Om bra ekonomi och illamående planet

05.03.2017 kl. 20:00

Att sälja saker gjorda av återvunnet material är också ett bättre alternativ för miljön och ekonomin kombinerat.

Ett argument som jag ofta hör om varför konsumtion är viktigt, är att det gynnar ekonomin. Och det gör det ju. Ju mer vi sliter och slänger, desto bättre mår ekonomin. Absolut. Men desto sämre mår också planeten.

Det finns nog en lösning på hur vi kunde gynna både miljö och ekonomi, och det är genom att satsa på mer icke-materiell konsumtion. Kultur, som t.ex. teater, bio, musik, dans, muséer m.m. kräver inte samma form av slit och släng-tänk som en HM-fabrik i Bangladesh (och konsumenterna i västvärlden). Samma sak med andra sorters upplevelser, som naturstigar, seglatser, äventyrsbanor, tävlingar osv. Eller t.ex. tjänster - städning, personlig assistens, privatundervisning m.m. Varför inte satsa mer på sådant och mindre på det materiella? Alla pengar gynnar ju ekonomin, oberoende om det innebär att du säljer något fysiskt eller något som man kan uppleva.

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!