Zero Waste-pasta! (hemgjord)

14.03.2017 kl. 07:00

Jag har äntligen kånkat hem mamma och pappas pastamaskin och gjort egen pasta som lyckades! Jag testade en gång utan maskin och det blev ganska dåligt. Att göra pasta är hur som helst helt sjukt roligt, älskar att se hur degen blir till tagliatelle. Och så är det ju väldigt enkelt också! Orsaken att jag gör min egen pasta är för att det sorgligt nog verkar 100 % otänkbart enligt butikerna att sälja pasta som inte är i plastförpackning, typ. Så här kan jag välja mjöl i papperspåse och ägg i kartong = lätt att sortera!

Pastadegen består av 5 dl durumvetemjöl och 4 ekologiska ägg. Placera mjölet i en hög på bordet, gräv en grop i högen och lägg i äggen. Vispa ihop alltsammans och knåda.

Därefter är det bara att kavla ut en långsmal bit och köra igenom maskinen. Först körde jag degen genom den delen som plattar till degen och gör den jämn (längst till vänster på bilden på maskinen), och därefter genom tagliatelle-delen (i mitten på bilden på maskinen). Koka i saltat vatten 3-7 minuter och avnjut med något gott! Jag åt med en vegansk sås betående av palsternacka, morot och kokosmjölk samt en avokadoröra och lite gurka. Naminam.

Kommentarer (2)
Jag tror att Barilla har alla sina pastasorter i kartongförpackningar... åtminstone fusilli, penne och sånt (ifall man vill köpa pasta från butiken). :)
Peginho16.03.17 kl. 11:09
Okej, är det då utan något plast"fönster" i förpackningen :P så bra!
17.03.17 15:12
:D följande sorter har inget fönster:

- spaghetti n.5
- capellini n.1
- bucatini n. 9
- lasagne
- mezze penne tricolore (penne i italienska flaggans färger)
- fusilli

De fyra förstnämnda kan man köpa hos Italian Herkut (Slottsgatan 21). K-Puhakka på Tavastgatan har åtminstone spaghetti, fusilli och mezze penne tricolore.

Italian Herkut säljer bl.a. oljor i glasburkar. Tror nog att det sku gå bra om man tog en egen burk med sig. En mysig liten butik iaf. :)
Peginho18.03.17 kl. 15:32
Haha, perfekt tips :D måste kolla in de här sorterna. Och olja i lösvikt, det skulle nog vara himlen!! Skall kolla med butiken om det går att köpa i egen burk TACK för tips:)
18.03.17 20:00

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!