Fem sätt att förbättra världen här och nu

13.03.2017 kl. 07:00

Sprid lite ljus i världen


Bevara regnskogarna genom att undvika icke-ekologisk soja, djur som ätit soja (gäller både kött- och mjölkprodukter) och palmolja. Certifierad soja och djur som ätit finskt havre (t.ex.) är skonsammare alternativ. Palmolja är enkelt att undvika genom att låta bli att köpa färdiga produkter. Problemet med soja och palmolja är att man skövlar regnskog för att odla av dessa istället (och det är inte så värst småskaligt).


Ge bort dina kläder du inte längre använder till frälsningsarmén eller insamlingar för asylsökande istället för att sälja. Jag kan såklart inte tala för alla finska medborgare och asylsökande men jag tror att de flesta asylsökande som nyligen anlänt hit behöver kläderna mer än man själv behöver pengarna man kunde få för dem.


Gör mat på sådant du har hemma. Man hittar ofta ovanligt mycket torrvaror man inte visste om, bara man lite rensar. Jag lyckades göra en god quinoaportion med kokosmjölk och gammal palsternacka och morot fast jag trodde att jag inte hade något hemma. Ofta finns det någonting och att göra såhär tvingar en att vara kreativ i matlagningen och det här minskar matsvinnet i världen (på riktigt).


Donera mer. Du kan donera 50 cent om du inte vill ge mer men allting är faktiskt mer än 0 euro. Donera till föreningar som arbetar med välgörenhet (stor kärlek för t.ex. Operaatio Ruokakassi) eller naturskydd eller annat viktigt. Rädda pandorna i Kina, asylsökanden världen över, de utsatta i USA, gatubarnen i Sydamerika, djuren i regnskogarna, kvinnor som känner att de måste sälja sig själva, sjöar som är övergödda och så vidare. Du kan donera 50 cent eller 200 €, allting är framåt.


Kritisera inte människor som följer sina drömmar. De kan göra under. De galnaste idéerna är de mest värdefulla. Tro på alla som vill något, för det är viljan som är drivkraften. Vill din kompis bli världskänd artist? Vill du själv starta en volontärförening? Vill någon halvbekant leva på fotografi? Peppa. Lyft varandra, va.

Något annat?

Kommentarer (1)
Hej! Vet du vilka mjölkproduktstillverkare som inte matar sina djur med GMO-soja, alltså vilka märken det lönar sig att köpa? Eller är det bara luomu som gäller? Tack :)
Sofia13.03.17 kl. 09:42
Hej! Jag vet faktiskt inte, men det har gått någon reklam på TV om kyckling som vuxit upp på havre! :) Antar dock att det inte är så att ett märke endast använder havre utan det finns säkert också en del soja som djuren på samma gård ätit. Om man ändå väljer ett djur som ätit soja så är det nog den ekologiska som gäller om man vill ha gmo-fritt :)
13.03.17 17:31

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!