jag sydde ett par byxor som hade hål. Jag syr också själv in byxor som är för långa. Är hålen krångliga och stora för jag dem till en expert.

Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis?
Jag äger en klänning med min syster och möbler med min pojkvän.

Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer?
Jag blir nog lyckligare av färre grejer så länge som de är trevliga och användbara. Jag skulle inte vara lycklig av ett par jeans jag inte trivs i men nog lycklig i ett par som sitter perfekt, även om de skulle vara de enda byxorna jag har.

Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det?
Jag brukar rensa bland papper. Allt från små onödiga lappar som blivit kvar till större A-fyror med text på båda sidor, t.ex. Allt åker ner i min pappersinsamling.

Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips?
Mycket mer än bara krukor kan agera krukor. Det kan vara glasburkar, skålar, djupa tallrikar, glas för värmeljus, kastruller, söndriga stövlar osv. Ganska mysigt när man använder det man har.

Kommentarer (1)
Wow, kul att du villa svara på ekofasta-listan. Du kör hardcore ekofasta mest hela tiden :-) Ska dela ditt inlägg på ekofastans facebooksida.
Simon02.03.17 kl. 08:36
Såklart jag vill :) och tack för länken!!
02.03.17 15:50

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!